acum 14 ani

150 de bacauani, victime ale maidanezilor in primele cinci luni

„Rezultate de seama“ in materie de caini fara stapan

Rabdarea bacauanilor este pusa la grea incercare. Oriunde mergi in oras este imposibil sa nu dai nas in nas cu vreo haita de caini maidanezi. Si asta intr-un oras care se vrea a fi european. Numarul si mai ales agresivitatea lor au depasit orice limita a suportabilitatii. Anual sute de pacienti se prezinta la Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean muscati de flamandele patrupede. In primele cinci luni ale anului, aproximativ 150 de bacauani s-au prezentat la spital cu leziuni provocate de coltii cainilor fara stapan, ceea ce inseamna unul pe zi.

Ii vezi peste tot. Indiferent de vreme sau de zona orasului. De cele mai multe ori incercam sa-i ignoram. Dar sunt si situatii in care este aproape imposibil. Si asta pentru ca devin agresivi. Este vorba despre cainii vagabonzi. Numarul lor este de-a dreptul impresionant: aproape 1.000 numai la nivelul minicipiului. Chinuiti de foame, animalele devin adevarate fiare. Orice trecator se transforma in dusman. Situatia nu este una noua in Bacau. “Ne confruntam cu aceasta problema de ani de zile. Cadrul legislativ nu prea ne ajuta, eutanasierea nefiind acceptata decat in cazuri exceptionale, atunci cand este vorba despre cainii bolnavi”, a afirmat Viorica Marcu, director Spatii Verzi.

Rezultatele… in urmatorul cincinal

Singura rezolvare in momentul de fata este sterilizarea. Ritmul in care se desfasoara este insa mult prea lent pentru viteza cu care acestia se inmultesc: 8-9 caini pe zi (6-7 masculi si 2 femele). Acest lucru nu reduce semnificativ pericolul la care suntem supusi in fiecare zi. Faptul ca umbla numai in haite le sporeste si mai mult agresivitatea. “Acum ii sterilizam, ii crotaliem si le dam drumul in oras. Efectul se va vedea abia peste 4-5 ani”, a mai afirmat Viorica Marcu. De la inceputul anului si pana acum au fost sterilizati 104 caini. Daca tinem cont de faptul ca suntem aproape la jumatatea lui 2010, nu putem vorbi nici pe departe de o medie de 8-9 caini pe zi. Tot autoritatile abilitate mai spun ca pana la sfarsitul anului vor fi sterilizate nu mai putin de 1.300 de patrupede.

Medicii avertizeaza

Medicii vetrerinari trag un semnal de alarma. Trebuie sa fim foarte atenti pentru ca temperaturile ridicate si fluctuatia permanenta a acestora pot avea urmari tragice pentru noi. “Din punct de vedere medical, in aceasta perioada, cainii pot suferi de diverse afectiuni printre care si insolatia, moment in care animalele pot deveni extrem de agresive. Pot musca trecatorii sau chiar stapanii”, ne-a declarat medicul veterinar Gabriel Axinte.

In continua crestere

Urmarile acestei invazii de caini maidanezi nu se lasa asteptate. Daca in anul 2009 au fost inregistrate, numai la adulti 275 de cazuri, de la inceputul lui 2010 si pana acum, medicii de la Sectia Boli Infectioase a Spitalului Judetean Bacau au acordat asistenta medicala unui numar de 147 de persoane.La acest numar impresionant se mai adauga copiii si multe alte persoane care, desi au fost muscate de caini, nu au avut nevoie de ingrijiri medicale. “Pacientilor li se administreaza vaccin sau ser antirabic in functie de profunzimea plagii, locul unde a fost muscat si starea de sanatate a animalului. Spre exemplu, daca o persoana a fost muscata de mana sau de fata, iar cainele este nevaccinat atunci pacientului i se administreaza atat serul antirabic cat si vaccinul”, ne-a declarat dr. Valerica Ciobanu, medic primar Sectia Boli Infectioase. La oameni, perioada de incubatie a virusului rabic este de 4-6 saptamani. In aceasta perioada, de obicei nu este prezent niciun simptom al bolii. Primele semne includ durerea si amorteala la locul muscaturii.