14 Noi 2009

A doua sansa pentru caini

Organizatiile de protectie a animalelor sunt de obicei compuse din iubitori de animale, infocati aparatori ai dreptului animalelor la viata, care urmaresc sa schimbe in bine destinele celor care nu se pot apara singuri. Aceste organizatii non-profit se ocupa de salvarea animalelor aflate in dificultate si de reintregare lor intr-o familie, in cazul animalelor de companie.

Desigur, exista si organizatii de protectie a animalelor salbatice, iar scopul lor este acela de a reintroduce animalele in mediul lor natural, imediat ce au fost rezolvate problemele de sanatate cu care se confrunta animalul respectiv.

In Romania, organizatii de protectie a animalelor sunt coplesite de problema numarului foarte mare de caini comunitari. Aceasta problema nu va fi rezolvata atata timp cat autoritatile nu vor intelege sa aplice metode eficiente si umane pe plan national, de aceea, cele mai multe cazuri care intra in atentia organizatiilor se refera la caini.

De ce ajung animalele de companie pe strada si, daca au noroc, in grija unei asociatii de protectie ?

Acest fapt regretabil se intampla dintr-o serie de motive: atunci cand persoane iresponsabile percep viata unui animal ca pe un moft de care se satura destul de repede, atunci cand stapanii se muta cu domiciliul si nu pot lua animalul cu ei sau atunci cand stapanul inceteaza din viata si nu se gaseste nimeni din familie care sa adopte animalul.

In marea majoritate a cazurilor, cauza principala o reprezinta iresponsabilitatea noastra, a oamenilor. Pentru un prieten atat de devotat, care ne ofera dragoste neconditionata in orice situatie ne-am afla, desigur ca niciun efort nu este prea mare, atunci cand, din diverse motive, nu il mai putem pastra. Lipsa unor metode ferme de pedepsire a abandonului conform legislatiei in vigoare favorizeaza acest fenomen alarmant numit „inmultirea necontrolata a cainilor comunitari”.

Unele animale de companie ajung în aceste centre din cauza abuzurilor. Din pacate exista persoane care inteleg sa dispuna de viata animalelor dupa bunul plac, supunandu-le unor tratamente de o cruzime greu de imaginat. Aici intervin aceste organizatii, confiscand animalul abuzat si dandu-i o a doua sansa la viata.

Ce se întâmpla cand un animal de companie este plasat cu ajutorul acestor organizatii?

Cand un animal de companie ajunge intr-un astfel de centru de salvare, un membru din această organizatie evalueaza starea in care se afla animalul, stabilindu-se daca acel animal poate fi adoptat de un nou stapan sau nu. Daca acesta are antecedente de genul agresivitatii sau prezinta un comportament cu probleme severe, animalul nu va fi dat spre adoptie. Comportamantul unor animale de companie indica faptul că nu pot fi plasate decat în case fara alte animale de companie.

Toate animalele sunt examinate intr-un cabinet de catre un medic veterinar specializat în functie de rasa animalului. De exemplu, cateii sunt testati de „Heartworm” (paraziţi la inima) iar pisicile sunt testate de virusul leucemic al felinelor şi de virusul imunodeficienţei al felinelor (Chlamydia felinelor). In momentul in care sunt date spre adoptie, aproape toate animalele sunt sterilizate, tocmai pentru a evita inmultirea necontralata sau un alt posibil abandon.

Daca animalul este adoptabil, acesta va fi ingrijit şi gazduit intr-un centru pana cand se va găsi un nou stapan potrivit. Ideal este sa i se gaseasca un camin temporar, in care animalul sa se poata recupera fizic si unde sa invete sa aiba din nou incredere in oameni.

In tarile unde s-a eliminat problema inmultirii haotice a animalelor de companie (caini, pisici), pentru anumite rase populare, există liste lungi de asteptare întrucat multi oameni isi doresc sa adopte o anumită rasa de catel/pisica iar numărul animalelor salvate este mai mica decat cererea.

Din pacate, in Romania situatia este de alta natura, astfel incat majoritatea animalelor gazduite intr-un astfel de centru au de asteptat destul de mult pentru a fi plasate. Si mai rau este ca animalele invalide au o sansa foarte mica de a-si continua viata intr-o familie.

Maidanezii pot fi animale bune de companie?

In aproape toate cazurile, DA! Majoritatea animalelor care ajung In astfel de centre de salvare sunt la maturitate si sunt antrenate sa nu mestece sau sa nu escaladeze perdeaua, faţa de animalele tinere. Unii catei au fost deja dresati sa inteleaga anumite comenzi. Cand iei un animal de la un centru de salvare stii sigur că este sanatos si comportamentul acestuia a fost bine cotat. De asemenea, poti primi din respectivul centru, indicatii pretioase despre personalitatea animalului pe care vrei sa il adopti.

Multe dintre aceste animale vor inflori pur si simplu atunci cand ajung intr-o casa plina de iubire. De asemenea, un maidanez primeste cu modestie putinul pe care suntem dispusi sa i-l oferim, atata timp cat o facem cu dragoste. Cainii comunitari sunt la fel de inteligenti, capabili de a fi dresati, afectuosi ca si cei de rasa, singura diferenta constand in mentalitatea celui care vine sa adopte un prieten canin.

Cum aflam de existenta unui centru de salvare a animalelor de companie?

Internetul este un loc bun de cautare pentru inceput. Cautand pe internet, veti gasi oferte de donare a unor animale precum: catei, pisici, dihori sau alte specii. Veterinarul sau adapostul dumneavoastră local va pot oferi mai multe informatii despre organizatiile de salvare a animalelor de companie din zona dumneavoastra. De asemenea, putem afla si din media, desi implicarea ei in lupta de salvare a animalelor este, de cele mai multe ori, insuficienta.

Ce implica un proces de adoptie?

Trebuie să va pregatiti sa raspundeti  unui set lung de intrebari despre familie, stil de viată, program etc. Adesea veti avea nevoie si de referinte. Organizatiile de salvare pot cere sa vorbeasca si cu proprietarul casei dumneavostra. Unele organizatii de salvare vor stabili si un program de vizitare a casei dumneavostra, sa vada conditiile si mediul in care animalul de companie va locui.

Majoritatea centrelor de salvare nu vor incredinta animalele de companie minorilor sau unor persoane care nu au un domiciliu stabil. De asemenea, animalul poate fi adoptat doar pe baza unui contract de adoptie menit sa-l protejeze chiar si dupa ce acesta nu va mai fi in grija organizatiei.

Aditional, cu ajutorul chestionarului pe care îl veti completa, centrele de salvare a animalelor de companie va vor si ajuta sa va alegeti un animal disponibil, care sa se potrivească foarte bine stilului dumneavoastra de viata. De exemplu, daca doriti un animal „ca cel de plus”, vi se va recomanda sa luati un animal care doreste sa fie rasfatat si iubit fata de un animal care este mai independent.

Organizatiile de salvare sunt foarte atente cand plaseaza un animal de companie. Animalul deja a trecut prin socul cauzat de abandonarea lui si vor sa se asigure ca de data aceasta, plasamentul va fi unul permanent si va fi unul in interesul animalului. Fiti recunoscatori ca acestea sunt atat de atente la detalii.

In aproape toate cazurile, veti fi nevoit sa platiti pentru animalul pe care vreti sa-l adoptati de buna voie. De obiceit, suma platita reprezinta costul tratamentului si este destinat altor animale aflate la nevoie. Fiti siguri ca aceasta suma este mult mai mica decat daca ati fi achizitionat animalul de la o crescatorie sau dintr-un pet shop.

Taxa va fi una generala si nu va reflecta costurile reale suportate de organizatie pentru supravietuirea animalului pe care doriti sa-l luati in grija dumneavoastra. In multe cazuri, costurile reale depasesc aceasta taxa. Organizatiile de salvare a animalelor sunt „non-profit” in sensul cel mai strict al cuvantului.

In functie de rasa, veti putea obţine animalul optat de dumneavoastră in cateva zile. In alte circumstante veti putea astepta mai mult timp. Trebuie sa tineti costant legatura cu reprezentantii organizatiei de unde vreti sa adoptati, ca sa stiti cum se modifica termenul de asteptare.

In acest timp va veti putea documenta despre respectiva rasa: nutritie, metode de ingrijire, de dresare, astfel incat sa fiti pregatit pentru momentul in care va aparea in casa dumneavoastra noul animal de companie. Gasiti un veterinar care sa va consulte animalul periodic si care sa va ofere sfaturi in privinta ingrijirii lui. Tineti minte, orice lucru bun merit asteptarea!

De ce avem nevoie de organizatii de protectie a animalelor?

Organizatiile de salvare a animalelor furnizeaz un serviciu de nepretuit atat pentru animalele de companie ramase fara casa cat si pentru oamenii care le adopta. Prin obtinerea unui animal de comanie prin intermediul unei organizatii de salvare, veti putea oferi o noua viata unui animal ramas fara casa si veti avea siguranta că animalul proaspat adoptat este sanatos şi are o personalitate buna. Nu este de neglijat nici sentimentul de satisfactie pe care il veti incerca la gandul ca ati salvat o viata.Publicat de: Irina Raspopa
Un comentariu

este un sait necesar pentru noi,deoarece putem invata multe despre salvarea animale

 
One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent

One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent
O casa nu este doar un spatiu de locuit, ci locul unde vrei sa te simti ACASÄ‚. Intr-o lume in care uneori conteaza mai mult aspectul decat calitatea, One United Properties, principalul dezvoltator imobiliar specializat pe proprietati rezidentiale exclusiviste din Bucuresti, le imbina pe amandoua. Asa se face ca One Herastrau Park este in acest […]

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro
Rom Waste Solutions a investit peste 3 milioane de Euro in retehnologizarea si cresterea capacitatii de procesare a statiei de sortare a deseurilor de la Dragomiresti Vale   Rom Waste Solutions proceseaza zilnic circa 500 de tone de deseuri, peste o treime din deseurile municipale generate in Bucuresti. “Statia dispune acum de echipamente specializate de […]

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul
GreenTech Film Festival, primul festival de filme documentare dedicat tehnologiei verzi, se desfasoara in aceasta toamna in Bucuresti, la Cinema Elvira Popescu, in perioada 9-12 octombrie. Primul festival Zero Carbon – Organizatorii isi propun sa elimine complet amprenta de carbon rezultata din activitatile organizatorice pe care le implica in general un festival de film. Programul […]

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”
Asociatia Parcul Natural Vacaresti (APNV) a deschis prima poteca de vizitare in Parcul Natural Vacaresti. Aceasta cuprinde zone de informare, spatii tematice dedicate speciilor si habitatelor si un pavilion pentru observatii ornitologice. Accesul este liber si se poate face atat individual cat si in cadrul grupurilor organizate de membrii asociatiei. Proiectul este realizat cu sprijinul […]

A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania

A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania
Acvila tipatoare mica Arlie a plecat in cea de-a cincea migratie monitorizata satelitar pe data de 12 septembrie 2017. Arlie este una din cele 19 acvile care au fost monitorizate prin satelit de ornitologii romani in cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romaniaâ€�, proiect implementat de Societatea Ornitologica Romana, Grupul Milvus si Agentia […]

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite
Societatea Ornitologica Romana anunta inceperea proiectului „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Falticeni, ROSCI0389 Saraturile de la Gura Ialomitei – Mihai Bravu, ROSP0051 Iezerul Calarasi, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPA0101 Stepa Saraiu Horea, ROSPA0111 Bertestii de Sus – Gura Ialomiteiâ€�, finantat prin PROGRAMUL OPERATIONAL Infrastructura Mare si cofinantat de Fondul European de Dezvoltare […]

Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!

Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!
Scrisoare deschisa catre Prim-ministrul Romaniei, Mihai Tudose Domnule Mihai Tudose, In ultimele zile ati facut mai multe declaratii in presa centrala privind tehnologia de prelucrare a minereurilor pe baza de cianuri. Cea mai recenta dintre acestea – „si nu vom mai folosi nici cianuri, nici halde imense de steril” [1] va pozitioneaza, cel putin la […]

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA
Belgia si-a respectat promisiunea de a solicita Curtii Europene de Justitie (CEJ) verificarea compatibilitatii  Sistemului de Justitie pentru Investitori (Investment Court System, ICS), introdus  prin acordul comercial CETA [1], cu legislatia europeana. O opinie a Curtii, prin care s-ar identifica o eventuala incompatibilitate, ar pune sub semnul intrebarii viitorul ratificarii CETA de catre parlamentele nationale. […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.