14 Noi 2009

A doua sansa pentru caini

Organizatiile de protectie a animalelor sunt de obicei compuse din iubitori de animale, infocati aparatori ai dreptului animalelor la viata, care urmaresc sa schimbe in bine destinele celor care nu se pot apara singuri. Aceste organizatii non-profit se ocupa de salvarea animalelor aflate in dificultate si de reintregare lor intr-o familie, in cazul animalelor de companie.

Desigur, exista si organizatii de protectie a animalelor salbatice, iar scopul lor este acela de a reintroduce animalele in mediul lor natural, imediat ce au fost rezolvate problemele de sanatate cu care se confrunta animalul respectiv.

In Romania, organizatii de protectie a animalelor sunt coplesite de problema numarului foarte mare de caini comunitari. Aceasta problema nu va fi rezolvata atata timp cat autoritatile nu vor intelege sa aplice metode eficiente si umane pe plan national, de aceea, cele mai multe cazuri care intra in atentia organizatiilor se refera la caini.

De ce ajung animalele de companie pe strada si, daca au noroc, in grija unei asociatii de protectie ?

Acest fapt regretabil se intampla dintr-o serie de motive: atunci cand persoane iresponsabile percep viata unui animal ca pe un moft de care se satura destul de repede, atunci cand stapanii se muta cu domiciliul si nu pot lua animalul cu ei sau atunci cand stapanul inceteaza din viata si nu se gaseste nimeni din familie care sa adopte animalul.

In marea majoritate a cazurilor, cauza principala o reprezinta iresponsabilitatea noastra, a oamenilor. Pentru un prieten atat de devotat, care ne ofera dragoste neconditionata in orice situatie ne-am afla, desigur ca niciun efort nu este prea mare, atunci cand, din diverse motive, nu il mai putem pastra. Lipsa unor metode ferme de pedepsire a abandonului conform legislatiei in vigoare favorizeaza acest fenomen alarmant numit „inmultirea necontrolata a cainilor comunitari”.

Unele animale de companie ajung în aceste centre din cauza abuzurilor. Din pacate exista persoane care inteleg sa dispuna de viata animalelor dupa bunul plac, supunandu-le unor tratamente de o cruzime greu de imaginat. Aici intervin aceste organizatii, confiscand animalul abuzat si dandu-i o a doua sansa la viata.

Ce se întâmpla cand un animal de companie este plasat cu ajutorul acestor organizatii?

Cand un animal de companie ajunge intr-un astfel de centru de salvare, un membru din această organizatie evalueaza starea in care se afla animalul, stabilindu-se daca acel animal poate fi adoptat de un nou stapan sau nu. Daca acesta are antecedente de genul agresivitatii sau prezinta un comportament cu probleme severe, animalul nu va fi dat spre adoptie. Comportamantul unor animale de companie indica faptul că nu pot fi plasate decat în case fara alte animale de companie.

Toate animalele sunt examinate intr-un cabinet de catre un medic veterinar specializat în functie de rasa animalului. De exemplu, cateii sunt testati de „Heartworm” (paraziţi la inima) iar pisicile sunt testate de virusul leucemic al felinelor şi de virusul imunodeficienţei al felinelor (Chlamydia felinelor). In momentul in care sunt date spre adoptie, aproape toate animalele sunt sterilizate, tocmai pentru a evita inmultirea necontralata sau un alt posibil abandon.

Daca animalul este adoptabil, acesta va fi ingrijit şi gazduit intr-un centru pana cand se va găsi un nou stapan potrivit. Ideal este sa i se gaseasca un camin temporar, in care animalul sa se poata recupera fizic si unde sa invete sa aiba din nou incredere in oameni.

In tarile unde s-a eliminat problema inmultirii haotice a animalelor de companie (caini, pisici), pentru anumite rase populare, există liste lungi de asteptare întrucat multi oameni isi doresc sa adopte o anumită rasa de catel/pisica iar numărul animalelor salvate este mai mica decat cererea.

Din pacate, in Romania situatia este de alta natura, astfel incat majoritatea animalelor gazduite intr-un astfel de centru au de asteptat destul de mult pentru a fi plasate. Si mai rau este ca animalele invalide au o sansa foarte mica de a-si continua viata intr-o familie.

Maidanezii pot fi animale bune de companie?

In aproape toate cazurile, DA! Majoritatea animalelor care ajung In astfel de centre de salvare sunt la maturitate si sunt antrenate sa nu mestece sau sa nu escaladeze perdeaua, faţa de animalele tinere. Unii catei au fost deja dresati sa inteleaga anumite comenzi. Cand iei un animal de la un centru de salvare stii sigur că este sanatos si comportamentul acestuia a fost bine cotat. De asemenea, poti primi din respectivul centru, indicatii pretioase despre personalitatea animalului pe care vrei sa il adopti.

Multe dintre aceste animale vor inflori pur si simplu atunci cand ajung intr-o casa plina de iubire. De asemenea, un maidanez primeste cu modestie putinul pe care suntem dispusi sa i-l oferim, atata timp cat o facem cu dragoste. Cainii comunitari sunt la fel de inteligenti, capabili de a fi dresati, afectuosi ca si cei de rasa, singura diferenta constand in mentalitatea celui care vine sa adopte un prieten canin.

Cum aflam de existenta unui centru de salvare a animalelor de companie?

Internetul este un loc bun de cautare pentru inceput. Cautand pe internet, veti gasi oferte de donare a unor animale precum: catei, pisici, dihori sau alte specii. Veterinarul sau adapostul dumneavoastră local va pot oferi mai multe informatii despre organizatiile de salvare a animalelor de companie din zona dumneavoastra. De asemenea, putem afla si din media, desi implicarea ei in lupta de salvare a animalelor este, de cele mai multe ori, insuficienta.

Ce implica un proces de adoptie?

Trebuie să va pregatiti sa raspundeti  unui set lung de intrebari despre familie, stil de viată, program etc. Adesea veti avea nevoie si de referinte. Organizatiile de salvare pot cere sa vorbeasca si cu proprietarul casei dumneavostra. Unele organizatii de salvare vor stabili si un program de vizitare a casei dumneavostra, sa vada conditiile si mediul in care animalul de companie va locui.

Majoritatea centrelor de salvare nu vor incredinta animalele de companie minorilor sau unor persoane care nu au un domiciliu stabil. De asemenea, animalul poate fi adoptat doar pe baza unui contract de adoptie menit sa-l protejeze chiar si dupa ce acesta nu va mai fi in grija organizatiei.

Aditional, cu ajutorul chestionarului pe care îl veti completa, centrele de salvare a animalelor de companie va vor si ajuta sa va alegeti un animal disponibil, care sa se potrivească foarte bine stilului dumneavoastra de viata. De exemplu, daca doriti un animal „ca cel de plus”, vi se va recomanda sa luati un animal care doreste sa fie rasfatat si iubit fata de un animal care este mai independent.

Organizatiile de salvare sunt foarte atente cand plaseaza un animal de companie. Animalul deja a trecut prin socul cauzat de abandonarea lui si vor sa se asigure ca de data aceasta, plasamentul va fi unul permanent si va fi unul in interesul animalului. Fiti recunoscatori ca acestea sunt atat de atente la detalii.

In aproape toate cazurile, veti fi nevoit sa platiti pentru animalul pe care vreti sa-l adoptati de buna voie. De obiceit, suma platita reprezinta costul tratamentului si este destinat altor animale aflate la nevoie. Fiti siguri ca aceasta suma este mult mai mica decat daca ati fi achizitionat animalul de la o crescatorie sau dintr-un pet shop.

Taxa va fi una generala si nu va reflecta costurile reale suportate de organizatie pentru supravietuirea animalului pe care doriti sa-l luati in grija dumneavoastra. In multe cazuri, costurile reale depasesc aceasta taxa. Organizatiile de salvare a animalelor sunt „non-profit” in sensul cel mai strict al cuvantului.

In functie de rasa, veti putea obţine animalul optat de dumneavoastră in cateva zile. In alte circumstante veti putea astepta mai mult timp. Trebuie sa tineti costant legatura cu reprezentantii organizatiei de unde vreti sa adoptati, ca sa stiti cum se modifica termenul de asteptare.

In acest timp va veti putea documenta despre respectiva rasa: nutritie, metode de ingrijire, de dresare, astfel incat sa fiti pregatit pentru momentul in care va aparea in casa dumneavoastra noul animal de companie. Gasiti un veterinar care sa va consulte animalul periodic si care sa va ofere sfaturi in privinta ingrijirii lui. Tineti minte, orice lucru bun merit asteptarea!

De ce avem nevoie de organizatii de protectie a animalelor?

Organizatiile de salvare a animalelor furnizeaz un serviciu de nepretuit atat pentru animalele de companie ramase fara casa cat si pentru oamenii care le adopta. Prin obtinerea unui animal de comanie prin intermediul unei organizatii de salvare, veti putea oferi o noua viata unui animal ramas fara casa si veti avea siguranta că animalul proaspat adoptat este sanatos şi are o personalitate buna. Nu este de neglijat nici sentimentul de satisfactie pe care il veti incerca la gandul ca ati salvat o viata.Publicat de: Irina Raspopa
Un comentariu

este un sait necesar pentru noi,deoarece putem invata multe despre salvarea animale

 
Societatea civila solicita Ministerului Mediului sa nu sustina incineratoarele de deseuri municipale

Societatea civila solicita Ministerului Mediului sa nu sustina incineratoarele de deseuri municipale
Cea mai mare organizatie internationala care militeaza pentru alternative la incineratoarele de deseuri, Alianta Globala pentru Alternative la Incineratoare (GAIA), formata din peste 900 de organizatii si prezenta in 100 de tari, sustine lupta romanilor pentru solutii alternative sigure, sustenabile si echitabile in gestionarea deseurilor.  Organizatiile au transmis astazi catre Ministerul Mediului o scrisoare deschisa, alaturi […]

Invitatie la editia a 5-a a Zilelor Manasturului

Invitatie la editia a 5-a a Zilelor Manasturului
Initiativa La Terenuri-Spatiu Comun in Manastur si Asociatia Colectiv A va invita intre 26 si 28 mai la a 5-a editiei a Zilelor Manasturului in cadrul Zilelor Clujului! Anul acesta dedicam mai mult timp initiativelor si actiunilor comunitare, dorind in acelasi timp sa atragem atentia asupra zonei verzi de La Terenuri cat si Cinematografului Dacia. In […]

Transhumanta, premiera nationala in deschiderea Pelicam 2017

Transhumanta, premiera nationala in deschiderea Pelicam 2017
Cea de-a sasea editie a Pelicam este si cea mai bogata in documentare romanesti despre mediu. Transhumanta (r. Dragos Lumpan) sau Planeta Petrila (r. Andrei Dascalescu) sunt cateva dintre filmele care trag de capatul firului care ii leaga pe romani de natura. In plus, revine seria Pelicam Talks care ne provoaca la cinci dezbateri pe […]

Plasele pescaresti au facut 6 victime!  Sase pui de delfin, gasiti morti pe plaja din apropierea Camping Lebada

Plasele pescaresti au facut 6 victime! Sase pui de delfin, gasiti morti pe plaja din apropierea Camping Lebada
In decursul dupa-amiezei de ieri, echipa ONG Mare Nostrum s-a deplasat pe plaja din zona Camping Lebada, in urma unei sesizari facute de un constantean. La fata locului, au descoperit 6 pui de delfin, esuati la mal. Puii erau la distanta de 100-200 m unul de altul si se aflau in stare de descompunere. Se […]

Comisia Europeana NU SUSTINE INCINERAREA deseurilor

Comisia Europeana NU SUSTINE INCINERAREA deseurilor
Comisia Europeana a publicat in 26 ianuarie o comunicare cu privire la rolul energiei din deseuri in economia circulara. Textul ofera clarificari cu privire la implementarea ierarhiei deseurilor si ghidare pentru statele membre in scopul evitarii unor probleme precum supracapacitatea de incinerare si reducerea ratelor de reciclare cu care se confrunta in prezent, in special, statele […]

Un nou grup de zimbri ajunge cu bine in Muntii Tarcu

Un nou grup de zimbri ajunge cu bine in Muntii Tarcu
Cel mai mare mamifer terestru din Europa se intoarce in Carpatii Meridionali, unde un nou transport de 9 indivizi a fost efectuat in 21-23 aprilie. Acesta este al patrulea an consecutiv de transporturi de zimbri in Muntii Tarcu, iar de aceasta data animalele provin doar din rezervatia Avesta, din Suedia. Zimbrul (Bison bonasus) este o […]

Putem fi Zero Waste in vacanta? #Tenerife

Putem fi Zero Waste in vacanta? #Tenerife
Va scriu in prima zi acasa, dupa o vacanta foarte frumoasa in Tenerife. Din fericire am noroc de vreme buna si pot scrie la masa din gradina, la soare, cu o limonada langa mine si parca trecerea la viata de zi cu zi nu mai e asa de grea. Dupa cum bine stiti pana acum, […]

Tinta de „Zero Deseuri� – un obiectiv realizabil in Romania de astazi?

Tinta de „Zero Deseuri� – un obiectiv realizabil in Romania de astazi?
Povestea de la Targu Lapus a inceput in urma cu 10 ani, cand, Primaria orasului a decis inceperea demersurilor de reducere progresiva a cantitatii deseurilor colectate de la populatie. Sistemul a intrat in functiune in 2010, odata cu obtinerea unei finantari din Fonduri Europene si prevedea implementarea unei strategii eficiente de gestionare a deseurilor menajere. […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.