acum 14 ani

Accident de masina! Cum iti tratezi cainele ranit?

Dupa un accident de masina sau o trauma similara, cainele poate fi in stare de soc. Acesta va fi foarte speriat si, poate, chiar ranit. Primul instinct al cainelui va fi sa fuga si sa se ascunda. Nu va intelege ca tu incerci sa il ajuti si poate deveni agresiv chiar si cu persoanele pe care le cunoaste. In ciuda situatiei dificile, este foarte important sa imobilizezi cainele si sa ii pui o botnita, ca sa il poti transporta in siguranta la un centru veterinar.

Incepe prin a vorbi linistitor cu cainele. Apropie-te usor. Nu face miscari bruste. Opreste-te cand esti la aproximativ 30 de centimetri de el. Intinde pumnul, cu incheieturile degetelor in sus. Daca nu se manifesta agresiv, mangaie cainele cu palma inchisa. Daca animalul opune rezistenta, vorbeste-i prietenos inca un minut si incearca din nou.

Inainte de acordarea primului ajutor, este imperativ sa pui botnita cainelui. Chiar si un caine bland, daca este speriat, iti poate sfasia bratul. In caz de urgenta, o botnita poate fi improvizata dintr-o bucata de tifon sau cearsaf, din cravata sau chiar din soseta ta.

Cu cate un capat al materialului in fiecare mana, aseaza-l peste nasului cainelui, cat mai aproape de ochi. Infasoara intreg materialul in jurul nasului si leaga-l strans sub maxilar. Trage capetele prin spatele gatului cainelui si fa un nod.

Dupa ce ai securizat cainele, verifica daca respira normal, daca sangereaza sau are fracturi, incearca sa il ajuti sa isi revina din starea de soc.

PRIMUL AJUTOR

Respiratie artificiala (cand se opreste respiratia)

Un soc electric, sufocarea, inhalarea de fum sau inecul, toate pot cauza oprirea respiratiei unui caine. Semnele de insuficienta respiratorie includ gingii albastrui sau pale, respiratie grea, privire fixa si stare de inconstienta cu pupile dilatate. Daca problema este cauzata de altceva decat oprirea contactului cu aerul si cainele nu respira sau respira foarte slab, acorda-i respiratie artificiala.

Un caine inconstient poate deveni agresiv cand isi revine. Foloseste tot timpul o botnita.

Cum se face respiratia artificiala:

  1. Aseaza cainele pe o parte. Daca nu exista leziuni la spate si la gat, trage capul si gatul in fata.
  2. Deschide gura cainelui si trage limba in fata, astfel incat sa nu ii blocheze gatul. Inlatura cu degetele impuritatile si inchide gura cainelui. Verifica din nou pulsul.
  3. Tine gura si buzele cainelui inchise. Pune botnita.
  4. Inspira si pune gura ta peste nasul cainelui si, avand grija sa nu se piarda aerul prin laterale, expira.
  5. Departeaza gura ta si permite pieptului cainelui sa se dezumfle.
  6. Repeta procedura de 10 pana la 15 ori pe minut.
  7. Daca gingiile incep sa isi recapete culoarea normala si cainele incepe sa opuna rezistenta, atunci respiratia s-a imbunatatit.

Sangerare (hemoragie)

Pentru a controla sangerarea externa, pune o bucata curata de tifon peste rana si aplica presiune puternica. Daca sangele patrunde prin material, nu inlatura tifonul. Poti distruge un cheag de sange aflat in formare. Pune inca un tifon peste cel imbibat cu sange si continua sa apesi. Daca sangerarea tot nu se opreste si rana este pe o extremitate a corpului, incearca sa apesi pe arterele care alimenteaza cu sange zona hemoragica.

Punctele de presiune ale acestor artere pot fi gasite in zona interioara a piciorului din fata si din spate, in partea de sus, precum si sub coada, la baza acesteia. Exercitarea presiunii in aceste puncte va duce la reducerea circulatiei sangelui catre rana.

Daca hemorgia tot continua, trebuie sa aplici un garou, insa doar ca ultima alternativa. Un garou nu trebui pus niciodata in jurul gatului, peste o fractura sau incheietura. Nu trebuie niciodata lasat in acelasi loc pentru mai mult de 10 minute. Dupa ce ai pus garoul, cainele trebuie transportat la medicul veterinar imediat. Daca garoul trebuie tinut peste 10 minute,  acesta se desface un minut si apoi se strange la loc.

Folosirea garoului:

  1. Infasoara o fasie de material, o curea sau o fasie de tifon intre rana si corp, la aproximativ 2 centimetri de rana. Nu folosi niciodata ata sau franghie, pentru ca va taia pielea cainelui.
  2. Fa un nod si pune un bat rezistent in inelul nodului. Mai fa un nod deasupra nodului care tine batul.
  3. Rasuceste usor pana se incetineste sangerarea. Fixeaza batul prin legare sau lovire.
  4. Garoul trebuie largit si strans la loc la fiecare 10 minute pentru a permite macar o minima circulatie a sangelui.
  5. Acopera usor rana cu o bucata curata de tifon sau material textil.
  6. Transporta cainele la medical veterinar imediat.

Hemoragia interna este mai greu de depistat la caini. Aceasta este suspectata, daca observam sangerarea cainelui pe gura si anus, daca se vomita sange, daca are scaune cu sange sau daca animalul este in coma sau in stare de soc. In astfel de situatii, caile respiratorii ale cainelui trebuie sa fie eliberate, oasele rupte sa fie imobilizate si temperatura corpului sa se mentina ridicata. Transportul imediat al cainelui la medic este vital.

Fracturi

Imobilizarea prompta a unui os fracturat va preveni extinderea fracturii prin piele sau afectarea organelor interne. De cele mai multe ori, fracturile nu ameninta viata, decat daca se cauzeaza hemoragii, daca impiedica respiratia (coaste rupte) sau strivesc un organ intern.

Depistarea unei fracturi nu este mereu usoara. Un caine cu piciorul rupt poate fi observat, cand nu foloseste piciorul rupt si cand exista umflaturi in jurul zonei fracturate. Cainele poate tine piciorul intr-un unghi neobisnuit sau poate misca zone ale piciorului, care nu ar trebui sa fie mobile. Daca depisteazi o fractura la un caine, nu interveni pe loc. Transporta-l la un centru veterinar, evitand alte posibile lovituri sau traume. Daca animalul este mic, tine-l in asa maniera incat partea fracturata sa atarne libera.

Desi, scopul tau principal este sa duci cainele la doctor cat mai repede, imobilizarea rupturii cu o atela poate preveni alte complicatii. Tine cu grija cainele si pune-i botnita. Nu incerca sa muti la loc osul. Orice obiect drept si tare poate fi folosit pe post de atela de urgenta, atata timp cat este mai lung decat zona fracturata si imobilizeaza incheieturile de sub leziune si de deasupra acesteia. Fixeaza atela prin legare sau lipire cu banda adeziva, astfel incat sa nu impiedici circulatia sangelui.

O lovitura la spate trebuie ingrijita cu maxima atentie. Transporta cainele la medicul veterinar incercand sa il misti cat mai putin posibil. Nu indoi spatele cainelui. Aseaza-l pe o suprafata intinsa si tare sau pune-l intr-o cutie mare, in care poate sta intins. Loviturile la cap trebuie manevrate cu aceeasi grija.

Stare de soc

Socul, care inseamna defapt cedarea sistemului circulator, are loc atunci cand un animal a trecut printr-un incident traumatic – pierdere de sange, soc electric, otravire, arsuri sau alte accidente serioase. Daca nu este tratat imediat, socul poate duce la moarte. Printre simptomele starii de soc se numara:

  • Trupul este rece la atingere.
  • Pulsul este slab si rapid.
  • Respiratia este superficiala si rapida.
  • Gingiile sunt palide.

Socul necesita interventie veterinara imediata. Pentru a da primul ajutor, asigura eliberarea cailor respiratorii ale cainelui. Mentine corpul animalului cald, acoperindu-l cu o haina sau patura. Daca este inconstient, tine capul cainelui mai jos decat restul corpului. Maseaza membrele si muschii corpului pentru a stimula circulatia sangelui. Daca este posibil, suna la centrul veterinar pentru a anunta medicii despre problema si ca esti deja pe drum. Transporta cainele miscandu-l cat mai putin posibil.

Sufocarea la caini : Cum sa ajuti

Semnele ca animalul tau se sufoca sunt: tuse convulsiva, zgomote de sufocare, gura deschisa, limba scoasa si atunci cand isi loveste gura cu labele.

Poti elimina un obiect care sufoca animalul, aplicand o versiunea modificata a manevrei Heimlich. Aseaza-te in spatele cainelui si pune mainile in jurul abdomenului, sub coaste. Strange rapid si puternic.

Incearca de mai multe ori. Daca nu reusesti, loveste pieptul cainelul de cateva ori pe ambele parti cu palmele asezate in forma de cupa. O alta varianta (daca animalul este mic) este aceea de a tine cainele de spatele gatului si de picioarele posterioare. Intoarce cainele cu capul in jos si misca-l puternic timp de 1 minut.

Un caine care se sufoca isi va pierde repede cunostinta. Dupa ce se intampla asta, mai sunt aproximativ 60 de secunde in care poti verifica gura si gatul animalului, pana inima acestuia va inceta sa mai bata. Trage de cap si gat, deschide-i gura si trage de limba in exterior. Foloseste o lanterna pentru a examina gatul si a observa daca exista obiecte straine, si scoate-le (ai grija sa nu tragi de o structura interna a gatului).

Nu incerca sa scoti un obiect impingand cu degetul in gatul cainelui. O astfel de actiune va impinge obiectul si mai adanc.

Constiparea la caini : Prevenire si ameliorare

Ca si oamenii, cainii se constipa uneori. Daca animalul este vioi si activ, dar nu a iesit afara timp de 48 pana la 72 ore, nu iti face griji. Cainii, precum oamenii, nu au un tranzit intestinal regulat tot timpul.

Totusi, mestecarea lemnului, oaselor sau a altor materiale nedigerabile, reprezinta o cauza des intalnita a constipatiei. De asemenea, factorii psihologici pot influenta. I-ai schimbat recent tipul de mancare? Ai facut vreo schimbare in casa sau a stilului de viata, care ar pute sa supere cainele? Tine cont de toate aceste intrebari pentru a evita problemele cainelui cu stomacul. Constipatia poate fi si un efect secundar al unor medicamente.

Daca animalul face incecari frecvente de a defeca, are o pofta de mancare scazuta, vomita, este letargic, elimina urme de sange si fecale foarte urat mirositoare, cainele poate avea resturi de mancare blocate in colon. Uneori, cainii cu parul lung, au probleme la defecare, datorita parului, care le blocheaza anusul. Sunt rare cazurile in care ghemurile de par sunt problema. Insa, cainele trebuie dus la medicul veterinar in 24 de ore.

Medicul ca examina cainele complet, va palpa intestinele si va face un control rectal. Daca va suspecta o bucata de os blocata in rect, poate sugera radiografii, endoscopii si ultrasunete, sau poate recomanda o clisma.

Constipatia simpla, care nu are legatura cu alte boli, poate fi controlata prin dieta cainelui. Daca animalul se constipa des, evitati sa ii mai dati hrana uscata sau inmuiati hrana uscata in apa. Taratele pot ajuta la digestie. Doza este de 1 lingura la aproximativ 180 de grame. Taratele nu au efecte secundare si pot fi adaugate tot timpul sau doar in caz de nevoie. Asigura-te ca animalul bea suficienta apa.

Pentru o constipatie usoara, adauga ulei mineral in mancare, 1 lingurinta pentru aproximativ 4,5 kilograme de greutate a corpului corpului.  Atentie! Niciodata nu pune ulei mineral direct in gura cainelui! Poate intra in sistemul respirator si cauza pneumonie. Se mai poate administra o tableta de Malox zilnic, pana dispar simpomele. Nu ii da cainelui Malox, daca are probleme cu inima sau cu rinichii!

Muschii intestinali ai cainilor mai batrani tranziteaza mancarea mai incet in tractul digestiv. Pentru a stimula tranzitul adauga la dieta cainelui fructe si legume inabusite. Ai grija sa bea o cantitate adecvata de apa.

Cand sunt stresati, unii caini refuza defecarea, actiune de duce la constipatie. Daca acest lucru se intampla des, incearca sa anticipezi schimbarile psihologice din viata lui si sa adaugi tarate in mancarea lui dupa caz sau tot timpul.

Pentru cainii cu parul lung, este indicata taierea caltilor de par din zona anusului. Perierea regulata a parului cainului va preveni aparitia unei astfel de probleme in viitor.