acum 14 ani

Adăpost de peste două milioane de euro pentru 1.000 de maidanezi. Pe străzi mai rămân 29.000

Administraţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), din cadrul Primăriei Capitalei, va mai investi încă 3,5 milioane de lei, aproximativ 875.000 de euro, în adăpostul de câini comunitari din Mihăileşti

Maidanezii vor sta în adăposturi cu apă şi canalizare

Potrivit unui anunţ apărut pe site-ul guvernamental de licitaţii, Primăria organizează o licitaţie pentru “reparaţii capitale hale adăpost câini, reţele alimentare cu apă şi canalizare şi construcţie adăpost nou pe o suprafaţă de teren liberă”. Directorul ASPA, Simona Panaitescu, ne-a declarat că, după finalizarea lucrărilor de construcţii şi reparaţii, care vor dura, conform proiectului, un an şi jumătate, “capacitatea adăpostului va fi de 1.000 de câini. Adăpostul va fi amenajat la standarde europene. Halele vor fi adaptate conform specificului, vor avea cuşti individuale suprapuse, iar câinii vor sta în adăpost potrivit legislaţiei, adică până la momentul adopţiei”.

Cei 875.000 de euro vor fi investiţi pe un teren de 10.000 de metri pătraţi, cumpărat de administraţia Videanu cu 155 de euro metrul pătrat. În urma sesizării făcute de Curtea de Conturi, judecătorii Tribunalului Bucureşti au stabilit, pe baza unei evaluări făcute de Corpul Experţilor Tehnici din România, că preţul corect pentru un metru pătrat de teren în Mihăileşti era de 33 de euro şi l-au obligat pe fostul primar general, Adriean Videanu, şi echipa implicată în achiziţionarea terenului să restituie la bugetul municipalităţii suma de 4,5 milioane de lei. Hotărârea instanţei a fost contestată de cei implicaţi. În 2007, reprezentanţii municipalităţii au declarat, pentru ziarul Gândul, că achiziţionarea terenului a fost un adevărat chilipir. La acea vreme, directorul ASPA, Simona Panaitescu, ne-a spus că nu este vorba de un teren oarecare, ci de unul în care există deja hale gata amenajate, placate cu gresie şi faianţă şi racordate la reţelele de apă, canalizare şi gaze.

Acum, adăpostul din Mihăileşti a ajuns să coste aproape 2,5 milioane de euro (preţul iniţial plus cel pentru modernizare) şi să necesite investiţii majore în amenajarea halelor şi în reţele de utilităţi. Potrivit celor mai optimiste statistici, pe străzile Capitalei îşi duc viaţa aproximativ 30.000 de câini fără stăpân. În adăpostul din Theodor Pallady sunt 350 de câini care, după ce vor fi sterilizaţi, deparazitaţi, identificaţi şi microcipaţi, se vor reîntoarce tot pe străzile Capitalei. Din datele existente la Prefectura Capitalei, de la începutul anului, peste 9.000 de persoane au fost muşcate de câinii fără stăpân.

Piste pentru biciclişti de 5,9 milioane de euro

Administraţia Străzilor, din subordinea municipalităţii, va investi 24,75 milioane de lei, echivalentul a 5,9 milioane de euro pentru a trasa 70 de kilometri de piste pentru biciclişti.

Potrivit unui anunţ publicat pe site-ul guvernamental de licitaţii, pistele vor fi marcate cu bandă performantă adezivă de culoare galbenă şi din termoplast alb, iar la intersecţia a 12 mari bulevarde vor fi montate semafoare. Pistele speciale pentru biciclişti vor fi amenajate pe Şoseaua Mihai Bravu, B-dul Ştefan cel Mare, Iancu de Hunedoara, Calea Dorobanţilor, Calea 13 Septembrie, B-dul Ghencea, Strada Braşov, Drumul Taberei, Şoseaua Virtuţii, B-dul Timişoara şi Calea Crângaşi.

Bicicletele nu au prioritate

Reprezentanţii societăţii civile au cerut în repetate rânduri amenajarea de piste speciale pentru biciclişti, dar susţin că simpla apariţie a lor nu va rezolva problema şi asta pentru că, acolo unde există piste, există gropi, borduri înalte, panouri publicitare, maşini parcate şi pietoni care circulă pe acest spaţiu. Viceprimarul general al Capitalei, Mircea Raicu, ne-a declarat că pistele ar trebui bine delimitate astfel încât ele să fie destinate doar bicicliştilor.

“Sunt necesare aceste piste, dar prioritate ar trebui să aibă adevăratele probleme ale traficului bucureştean care sunt în master-plan. Este vorba de scăderea emisiilor de bioxid de carbon şi a timpului petrecut în trafic. După rezolvarea acestor probleme, putem face şi piste pentru biciclişti, care ar trebui separate de traficul

Un comentariu

puteti face adapost pentru 40.000 caini, daca nu se sterilizeaza femelele la detinator, obligatoriu, mai ales in mediu rural- capitala, va fii iarasi invadata de caini si tot asa 1000 ani- treaba facuta fara cap fara coada si fara minte.