17 Mai 2010

Adapostul de animale din Slatina, cimitir pentru cainii vagabonzi din oras

Mulţi suntem cei care iubim animalele şi vrem să adoptăm, cel puţin un câine, de la adăpostul din Slatina, amenajat în locul fostului poligon de tragere de la marginea oraşului. Însă, sunt şi mulţi slătineni care se plângă că în fiecare zi sunt muşcaţi de către câinii vagabonzi, în spatele blocului sau în zonele mai puţin circulate. Mai nou, în ghearele câinilor, potrivit celor spuse de autorităţile din Slatina, cad şi copiii. „În fiecare zi primim astfel de sesizări din partea cetăţenilor din Slatina. Sunt muşcaţi de câini atât ei, cât şi copiii lor”, ne-a precizat viceprimarul Ana Anghel. De aceea, de ani buni, în Slatina funcţionează serviciul de ecarisaj, care se ocupă de strângerea maidanezilor de pe străzile oraşului. Până nu demult, aceştia erau duşi la o asociaţie de protecţie a animalelor, dar, de peste un an şi jumătate aceştia sunt duşi la adăpostul de câini de la marginea Slatinei. Însă, nimeni nu îşi poate da seama ceea ce se întâmplă, în fiecare zi, aici. Din nefericire, am putea spune, pentru reprezentanţii autorităţilor locale, acest lucru a ieşit la iveală, la sfârşitul săptămânii trecute, când doi reprezentanţi ai unor asociaţii de animale din străinătate au intrat în posesia unor fotografii, cu adevărat macabre. Câini lăsaţi să moară de foame, câini mâncaţi de alţi câini şi cadavre de animale moarte în cuşti, dar şi îngropate unele peste altele, în apropierea adăpostului. Un adevărat cimitir al câinilor.

Câini mâncaţi de alţi câini
La rândul lor, Tom Putzgrober de la Asociaţia de Protecţie a Animalelor „Respektiere” Austria şi Erwin Denkmayr de la „Sternenhof” Germania şi-au anunţat colegii din România. Şi, împreună cu Oana Popescu, preşedintele Asociaţiei „Speranţă pentru Animale” Craiova, şi Aurelia Loacă, vicepreşedinte a Federaţiei Române pentru protecţia Animalelor, s-au deplasat la Slatina, pentru a cerceta ceea ce se întâmplă la adăpostul din Slatina. Ceea ce au putut vedea aici, i-a îngrozit. „Câinii sunt lăsaţi, pur şi simplu, să moară de foame. Am venit aici cu o seară înainte (n.red. – joi) şi am observat cum un câine îl mănâncă pe altul. Azi dimineaţă (n.red. – vineri), mai era doar craniul acestuia şi am găsit şi alte două cadavre de câini într-o cuşcă. Am mers în aproprierea adăpostului şi am găsit zeci de cadavre de câini, îngropate unele peste altele”, a spus Oana Popescu. Aşa că, vineri, la adăpostul de câini din Slatina a fost un adevărat circ. Matahalele de la Poliţia Comunitară Slatina au opus rezistenţă în momentul în care presa a venit la faţa locului, ca şi când jurnaliştii locali ar fi fost nişte infractori. Dar, de fapt şi de drept, aceştia au vrut să prezinte care este crudul adevăr.

Banii publici, cheltuiţi anapoda
Pe lângă poliţiştii comunitari, în fruntea cărora s-a aflat Toni Maricuţoiu, la faţa locului a fost prezent şi Florin Ciocan, directorul Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat a Primăriei municipiului Slatina, dar şi reprezentanţi de la Garda de Mediu şi Direcţia Sanitar – Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt. „Adăpostul este încă în lucru. În jur de 100 de câini trăiesc aici. Construcţia lui a început în urmă cu un an şi ceva de zile. Vrem să îl aducem la standardele impuse de Uniunea Europeană. Ceea ce s-a făcut până acum, ne-a costat peste un miliard de lei vechi”, a declarat Florin Ciocan. Şi aceşti bani sunt bani publici, cheltuiţi de la bugetul local. Şi, pe ce? Pe nişte ciment turnat pe câţiva metri pătraţi, cuşti, garduri şi acoperişuri. Am putea spune, nişte bani risipiţi aiurea, având în vedere condiţiile de trai ale câinilor care cresc în adăpost. Şi pentru hrana acestora se alocă o grămadă de bani, în jur de 7.000 lei lunar, iar salariile angajaţilor, vreo 8 la număr, sunt onorate la timp. Numai unul dintre aceşti oameni, care ar trebui să îngrijească câinii câştigă în jur de 1.000 lei pe lună. Potrivit celor declarate de Ana Anghel, viceprimarul municipiului Slatina, adăpostul de câini, la ora actuală, ar fi trebuit să arate mult mai bine. „Acesta este un adăpost temporar pentru câini. Trebuia să mai construim şi o cameră frigorifică, dar şi un laborator special, în care medicul veterinar să poată steriliza câinii vagabonzi şi să le ofere tratamentul necesar. Însă, din lipsa fondurilor, acest lucru nu a mai devenit o realitate. Sunt puţini angajaţi şi, pentru a-i nu da afară, acest serviciu va fi externalizat. La finalul lunii iunie, adăpostul de animale va fi scos la licitaţie”. „Banii au fost alocaţi pentru materialele de construcţie, restul am lucrat prin forţă proprie”, a adăugat doamna vice Anghel. Ceea ce se întâmplă cu banii publici, la nivelul Primăriei municipiului Slatina, ar trebui să atragă atenţia şi organelor abilitate, pentru a face cercetări în acest caz.

„De ce omorâţi câinii? Tot ce este aici arată masacrarea lor!”
„Peste tot sunt numai cadavre. Cadavre la suprafaţă, care sunt lăsate să putrezească. Peste ele dacă s-a aruncat cel mult o mână de pământ. Aici, este cu adevărat un focar de infecţie. Numai astăzi (n.red. – vineri), ia-m văzut făcând acest lucru. Când au văzut cu venim, îngrijitorii au luat-o la fugă în faţa noastră, pentru a trage cadavrele câinilor morţi din cuşti şi pentru a le îngropa în şanţurile săpate chiar de ei. Au crezut că scapă. De aceea, i-am chemat şi pe cei de la garda de Mediu şi Direcţia Sanitar – Veterinară, pentru a face un control. ”, a precizat Aurelia Loacă, reprezentantă a Asociaţiei „Viaţa Animalelor”. Un schimb de replici între Erwin Denkmayr de la Asociaţia Sternenhof şi Florin Ciocan, directorul DADPP Slatina, ne-a lăsat chiar şi pe noi fără replică: „De ce omorâţi câinii? Eu nu omor câinii, este o acuzaţie mult prea mare. Tot ce este aici arată masacrarea lor!” „Câinii de la adăpost sunt mai mult chinuiţi decât îngrijiţi. Dacă li se dă de mâncare aşa cum spun autorităţile, de ce se sfâşie între ele, de foame?”, au adăugat reprezentanţii asociaţiilor pentru protecţia animalelor.

Autorităţile… amendate
Potrivit celor spuse de Florin Ciocan, firma care ar trebui să ridice cadavrele câinilor morţi este Protan, însă nu a mai fost chemată de către medicul veterinar Marius Popa, care şi-a luat pentru câteva zile concediu de odihnă, de vreo două săptămâni de zile. De aceea, pe lângă faptul că unele cadavre ale câinilor sunt îngropate în pământ, altele sunt ţinute de zile întregi „la rece”… într-o ladă de îngheţată. Viceprimarul Anghel spune că medicul veterinar va fi dat afară, pentru modul în care are grijă de câinii de aici. Chiar şi aşa, de amenzile de la Garda de Mediu şi DSVSA Olt este posibil ca autorităţile locale să nu scape. „În urma verificărilor la adăpostul de animale, am constatat că nu deţine instalaţii pentru colectarea dejecţiilor de la câini şi nici spaţii de depozitare a cadavrelor animalelor şi niciun contract pentru ecarisajul câinilor. Amenda este de până la 2.500 lei”, a spus Aura Mandache, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Olt. Pe deasupra, adăpostul de câini nu are nici măcar autorizaţie de funcţionare. „Este în curs de autorizare. Vom evalua unitatea şi vom mai vedea. Noi nu putem să facem un control, pentru că este în curs de a primi autorizaţia de funcţionare. Riscă o amendă de până la 500 de milioane lei vechi”, a spus Alin Ivan, inspector în cadrul DSVSA Olt. Dacă Primăria Slatina va fi amendată sau nu, pentru felul în care arată animalele din adăpostul de câini, rămâne de văzut. Însă, îi sfătuim pe iubitorii de animale ca, în perioada următoare, să adopte câţi mai mulţi câini, pentru ca aceştia să nu se mai mănânce între ei sau să moară pe capete, din cauza lipsei hranei. Primul pas l-au făcut reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor din România şi străinătate, care au plecat acasă cu aproximativ 10 câini.

Articol de Catalin Fircoiu

Sursa: Catalin Fircoiu


5 comentarii

Cei cativa caini adoptati nu au plecat acasa ci la cabinetul veterinar, fiind intr-o stare de nedescris! Una din catele avea o bucata mare din sold lipsa, putrezea de vie.

Situatia e asemanatoare in majoritatea „adaposturilor”care apartin primariilor.Si in toate acestea intra sume incredibile.
SI IN PLOIESTI,si nu numai,situatia e asemanatoare!Din pacate.
Iar daca aceste orori se intampla de mult,este bine ca in sfarsit ajung la cunostinta contribuabilului,iubitor sau nu de animale.Deja fonduri uriase pleaca catre adaposturi,pe hartie.Dar unde ajung?…De ce?Pentru cine?
Ar fi bine sa aflam,si asta cat mai repede,sa nu mai moara si sa chinuie „autoritatile”suflete nevinovate!!!

CU TOTII SUNTEM IUBITORI DE ANIMALE, EU AM ACASA 4 CAINI LA CARE NU AS RENUNTA PENTRU NIMIC IN LUME, DAR ATUNCI CAND IMI LAS FETITA SINGURA IN PARC STAU CU TEAMA DE CAINII VAGABONZI. E O PROBLEMA CU ADEVARAT DELICATA DAR PERSONAL AS FI DE ACURD CU EUTANASIEREA CAINILOR FARA STAPAN CARE NU SUNT REVENDICATI INTR-UN ANUMIT TIMP.CU TOATE CA MA DOARE SUFLETUL DE EI, DAR E UN RAU NECESAR! REPET SI EU SUNT IUBITOR DE ANIMALE CA SI VOI, DAR NU VA VAD LA FEL DE IUBITORI FATA DE LATRATOARE ATUNIC CAND ATI FACE PESTE 20 DE INJ DIN CAUZA UNUI CAINE.

autoritatilor le-ar conveni sa fie in situatia cainilor??????????sunt niste asasini indirecti ai acestor fiinte demne de mila si respect pentru ca ele au inima nu ca autoritatile din ROMANIA

Ivan Alin e un nenorocit, cititi mesajul de la Gazeta de Olt.

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.