acum 14 ani

Adapostul cainilor fara stapan din Sighet functioneaza cu cheltuieli aproape zero din partea administratiei

Adapostul pentru cainii fara stapan din Sighetu Marmatiei are costuri „aproape zero” pentru administratia locala. Dat in folosinta in luna octombrie a anului trecut, dupa o investitie din bugetul local de peste 90.000 lei, proiectul este tinut in functiune de catre o organizatie nonguvernamentala, primaria suportand doar costurile energiei electrice si apei.

Pornit din panica, continuat ca “promisiune electorala” si finalizat in urma unei investitii de peste 90.000 lei, cel mai mare adapost pentru cainii fara stapan din Maramures nu s-a dovedit a fi o piatra de moara legata de bugetul Sighetului, dimpotriva.

Astazi, adapostul situat pe malul Tisei, pe una dintre ulitele din apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Sighet-Solotvino (Ucraina), este mentinut in functie din donatii si prin voluntariatul membrilor asociatiei Clubul Prietenii Animalelor. Contributia municipalitatii se rezuma la plata energiei electrice si a apei, adica “apoape zero”, dupa cum recunoaste viceprimarul municipiului de peste deal, Ovidiu Nemes.

„Neavand un asemenea adapost, cainii s-au inmultit pe strazile Sighetului la un nivel care a creat panica. La un moment dat, o asociatie nonguvernamentala a facut o statistica si a ajuns la o cifra care ne-a speriat si ne-a pus pe ganduri: erau peste 600 de caini”, a declarat viceprimarul Ovidiu Nemes.

Desi primaria locala avea doi angajati, un medic veterinar si un tehnician, care trebuiau sa se ocupe de gestionarea problemei “comunitarilor”, maidanezii se inmulteau nestingheriti, pentru ca “nu exista un loc in care acestia sa fie sterilizati, vaccinati sau tinuti sub observatie”, a recunoscut Nemes.

Devenita o problema sociala serioasa, in timpul campaniei electorale, toti politicienii au promis un adapost pentru maidanezi. In octombrie 2009, dupa o investitie de peste 90.000 lei, adapostul a fost dat in functiune, intr-un vechi depozit al societatii locale de apa-canal, Acaterm.

“Adapostul functioneaza fara cheltuieli din partea Consiliului Local si primariei. Platim doar energia electrica si apa, pentru ca avem un parteneriat cu o asociatie nonguvernamentala, Clubul Prietenii Animalelor, care asigura alimentatia cainilor si curatenia in adapost”, a declarat Nemes, care a mai explicat, comparativ, ca in Bucuresti, de exemplu, intretinerea unui caine costa 30 lei pe zi.

Din cei peste 600 de caini care vagabondau pe strazile municipiului, o treime a trecut deja prin adapost. Unii au fost „cazati” acolo, altii au fost adoptati, iar cei bolnavi incurabil au fost eutanasiati.

„Astazi avem in jur de 60 de caini care sunt in adapost, insa in fiecare zi se fac noi colectari. Pana acum au tranzitat adapostul mai bine de 200 de animale. Unii si-au gasit stapani, au fost foarte multe adoptii facute din cadrul adapostului”, a mai spus Nemes.

Adapostul din Sighetu Marmatiei are capacitatea de adapostire a 200 de caini, fiind cel mai mare din judet.