acum 14 ani

30 de bucureşteni sunt muşcaţi zilnic de maidanezi

Locuitorii Capitalei sunt de zeci de ani victime ale câinilor vagabonzi. Recenta propunere de eutanasiere a patrupedelor fără stăpân a iscat controverse. Unii sunt de acord cu omorârea asistată, alţii vor sterilizarea animalelor.

Cetăţenii Capitalei sunt cei mai revoltaţi de prezenţa câinilor maidanezi în mijlocul oraşului. Prefectul Mihai Atănăsoaei a propus modificare legii câinilor fără stăpân. Propunerile de lege respectă legislaţia europeană şi încearcă rezolvarea problemelor provocate de cei aproximativ 40.000 de câini vagabonzi din Bucureşti, aşa cum arată datele ONG-urilor.

Potrivit municipalităţii nu se ştie câte patrupede se află pe străzi. „Nu s-a făcut o statistică a numărului câinilor fără stăpân. Pentru a rezolva problema aceasta mai întâi trebuie să identificăm animalele care au avut o casă”, a declarat pentru „Adevărul” Simona Panaitescu, directorul Administraţiei pentru Supravegherea Animalelor fără Stăpân.

Anul trecut, peste 10.000 de bucureşteni au primit îngrijiri medicale după ce s-au prezentat la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”. Mai exact, 11.436 de persoane, din care 7.571 au fost muşcaţi de câinii fără stăpân. Costurile serviciilor medicale în 2009 au fost de circa 400.000 de euro.
De asemenea, potrivit datelor furnizate de Institut, în primul trimestru al acestui an au fost muşcaţi 2813 bucureşteni, din care 2.175 de câini fără stăpân.

În cazul în care o persoană adoptă un câine şi apoi îl abandonează pe stradă, sancţiunile sunt între 2.000 şi 5.000 de lei.

Păstrarea câinilor în adăposturi şi serviciile medicale sunt foarte costisitoare. La nivelul Capitalei, eutanasierea a 40.000 de câini ar costa circa 100.000 de euro, susţine Mihai Cristian Atănăsoaie. „Nu există nicio ţară care să nu permită eutanasierea câinilor. Amânarea acestei probleme nu este benefică nici pentru oameni, nici pentru câini”, a mai spus prefectul.

Vedetele iau atitudine

Cei care sunt de partea animalelor au luat atitudine în urma deciziilor prefectului Capitalei. Astfel, în urmă cu o lună, actriţa Monica Davidescu, o apărătoare constantă a patrupedelor, era dispusă să dea în folosinţă Primăriei un teren de 6,5 hectare situat în judeţul Prahova unde să se construiască un adăpost pentru câini. Propunerea actriţei a rămas însă fără răspuns.

„Până acum nu m-a contactat nimeni. Nu poţi dona nimic autorităţilor pentru că mai mult ca sigur primarul sau prefectul ar face mai devreme sau mai târziu o altă afacere”, declara Monica Davidescu.

Mâine, de la ora 11.00, în faţa Prefecturii, artista îi cheamă pe iubitorii de animale la un miting împotriva propunerii reintroducerii eutanasiei. „Vă rog, ajutaţi-mă, faceţi cunoscut prin orice mijloace acest miting împotriva crimelor pe care prefectul le doreşte doar pentru a acoperi furturi de milioane de euro”, este apelul disperat al Monicăi Davidescu.

„Propunerea prefectului este o ruşine!”

Cristina Ţopescu nu vrea să audă de omorârea câinilor. „Mâine voi participa la miting, de asemenea voi filma şi voi participa la tot felul de dezbateri televizate. Nici nu concep ca soluţia eutanasierii câinilor să fie pusă în aplicare în 2010, într-o ţară europeană. Aici e vorba şi despre drepturile omului, nu numai ale animalelor”, a declarat jurnalista pentru „Adevărul de Seară”.

Actriţa Catrinel Dumitrescu susţine că proiectul de lege propus de prefectul Capitalei „este o ruşine” şi că „ar trebui să ne izoleze şi pe noi, să ne pună într-o cuşcă”. O altă artistă, Monica Ghiuţă, a fost victimă a maidanezilor. Ea a fost muşcată acum doi ani de o haită. Actriţa a dat în judecată Primăria sectorului 5 pentru că refuză să rezolve problema maidanezilor şi a cerut daune morale. Ea nu se declară pentru eutanasierea animalelor.