acum 11 ani

1.500 de câini vagabonzi in Piatra-Neamţ

1.500 de câini vagabonzi in Piatra-Neamţ

1.500 de câini vagabonzi in Piatra-Neamţ

– avem câte un hingher la 375 de câini.

– pentru agenţii economici, câinii sunt un mijloc eficient de pază împotriva hoţilor

Societatea Salubritas a prezentat, săptămâna trecută, Consiliului Local Piatra-Neamţ raportul de activitate cerut în urmă cu mai multe zile de consilierii locali. Raportul prezintă datele actuale privind situaţia câinilor vagabonzi şi cauzele ce au dus la creşterea alarmantă a numărului lor. Potrivit cifrelor deţinute de Salubritas, numărul de câini estimat în municipiul Piatra-Neamţ este de circa 4.000, din care jumătate la case particulare (sunt 4.000 de case în anexele Vânători, Ciritei şi Văleni), 500 la agenţii economici şi 1.500 de câini comunitari.

„Dacă la nivelul animalelor de pe domeniul public se acţionează constant prin servi-ciul de ecarisaj, puii de la casele particulare ajung de cele mai multe ori în stradă şi devin câini comunitari, acelaşi lucru întâmplându-se şi cu cei din curţile agenţilor economici, de la animalele protejate pentru pază. În multe zone periferice ale oraşului întâlnim grupuri mari de câini care noaptea stau pe stradă, motivarea agenţilor economici fiind că asigură paza contra hoţilor. În zonele în care avem probleme deosebite soli-cităm ca echipajul nostru să fie însoţit de reprezentanţi ai Poliţiei Locale“, a declarat Tatiana Ciucanu, directorul societăţii Salubritas.

Hingherii nici nu au cum să fie foarte eficienţi, având în vedere că Salubritas are un angajat la 375 de câini vagabonzi. Personalul de la activitatea de ecarisaj presupune un medic cu jumătate de normă, un tehnician veterinar şi patru muncitori.  Salariaţii de la această activitate sunt vaccinaţi antirabic din doi în doi ani.

Legea nu mai dă voie să se eutanasieze la liber

Reprezentanţii societăţii ce se ocupă cu serviciul de ecarisaj recunosc că actualele metode sunt ineficiente în lupta cu câinii vagabonzi, dar o parte din vină o poartă şi legislaţia potrivnică. Până în anul 2009 câinii fără stăpân erau capturaţi şi transportaţi în adăpostul de la Vânători, unde erau cazaţi şi consultaţi de medicul veterinar. Câinii vagabonzi bolnavi cronici sau incurabili erau eutanasiaţi imediat iar cei sănătoşi mai stăteau şapte zile în adăpost şi dacă nu erau adoptaţi sau revendicaţi, aveau aceeaşi soartă – eutanasierea. În 2008 a apărut Legea 9 care modifică şi completează Legea 205/2004, act normativ care a interzis eutanasierea animalelor, cu excepţia celor cu boli incurabile. În aceste condiţii, din 2009 a început sterilizarea câinilor fără stăpân şi redarea lor în teritoriu după ce în prealabil au fost vaccinaţi şi identificaţi cu crotalie. În perioada 2009 – 2012 au fost sterilizaţi 700 de câini la Piatra-Neamţ. Masculii sunt păstraţi în adăpost, pentru vindecare, trei zile iar femelele – şase zile. Câinii agresivi sunt păstraţi în adăpostul unităţii, care are o capacitate de circa 120 de capete, în 2012 mărindu-i-se capacitatea de la 60. Însă şi această extindere se dovedeşte insuficientă nevoilor actuale, astfel că Salubritas va mai investi în dezvoltarea padocului de câini.

„La solicitarea noastră Consiliul Local ne-a concesionat o altă suprafaţă de teren, de 1.460 metri pătraţi, pe care să construim un adăpost modern, pentru care am întocmit proiectul tehnic şi care va avea următoarele funcţiuni: sală aşteptare, sală consultaţii, sală operaţii, sală post-operator, sală de sterilizare, vestiare, grupuri sanitare, birouri, magazii, padocuri. Va-loarea estimată a investiţiei este de 100.000 de euro“, a declarat directorul Tatiana Ciucanu.

Salubritas a încheiat o colaborare cu Fundaţia „Vier Pfoten“ pentru a steriliza un număr cât mai mare de câini comunitari, iar reprezentanţii acesteia au oferit ajutorul în iunie 2012, pe par-cursul a trei zile de sterilizări gratuite.

Toţii câinii ar trebui recenzaţi

Concluzia finală a raportului întocmit de Salubritas dezvoltă ideea întocmirii de urgenţă a unui recensământ de identificare a câinilor vagabonzi, precum şi a celor cu stăpân. S-ar impune, de asemenea, responsabilizarea tuturor deţinătorilor de animale cu privire la sterilizarea câinilor fără pedigree, ca singură soluţie umană, eficace şi dovedită de păstrare în limite normale a populaţiei de câini. În acest context ar trebui reglementate următoarele fapte: lăsarea fără supraveghere a câinilor deţinuţi în gospodăriile individuale, lăsarea fără supraveghere pe domeniul public a câinilor deţinuţi în incintele agenţilor economici.