26 Iun 2011

ABC CANIN – Noţiuni de bază despre necesităţile, comportamentul şi percepţia câinilor

ABC CANIN – Noţiuni de bază despre necesităţile, comportamentul şi percepţia câinilor

Date fiziologice:

Temperatura normală a câinelui este cuprinsă între 38 şi 39°C. Frecvenţa respiratorie: cca. 10 – 40 /minut. Puls: 60-70 la câini adulţi de talie medie şi mare, 120-180 la rasele mici, 200-220 la pui. Perioada de ovulaţie (căldurile) apare în general de două ori pe an având o durată medie de 14 – 21 de zile, perioada optimă pentru împerechere fiind între a 9-a şi a 13-a zi. Durata perioadei de gestaţie este cuprinsă între 57 – 63 de zile. Vârsta medie a pubertăţii: 7-10 luni la mascul şi 6-12 luni la femelă.

Schema de vaccinare şi deparazitările

Deparazitarea: În primele (6-14) săptămâni de viaţă deparazitările interne se fac la fiecare 14 zile de vaccinare; ulterior deparazitarea efectuându-se la 3-4 luni de câte ori este nevoie. Deparazitarea externă pentru pui se face numai în caz de urgenţă şi numai cu produse speciale pentru pui. Este de preferat ca deparazitarea internă să fie efectuată de un medic veterinar.

Vaccinarea: se va face în principiu o dată la 14 zile, începând cu vârsta de 6 săptămâni, fiind obligatoriu precedată de o deparazitare. Vaccinarea corectă este o condiţie esenţială pentru menţinerea sănătaţii căţelului dvs. Până la încheierea acestei perioade, respectiv în primele 14 săptămâni de viaţă, puiul nu trebuie scos deloc afară (exceptând situaţiile speciale precum vizita la medicul veterinar) şi nu se spală. Vaccinul polivalent şi cel antirabic se repetă anual.

Reguli de întreţinere a puiului în perioada de vaccinare:

–          Nu se ţine în curte sau altă zonă supusă interperiilor (ex. balcon);

–        Nu se ţine într-un spaţiu comun cu alt animal (exceptând ceilalţi membrii) chiar dacă acesta este deparazitat şi vaccinat corespunzător, sau într-un mediu în care a decedat un animal;

–         Nu se transportă în condiţii extreme de temperatură sau umiditate;

–         Se fereşte de contactul cu substanţe toxice sau ingerarea unor corpuri străine.

Reguli de alimentaţie:

Meniul câinilor diferă în funcţie de vârstă, rasă şi chiar individ. În cazul raselor sau indivizilor predispuşi la afecţiuni dermice, ale ficatului sau care manifestă o sensibilitate a sistemului digestiv, pentru stabilirea unui regim alimentar optim, este necesară contactarea medicului veterinar.

Elemente nutritive indicate pentru un regim alimentar complet şi sănătos în perioada de creştere:

–          orez sau arpacaş fiert în prealabi foarte bine;

–          supă de pui/vită fără oase;

–          oase de vită mari, foarte bine fierte;

–          un gălbenuş de ou pe săptămână;

–          brânză dulce, iaurt (fără zer);

–          biscuiţi simpli;

–          mămăligă;

–          legume (morcov, ţelină, păstârnac, ardei gras, roşii) fierte sau crude;

–          conserve sau hrană uscată pentru pui (junior).

Interzis în alimentaţie!!!

–       carnea de porc;

–        oasele de porc, peşte sau pasăre;

–      fasolea, mazărea, varza, cartoful, ceapa, spanacul (toate legumele care conţin o cantitate mare de amidon sau fermentează);

–          brânza sărată, caşcavalul, sau brânzeturile fermentate;

–          grăsimile animale în exces sau prăjelile;

–          mezelurile de orice tip;

–          albuşul de ou;

–          pâinea proaspătă;

–          ciorbele;

–          băuturile alcoolice sau acidulate;

–          dulciurile.

Indiferent de vârsta şi rasa câinelui, orice aliment va fi introdus treptat în alimentaţie pentru a evita indigestia alimentară. Pentru puii până în 16 săptămâni hrana uscată se administrează numai ca supliment la mesele obişnuite sau amestecată cu hrana umedă. Din momentul trecerii exclusiv pe hrană uscată asiguraţi câinelui apă în timpul meselor, folosiţi apă plată sau fiartă şi răcită la temperatura camerei. Trecerea de la regimul alimentar bazat exclusiv pe lapte matern la un regim nutritiv complex începe treptat cu vârsta de 4-6 săptămâni. Pentru început este de preferat hrana cât mai lichidă evitându-se alimentele cu un conţinut mare de toxine. Odată cu creşterea în vârstă a puiului se poate reduce cantitatea de hrană umedă în favoarea celei uscate. Între 6 şi 8 săptămâni este recomandabil un regim nutritiv, care cuprinde 6 mese pe zi, cât mai bogate în minerale şi vitamine. Din cea de-a doua lună de viaţă puteţi elimina treptat câte o masă până la vârsta de 6 luni când este preferabil să ajungeţi până la 2-3 mese zilnic. După primul an, puteţi hrăni câinele o dată sau de două ori pe zi, asigurând însă necesarul caloric şi mineral optim unei bune dezvoltări.

Percepţia câinelui despre mediul înconjurător este una bazată strict pe experienţe senzoriale şi instinct (reacţiile instinctive fiind rezultatul moştenirii genetice).
În universul canin lumea este definită primordial prin mirosuri, acesta fiind simţul cel mai dezvoltat al unui câine. Câinele poate detecta stări şi emoţii atât cu ajutorul mirosului (acesta modificându-se în cadrul proceselor bio-chimice ce duc la manifestarea emoţiilor), cât şi cu ajutorul limbajului semiotic. Câinele priveşte familie ca pe o haită, adaptându-se şi reacţionând în comformitate cu regulile acesteia.

Perioade definitorii pentru personalitatea câinelui:

Perioada intrauterină

Reprezintă perioda dezvoltării embrionare, în care puiul primeşte toate informaţiile genetice, acesta fiind influenţat doar în mod indirect de stimulii externi. Atenţie!!! Îngrijirea necorespunzătoare a viitoarei mame, alimentaţia insuficientă, traumele suferite de aceasta în timpul perioadei de gestaţie pot avea efecte nefaste asupra puilor.

Perioada neonatală

Această perioadă defineşte primele 12 zile de la naştere, timp în care puii nu văd şi nu aud, reacţionând numai la stimuli olfactivi, termici sau mecanici. Puii necesită stimulare fizică din partea mamei pentru eliminarea dejecţiilor.

Perioada de tranziţie (13-20 de zile)

Este perioada în care puii au primul contact cu lumea. În debutul acesteia micuţii deschid ochii pentru prima oară sesizând lumina şi formele; fac primii paşi. La cca. 20 de zile de la fătare apar dinţii de lapte. Tot acum, ei încep să distingă primele sunete, fără a putea identifica sau localiza sursa.

Perioada de conştientizare (21-28 de zile)

Acesta este momentul în care puii, îşi folosesc pentru prima dată toate simţurile aproape de potenţialul maxim, deprind primele noţiuni ale comportamentului canin şi învaţă să comunice cu ceilalţi membrii ai cuibului.

Perioada de socializare la grupa canină (28-49 de zile)

Este perioada în care puiul deprinde mijloacele specifice de comunicare ale speciei: scheunatul, mârâitul, lătratul, limbajul corpului (folosirea cozii şi a urechilor în comunicare). Tot acum începe dezvoltarea instinctului de vânătoare, luptându-se în joacă, puiul învaţă să răspundă la diferite situaţii şi poziţii ale corpului adversarului, când şi cum să atace sau să se apere. Dar cel mai important este că în această perioadă puiul primeşte primele lecţii de conduită în cadrul haitei, se stabilesc ierarhii şi au loc lupte pentru obţinerea unui loc privilegiat în procesul de alăptare.
Atenţie!!! Pentru a diminua stresul provocat de alăptare femelei, unii crescători separă puii de mamă, acest lucru este de nedorit, marcând negativ comportamentul de mai târziu al acestora. Astfel la pui separaţi de cuib pot apărea manifestări anxioase, carenţe de comunicare sau labilitate psihică (trecand aparent nemotivat de la o stare la alta).

Perioada de socializare la grupa umană (7-12 săptămâni)

Este perioada optimă de achiziţionare a puiului. La această vârstă el este foarte receptiv, învăţând din fiecare experienţă, de aceea este indicat să profitaţi de aceasta pentru o cât mai bună socializare. Pune-ţi puiul în situaţii şi medii cât mai diferite, obişnuiţi-l cu fiinţe, forme, persoane, şi zgomote diverse.

Prima perioadă de frică (8-10 săptămâni)

În acest interval de timp, puiul învaţă care sunt primejdiile mediului, el fiind bănuitor şi interesat de tot ceea ce îl înconjoară. În această perioadă, corectându-l cu fermitate puteţi dezobişnui definitiv câinele de unele apucături deranjante cum ar fi rosul, mâncatul de pe jos, cerşitul la masă sau săritul pe dvs. Acum trebuie evitată orice situaţie care se poate dovedi stresanta pentru pui, orice experienţă dureroasă, traumatizantă sau dură pentru pui are un efect puternic şi o influenţă pe termen îndelungat. Este preferabil ca în această perioadă să evitaţi contactul cu alţi câini, maturi, ce pot deveni agresivi, zgomote puternice sau zone foarte aglomerate.

Perioada de stabilire a ierarhiei (3-4 luni)

Este perioada în care puiul încearcă să avanseze ierarhic, exemplarerele foarte dominante încercând chiar să preia conducerea haitei. Tot acum pot apărea primele manifestări ale instinctului teritorial. Tot acum apar alianţele, de aceea evitaţi darea comenzilor în contradictoriu; nu îl alintaţi dar mai ales nu vă manifestaţi excesiv de protectiv faţă de pui în relaţia cu ceilalţi membri ai familiei. Cu cât este mai dominant câinele cu atât mai fermă trebuie să fie riposta dvs. Acum este momentul cel mai bun pentru debutul unui program complet de educare al puiului dvs.

Perioada de explorare (4-8 luni)

Definitorie pentru această perioadă este curiozitatea. Un alt moment important din cadrul acestei perioade este schimbarea dentiţiei, de aceea pentru a evita accidentele neplăcute precum rosul mobilei şi încălţămintei este indicat să îi lăsaţi câinelui oase mari de vită sau jucării speciale, pe care le puteţi achiziţiona cu uşurinţă de la orice pet-shop. Tot acum pot apărea şi primele semne ale pubertăţii însoţite de modificări comportamentale specifice motivate de explozia hormonală la care este supus tânărul căţel.

Cea de-a doua perioadă de frică (6-14 luni)

Alături de prima perioadă de frică, acesta este probabil intervalul de timp cel mai important pentru dezvoltarea personalităţii cainelui dvs. Acum câinele reevaluează lucrurile, astfel pot apărea situaţii în aparenţă ciudate cum ar fi teama de umbre, zgomote, fiinţe sau obiecte care până de curând îi erau familiare. În astfel de situaţii evitaţi confruntarea direct, nu forţaţi câinele dar nici nu vă retrageţi, lăsaţi câinele să evalueze singur situaţia şi să descopere că teama sa este neîntemeiată.

Perioada de maturizare (1-4 ani)

Maturizarea nu vine într-un interval de timp foarte bine definit, aceasta diferă în funcţie de rasă, temperament sau chiar de individ. Această perioadă este marcată de diverse modificări hormonale şi comportamentale, la masculi primând instinctul teritorial şi cel de reproducţie; se observă o creştere a agresivităţii, în cazul câinilor dominanţi având de multe ori loc o nouă confruntare în lupta pentru şefia haitei. Dacă aveţi un câine mai timid, este preferabil ca în momentul montei acesta să fie izolat pentru a nu fi inhibat de prezenta dvs.

Senioratul (7-15 ani)

Este perioada în care legătura om-câine este cea mai puternică, acum aveţi impresia că prietenul dvs. canin vă intueşte fiecare dorinţă înţelegându-vă din priviri. Atenţie!!! Nu neglijaţi plimbările chiar dacă prietenul dvs. nu se mai arată atât de dornic de joacă, de asemenea consultaţi periodic medicul veterinar şi oferiţi-i câinelui un regim alimentar specific rasei şi vârstei, sedentarismul şi supraponderabilitatea slăbind sistemul imunitar. Nu neglijaţi nici modificările de comportament, apariţia irascibilităţii, hiperagresivităţii, oboselii cronice sau diminuarea bruscă a apetitului, având de cele mai multe ori motivaţii clinice.

Sursa: com24


 
Incepe o noua editie a campaniei prin care sunt colectate dozele pe litoral

Incepe o noua editie a campaniei prin care sunt colectate dozele pe litoral
Every Can Counts Romania porneste motoarele reciclarii dozelor din aluminiu in cadrul unei noi editii a campaniei „ExtravaCANza – Si mama recicleaza!â€�. In luna iulie, turistii care isi petrec concediul pe litoral vor putea uita de grija deseurilor, avand in dispozitie un aparat inteligent in care pot recicla dozele din aluminiu. Organizatorii campaniei au pregatit […]

Ancheta parlamentara la Certej

Ancheta parlamentara la Certej
O delegatie formata din patru senatori s-a deplasat la Certej pentru a investiga neregulile sesizate de Mining Watch Romania cu privire la avizarea proiectului minier. Vizita membrilor Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptie si petitii a Senatului vine dupa ce reteaua noastra a inregistrat o petitie care semnaleaza grave ilegalitati. Dintre acestea mentionam evaluarea fragmentata a impactului […]

Alucro a desemnat marele castigator al Bursei de Excelenta Every Can Counts 2017

Alucro a desemnat marele castigator al Bursei de Excelenta Every Can Counts 2017
Aflata la cea de-a doua editie, Bursa de Excelenta Every Can Counts premiaza tinerii valorosi, precum si eforturile acestora de a crea perspective pozitive in relatia cu mediul inconjurator. Chiroi Paul-Adrian, Lupulescu Alexandru Iulian si Andone-Rotaru Bianca-Astrid, studenti ai Universitatii Babes-Bolyai, sunt cei trei castigatori care au transmis, prin proiectele lor, cele mai puternice mesaje […]

Observatii si propuneri pentru strategia miniera 2017-2035

Observatii si propuneri pentru strategia miniera 2017-2035
Strategia miniera 2017-2035 ar trebui sa respecte si sa consolideze importanta acordata comunitatilor locale afectate si mediului inconjurator. In acest sens, consideram ca sunt aplicabile trei principii: cel al transparentei, al precautiei si cel al obtinerii consimtamantului prealabil in cunostinta de cauza al locuitorilor zonelor bogate in resurse minerale. Neasumarea acestor principii ar insemna crearea […]

Plajele de pe litoralul romanesc, intoxicate cu… plastic!

Plajele de pe litoralul romanesc, intoxicate cu… plastic!
In urma monitorizarilor efectuate de ONG Mare Nostrum pe 1.5% din suprafata totala a plajelor romanesti, a rezultat faptul ca 75,5% din sectoare  sunt â€�acoperiteâ€� de plastic. Mai exact, dintr-un total de 9.003 deseuri, 6.799 sunt numai elemente din material polimeric artificial. La aceasta categorie, principalul tip de deseu inregistrat este mucul de tigara, urmat […]

Un sat din Gorj, poluat ilegal 28 de zile pe luna

Un sat din Gorj, poluat ilegal 28 de zile pe luna
Limita legala zilnica pentru publeri in suspensie (PM10), indicatorul pentru masurarea poluarii aerului, a fost depasita in 28 de zile din 30 in satul Rosia de Jiu din judetul Gorj. Emisiile de pulberi fine, PM2.5, au fost in 23 din 30 de zile peste media anuala reglementata de Directiva UE privind Calitatea Aerului. Expunerea indelungata […]

Maine incepe a sasea editie a Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni

Maine incepe a sasea editie a Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni
A sasea editie a Pelicam incepe maine la Tulcea cu o zi plina de proiectii pentru copii. Vineri sunt programate filmele pentru adolescenti, iar sambata si duminica vedem si dezbatem filmele din toate cele patru competitii Pelicam. Ne intalnim la Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Arta, campingul Pelicam pe malul lacului Ciuperca, dar si […]

Deputatii ar putea vota azi eliminarea sistemului garantie-returnare pentru ambalaje

Deputatii ar putea vota azi eliminarea sistemului garantie-returnare pentru ambalaje
Sistemul depozit, cunoscut si sub denumirea de sistem garantie-returnare, aplicat ambalajelor precum recipiente de sticla si PET, doze de aluminium, a fost introdus prin ordonanta de urgenta in iunie 2016. Acesta este un instrument utilizat cu succes in numeroase tari precum Belgia, Croatia, Estonia, Finlanda, Germania, Suedia, Olanda, Spania pentru reducerea deseurilor de ambalaje generate. Belgia detine un sistem […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.