acum 14 ani

Agresiunea pentru teritoriu intre caini

Desi unii stapani apreciaza  preocuparea cainelui de a latra si comportamentul  de paza, agresiune pentru teritoriu poate fi stanjenitoare pentru stapan si posibil periculoasa pentru un vizitator uman/caine pe acea proprietate. Cainii care arata o agresiune excesiva altor caini pe teritoriul lor dar nu raspund agresiv altor caini nefamiliari sau pe un alt teritoriu, agresiune teritoriala e diagnosticul. Exista doua motivatii pentru agresiunea teritoriala: dominarea sau teama/anxietatea.

Agresiunea dominarii teritoriale

Adevarata agresiune teritoriala este ca o agresivitate dominatoare, doar ca la o scala mai larga. In timp ce agresivitatea dominatoare se exprima intre membri ale unui intreg, si serveste ca o functie “coeziva” in grup, agresiunea teritoriala este indreptatat in exterior si functia sa este “dispersiva”.

Prin agresiune teritoriala, bunurile pazite au anumite particularitati fizice – teritoriul- si obiectele agresiunii, sunt vizitatori inoportuni pe acel teritoriu. Refugiul si hrana pe care acel teritoriu il ofera  si persoanele detinatoare, tot grupul, trebuie aparat impotriva infiltratorilor si uzurpatorilor. In salbaticie, responsabilitatea pentru aceasta functie revine direct membrilor dominatori ai grupului. E datoria lor de a alerta pe ceilalti si a respinge interlopii, daca e nevoie.


Comportament asemanator dezvolta si cainii domestici printr-o dispozitie dominatoare, desi circumstantele sunt oarecum diferite. In primul rand, grupul cuprinde membrii familiei cat si alti caini. In al doilea rand, teritoriul pe care il protejeaza contine casa si curte plus arii precum trotoare pe care cainii patruleaza regulat si vehicule in care se plimba. In ultimul rand, acesti caini nu apara teritoriul impotriva caninilor invadatori, ci si impotriva unui persoane nepoftite. A se vedea agresiune teritoriala fata de Oameni.


Candva un trainer de caini comunitari a zis” Cainii sunt animali de teritoriu. Daca le  permiti sa traiasca in casa ta dar esuezi in a-I face sa inteleaga ca tu esti stapanul, vor acapara teritoriul, protejandu-l impotriva celorlalti si vor indrazni sa te lase sa traiesti acolo doar pentru a le procura hrana ». De asemeni, o alta parere extrema se impune. Cainii care sunt prea dominatori, in ambele sensuri, dar cu respect fata de membrii familiei, se pot dovedi un adevarat obstacol pentru cainii si persoanele vizitatoare pe teritoriul lor.


Tratarea agresiunii dominarii teritoriale fata de alti caini este cel mai bine realizata printr-o puternica dirijare din partea stapanului ( de ex stapanul ar trebui sa aiba un program de dirijare) si ar trebui utilizata metdode de control fizice.


Teama /agresiunea teritoriala


Nu toti cainii care manifesta aparent o agresivitate teritoriala fata de alti caini au o dispozitie dominatoare; cel putin, dominarea nu ar  putea  forta din spatele purtarii agresive. Mai degraba, cainii sunt anxiosi din fire sau au fost neadapatati social sau prost formati de tineri. Agresiunea lor ii izoleaza de apropierea altor caini. Desi ei nu se vor simti confortabil in jurul altor caini cand sunt departe de teritoriul lor, o data ce sunt acasa au incredere pentru a-si exprima deschis nemultumirile. De aceea , ei reactioneaza agresiv fata de alti caini pe  teritorii familiare pentru ca acolo se simt ei in siguranta.Ne referim la acest tip de agresiune ca fiind agresiune/teama teritoriala.


Importante observatii despre teama/agresiunea teritoriala:

  • · De obicei rasele precum cainele cibanesc german, ciobanescul australian si shelties sunt dispose la acest tip de comportament.

· Cainele, care de mic, era agitat in preajma altor caini, pe care ii latra sau de care se ascundea, e acela care, mai tarziu, poate sa manifeste teama/agresiune teritoriala fata de alti caini care se apropie de casa sau de masina stapanului lor.

  • · Atitudinea din timpul manifestarii agresivitatii poate ajuta la distingerea mai multor tipuri de agresiune fata de manifestarea pe un teritoriu a unui caine mai increzator. Cainii agresivi teritorial deseori arata un comportament al trupului ambivalent la fel precum cainii tematori agresivi, inclusiv un comportament de evitare, coada intinsa sau semi-intinsa, mersul furisat, privire ezitanta si o abordare indirecta.

· Cainii  agresivi territoriali nu isi rezolva diferentele printr-o dominare obisnuita fata de alti caini si deseori nu se linistesc in prezenta unui vizitator canin.

Singura caracteristica diferita intre  teama/ agresiunea teritoriala si teama evidenta este nivelul de incredere pe care cainele il are. Cainele temator agresiv are destula incredere sa fie agresiv fata de alti caini pe un alt teritoriu, de ex ei manifesta un nivel mai mare de dominare. Cainii tematori agresivi teritoriali au un nivel scazut de dominare, permitand exprimarea fricii agressive doar pe teritoriul propriu sau din vehiculul sigur al stapanului.

Factori privind agresiunea teritoriala

  • · Comportamentul de teritoriu incepe cand cainele este tanar si este amplificat  invatand
  • · Dominarea de baza a agresivitatii teritoriale este mai usor de stapanit decat teama bazata pe agresivitate teritoriala.
  • · Ambele forme ale agresivitatii teritoriale pot fi controlate rezonabil luand masuri de conduita potrivite.

Tratament


Programul de tratament include adaptari generale ( o multime de exercitii de aerobic, o dieta cu protein putine, training regulat de ascultare, folosirea unei zgarde pentru control, aplicarea potrivita a botnitei) plus tehnici specifice de modificare ( nimic in viata nu e gratuity, Numaratoarea conditionata, Desenzitivizare sistematica).


Stapanii cainilor agresivi teritoriali ar trebui sa aiba usi securizate pentru a se asigura ca nici un caine nu poate intra pe proprietatea fara avertizare. Cainii de proprietate nu ar trebui lasati in exterior nesupravegheati si necontrolati.


Portile electronice pun probleme particulare pentru caini cu agresivitate teritoriala. Cainele stie unde sunt limitele sale  teritoriale dar alti caini nu, si nedorit pot depasi limitele. In general, caini teritoriali sunt mai agresivi  cand sunt in spatele unei porti de orice fel- pentru ca o poarta le permite sa stie exact care le sunt limitele teritoriului lor. Vor patrula si vor proteja pe gazonul bine definit Este bine instalarea unei porti solide. Poarta solida asigura nepatrunderea cainilor fanatici si ofera stapanului liniste si libertate in urma proceselor de judecata.

Un comentariu

la ce ong s-a intamplat cheitsa asta?(tu ai vrut sa iei un caine acasa si ei nu ti l-au dat)@Dan: tu esti cel care informeaza gresit 1)Nu trebuie sa te uiti la alte tari ca sa vezi ca metoda sterilizarii(aplicate cum trebuie) da rezultate. Iti dau doar un oras de la noi: ORADEA 2)Sterilizarea si returnarea in strada nu se practica de 17 ani. Sa-ti aduc aminte ca atunci cand a fost marinarul primar al capitalei a comandat macelarirea tuturor maidanezilor .vezi vreun rezultat??? Metoda sterilizarii si returnarii la noi a inceput de curand si este facuta doar de ONG-uri si cateva persoane fizice fara absolut nici un ajutor din partea statului. 3) Partial corect. Controlul reproducerii presupune si sterilizarea cainilor cu stapan(fara valoare chinologica) si sterilizarea si returnarea cainilor vagabonzi 4) HAHAHAHA!!! Turistii nu vin la noi pentru ca nu au conditii decente(cazare), preturi normale, pentru ca la noi se fura si se da in cap, pentru ca drumurile sunt VARZA, pentru ca nu exista infrastructura. Mai mult de atat, atunci cand vin, noi nu stim cum sa-i furam mai repede(taximetristi, hoteluri care maresc pretul pe loc atunci cand e vorba de un strain, bisnitari care schimba euro la ce paritate vor ei, hoti de buzunare, etc). De asta nu vin turistii la noi nu din cauza ca sunt caini maidanezi care de altfel o sa vezi o gramada de straini cum mangaie si hranesc maidanezii de la noi.