22 Mar 2010

Adam Zoltan Este medicul necuvântătoarelor

Adam Zoltan şi-a dorit dintotdeauna să fie medic veterinar

Braşoveanul are grijă animale atunci când acestea sunt bolnave şi spune că este mai uşor să tratezi necuvântătoarele decât oamenii.

Adam Zoltan şi-a dorit dintotdeauna să fie medic veterinar. Încă de când era la grădiniţă le spunea tuturor că vrea să se facă „medic de porci”.

Totuşi, Zoli a absolvit un liceu teoretic şi pentru asta a fost nevoit să facă practică un an ca îngrijitor de animale, la Chichiş şi Ozun. De-abia după aceea a putut da admitere la o facultate de profil.

Nu a fost admis din prima încercare, dar nu s-a descurajat. „Am dat de cinci ori admitere până când am intrat la Facultate de Medicină Veterinară din Bucureşti. Am intrat ultimul, pe locul 132, cu media de 9, 50. Nu am renunţat la visul meu fiindcă nu ştiu ce altceva mi-ar fi plăcut să fac”, povesteşte veterinarul.

Operaţii dificile

După terminarea facultăţii, Zoli a lucrat la cabinetul unui medic veterinar din Braşov, unde „a furat” meseria. Şi acum îşi aminteşte de prima operaţie de cezariană pe care a trebuit să o facă unei căţele.

„Eu eram mâna a doua şi medicul mi-a spus că trebuie să plece urgent la contabil şi trebuie să mă ocup eu de operaţie. Abia după aceea am aflat că, de fapt, medicul m-a păcălit. Nu s-a dus la niciun contabil, ci a mers direct acasă, dar m-a minţit ca să mă învăţ şi eu cu operaţiile de cezariană”, spune Zoli.

Când s-a simţit sigur pe el, braşoveanul şi-a deschis propriul cabinet veterinar. După 11 ani de activitate, veterinarul nu mai are acum nicio problemă să facă operaţii de cezariană. „Îmi plac foarte mult şi mă distrez când puiul vine la vaccinul de 6 luni şi mă mârâie”, spune medicul veterinar.

În activitatea lui, Zoli a reuşit să facă şi operaţii mai puţin obişnuite. „Am operat pentru prima dată un papagal, care avea un ou şi nu putea să-l elimine. Dacă nu interveneam, pasărea murea”, spune bărbatul.

Este un mare iubitor de animale

Zoli a făcut o perioadă şi consultaţii la domiciliu, dar a renunţat. „M-a chemat stăpânul acasă să consult un câine din rasa Rottweiller fiindcă animalul şi-a distrus cuşca şi i-a rămas o scândură în gât. Am reuşit să îl leg, l-am anesteziat şi l-am tratat.

Când s-a trezit din anestezie, s-a repezit la proprietara casei să o muşte. Atunci femeia mi-a spus că, în urmă cu ceva timp, soţul ei a stat o lună la Reanimare după ce a fost muşcat de Rottweiller. Oamenii îşi cumpără anumite rase de câini, fără să ţină cont de caracterul lor”, spune veterinarul.

În meseria lui, Zoli a fost de multe ori muşcat de câini, dar nu s-a descurajat. „Important este să îţi placă ce faci şi nu cred că o să mă plicitesc niciodată de această meserie”, spune braşoveanul. El este şi un mare iubitor de acvaristică.

Acasă are un acvariu cu peşti, în curtea casei mai are un iaz populat cu caraşi, însă din curtea lui nu puteau lipsi patripedele. Are doi câini din rasa Saint Bernand, Tax şi Lassie. Peştii nu lipsesc nici de la cabinetul veterinar, unde Zoli mai are un iepure şi o broască ţestoasă.

Întrebări şi răspunsuri:

Este mai uşor să tratezi un animal decât un om?

Nu este greu, dacă îţi place. Ai mai multe probleme cu proprietarul, decât cu animalul. Majoritatea constată că că animalul este bolnav, dar vin cu el la medic de-abia după câteva zile.

Este ceva ce nu-ţi place în această meserie?

Nu-mi place să fac amputări. Pleci de la premisa că vrei să faci bine şi, în final, constaţi că asta este singura soluţie pe care o ai ca să salvezi animalul.

Ce-i place:

„Îmi place foarte mult acvaristica, îmi place să merg la pescuit şi să fac plimbări în aer liber cu câinii. Îmi place natura şi îmi place că îmi fac programul cum vreau eu”, spune Zoli.

Ce nu-i place:

„Nu-mi place hoţia, minciuna şi nesimţirea oamenilor. Nu-mi place supa de roşii, nu-mi place să mă trezesc devreme şi nu-mi place politica”, a mai spus veterinarul.

Profil:

Data şi locul naşterii: 15 iulie 1970, Braşov

Studii: Facultatea de Medicină Veterinară, Bucureşti

Familie: căsătorit, un copil

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

Sursa: Adevarul


Un comentariu

Noi avem nevoie de un astfel de medic veterinar! Daca poate lasa cineva un numar de telefon si o adresa de mail….

 
One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent

One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent
O casa nu este doar un spatiu de locuit, ci locul unde vrei sa te simti ACASÄ‚. Intr-o lume in care uneori conteaza mai mult aspectul decat calitatea, One United Properties, principalul dezvoltator imobiliar specializat pe proprietati rezidentiale exclusiviste din Bucuresti, le imbina pe amandoua. Asa se face ca One Herastrau Park este in acest […]

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro
Rom Waste Solutions a investit peste 3 milioane de Euro in retehnologizarea si cresterea capacitatii de procesare a statiei de sortare a deseurilor de la Dragomiresti Vale   Rom Waste Solutions proceseaza zilnic circa 500 de tone de deseuri, peste o treime din deseurile municipale generate in Bucuresti. “Statia dispune acum de echipamente specializate de […]

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul
GreenTech Film Festival, primul festival de filme documentare dedicat tehnologiei verzi, se desfasoara in aceasta toamna in Bucuresti, la Cinema Elvira Popescu, in perioada 9-12 octombrie. Primul festival Zero Carbon – Organizatorii isi propun sa elimine complet amprenta de carbon rezultata din activitatile organizatorice pe care le implica in general un festival de film. Programul […]

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”
Asociatia Parcul Natural Vacaresti (APNV) a deschis prima poteca de vizitare in Parcul Natural Vacaresti. Aceasta cuprinde zone de informare, spatii tematice dedicate speciilor si habitatelor si un pavilion pentru observatii ornitologice. Accesul este liber si se poate face atat individual cat si in cadrul grupurilor organizate de membrii asociatiei. Proiectul este realizat cu sprijinul […]

A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania

A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania
Acvila tipatoare mica Arlie a plecat in cea de-a cincea migratie monitorizata satelitar pe data de 12 septembrie 2017. Arlie este una din cele 19 acvile care au fost monitorizate prin satelit de ornitologii romani in cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romaniaâ€�, proiect implementat de Societatea Ornitologica Romana, Grupul Milvus si Agentia […]

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite
Societatea Ornitologica Romana anunta inceperea proiectului „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Falticeni, ROSCI0389 Saraturile de la Gura Ialomitei – Mihai Bravu, ROSP0051 Iezerul Calarasi, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPA0101 Stepa Saraiu Horea, ROSPA0111 Bertestii de Sus – Gura Ialomiteiâ€�, finantat prin PROGRAMUL OPERATIONAL Infrastructura Mare si cofinantat de Fondul European de Dezvoltare […]

Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!

Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!
Scrisoare deschisa catre Prim-ministrul Romaniei, Mihai Tudose Domnule Mihai Tudose, In ultimele zile ati facut mai multe declaratii in presa centrala privind tehnologia de prelucrare a minereurilor pe baza de cianuri. Cea mai recenta dintre acestea – „si nu vom mai folosi nici cianuri, nici halde imense de steril” [1] va pozitioneaza, cel putin la […]

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA
Belgia si-a respectat promisiunea de a solicita Curtii Europene de Justitie (CEJ) verificarea compatibilitatii  Sistemului de Justitie pentru Investitori (Investment Court System, ICS), introdus  prin acordul comercial CETA [1], cu legislatia europeana. O opinie a Curtii, prin care s-ar identifica o eventuala incompatibilitate, ar pune sub semnul intrebarii viitorul ratificarii CETA de catre parlamentele nationale. […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.