acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri » , , , ,

5.000 de caini vagabonzi bantuie prin Baia Mare

Problema cainilor vagabonzi ramane o problema constanta pentru baimareni, dar si pentru autoritatile locale din domeniu, care cauta solutii de a face fata numarului tot mai mare de animale fara stapan.

Printr-un proiect pilot derulat in patru orase din Romania – Baia Mare, Bucuresti, Oradea si Ploiesti, Serviciul de Ecarisaj din municipiu incearca, incepand din luna decembrie a anului 2009, accelerarea procedurilor de sortare, vaccinare, sterilizare, deparazitare si ulterior crotalierea cainilor vagabonzi.
Pentru a putea face fata acestui fenomen se incearca capturarea temporara a acestor caini, vaccinarea lor, deparazitarea, crotalierea si ulterior repunerea in libertate a acestor animale, a declarat medicul Iuliu Baran, seful serviciului de ecarisaj. In acest sens, daca in 2009 s-a reusit prinderea unui numar de 172 de caini, in primele doua luni ale acestui an deja au fost prinsi 106, media propusa de cei de la ecarisaj fiind de 50 de caini pe luna. Pentru a combate fenomenul de turbare a animalelor, serviciul de ecarisaj foloseste un vaccin provenit din SUA, cu o durata de preventie de trei ani de zile.
Cat priveste, cainii aflati in adapost aici vor ramane doar cei periculosi sau depistati cu boli cronice, ceilalti fiind ulterior repusi in libertate in zonele de unde provin. Potrivit legii, eutanasierea cainilor vagabonzi se poate face doar daca acestia sunt diagnosticati cu boli incurabile.

„In momentul de fata adapostul pentru cainii vagabonzi, situat pe strada Iazului nr.2, poate gazdui doar 44 de animale, insa anul acesta vor face extinderea de spatii, pentru a putea ajunge la o capacitate de cazare a 88 de caini. Este foarte greu sa tinem sub control toti cainii vagabonzi din Municipiul Baia Mare in contextul in care numarul acestora este de circa 4.500-5.000. La ora actuala cel mai mare adapost construit in lume este cel de la Pitesti, insa si acolo numarul de caini vagabonzi adapostiti este de doar 3.000 de capete. Mai apare insa si problema hranei pe care trebuie sa le-o asiguram acestora, pentru ca potrivit normativelor aflate in vigoare la o cantitate de 400 de grame de hrana pe zi per caine, intr-un an ajungem la o suma de circa 5 milioane de lei vechi. De aceea politica noastra tinteste castrarea acestor caini si reteritorializarea lor”, a declarat medicul Iuliu Baran.

In ceea ce priveste interesul cetatenilor de a adopta acesti caini fara stapan, in cursul anului precedent, doar sase adoptii au fost inregistrate, iar anul acesta s-a consemnat doar o singura cerere.