acum 13 ani

Intrebari si raspunsuri »

Agresivitate in haita

Buna ziua. Ma numesc corina petrovai,sunt voluntar la adapostul cainilor fara stapan din sighetu marmatie, maramures. Fac parte din clubul prietenii animlalor-nordica -ong.de cca 2 luni jumatate poate mai bine, caini din adapost, care se afla in spatiu deschis {nu sunt in boxe ci in curte imprejumuita} au devenit agresivi se bat pana se omoara. Care ar fi cauza si ce masuri ar trebui sa luam? Precizez ca ei nu sunt supravegheati 24 din 24. Dimineata cca 2 ore medicul adapostului si la amiaza noi voluntarii care ii hranim. Suntem foarte ingrijorati de ceea ce se intampla si foarte afectati emotional. Pentru un iubitor de animlale sa gasesti tot la cateva zile un catel mort prin agresivitate este nespus de traumatizant. Multumesc. Astept, va rog, un raspuns.

6 raspunsuri

Cainii traiesc in haite …. lipsa socializarii si a educatiei deseori are urmari tragice …
Daca se vor intalni 2 caini alfa needucati, cu atitudine dominanta pe un teren necunoscut vor sfarsi prin a se incaiera, fiecare dornic de a il domina pe celalalt .
Se pot incaiera din diverse motive : pt. statutul de lider al haitei , pt. a apara teritoriul, etc.
Inteleg ca acei caini sunt tinuti toti in aceeasi curte fara sa fie separati in tarcuri sau ceva … E normal ca atunci cand apare un caine nou sa apara divergente intre ei , cel nou poate fi un caine alfa (dominant) sau unul hiperactiv si sa il deranjeze pe altul care deja a pus stapanire pe curtea in care se afla, cand acesta il va ataca pe cel nou vor sari in ajutor si ceilalti suspusi celui deranjat iar catelul nou va fi victima …
Pt. a avea o haita echilibrata e nevoie de un lider al haitei care sa fie calm si autoritar (omul). Din pacate, in haita de care scri tu pare sa lipseasca “omul” si bineinteles lipseste si disciplina, Cainii de aici disciplinanduse singuri dupa cum ii taie pe ei capul … E imposibil sa educi, socializezi sau sa disciplinezi o haita de caini doar in cateva ore pe zi (plus ca unii caini probabil au si alte probleme mult mai grave care ar trebuii luate in seama , socializarea cu omul … banuiesc ca sunt adusi de strazi …)
In opinia mea cea mai buna solutie ar fi sa incercati sa le construiti cateva tarcuri, si sa ii separati, pe cei alfa (agresivi) de cei supusi (prietenosi), este cea mai simpla cale de a remedia oarecum situatia. Cei agresivi vor fi pusi cate unul in cate un tarc iar cei supusi pot fi tinuti in continuare liberi in curte , pana in momentul cand vor avea si ei tarcurile lor …
Din pacate nu cred ca exista o alta solutie pt. ei, decat separarea . E imposibil sa fie socializati in doar cateva ore pe zi, si apoi fiecare din cei care trec pe la adapost stau cateva ore, medicul sa ii consulte , sterilizeze iar voi sa ii hraniti , nimeni nu se ocupa si de socializarea si educatia lor…
Bafta ….

Pt a nu se crea confuzii …. cei agresivi (alfa) trebuiesc separati intre ei, daca exista 10 caini alfa, acei 10 vor trebuii separati fiecare in propriul lor tarc/boxa . Cei supusi (prietenosi) nu vor crea probleme .

Categoric, trebuie separati. In aceasta perioada banuiesc ca nu aveti unde sa-i adapostiti ca sa poata fi castrati, asa ca… .

Structura unei haite la caini difera mult de cea naturala, a lupului, unde intr-adevar exista o pereche dominanta, numita “alfa”, dar si relatii de rudenie etc. In interiorul aceleiasi haite, la lupi, nu apare agresivitatea extrema decat in cazuri cu totul exceptionale. Altfel spus, un lup dominant nu va continua sa fie agresiv cu unul care etaleaza submisivitatea. In schimb, nu va ierta si chiar va ucide daca va putea, un intrus din alta haita prins pe teritoriul haitei, indiferent daca acesta manifesta comportament submisiv sau nu.
Cainii in general nu formeaza haite asemanatoare lupilor. Se aduna in diverse circumstante, dar “haita” este mult mai instabila si are alte caracteristici. Cand este vorba de caini tinuti in adapost, treaba e mai grava. Pentru ca acesti caini nu s-au agregat acolo pentru ca au vrut, nu se cunosc prea bine, nu sunt intotdeauna compatibili si mereu apar “intrusi”. Si orice etolog iti va spune ca daca vrei sa ucizi niste animale prin agresivitate intraspecifica, ii pui laolalta intr-un spatiu inchis. Orice spatiu inchis creste agresivitatea, deoarece nu exista spatiu pentru retragere. Iar un caine care este atacat de altul mai puternic, va fi agresat si de ceilalti caini. De aceea, se intampla un lucru care practic este nefiresc si nu se intampla in libertate: cainii ajung sa se ucida intre ei. In esenta, solutia este impartirea si separarea cainilor in grupuri mici doi, trei, pe criterii de compatibilitate. Solutia cu omul ca sef al haitei este utopica. Sursa ei e probabil popularul serial “Cesar si cainii” si este cu nerealista. Nu va rezolva problema. Si inca ceva: rareori cainii “alfa” sunt cei “viciosi”. E o confuzie aici. Cainele “alfa” (terminologia e improprie) nu este cel mai agresiv. El se impune cu minimum de efort (in natura, agresivitatea extrema e costisitoare). De regula, aceasta manifestare apare la cainii nesiguri, aflati undeva pe la mijlocul ierarhiei, care traiesc intr-o presiune continua si care reactioneaza disproportionat in diverse situatii. Lucrurile sunt mai complicate, solutia este insa separarea, dupa cum s-a mai spus.

sunteti foarte afectati emotional?…asta e o problema..cainii simt mila si o iau ca o slabiciune(sa nu uitam ca sunt animale).ceea ce se intapla acolo este haos si atat.daca ar fi sa se bata pt sefia haitei lupta ar fi una foarte scurta si chiar fara urmari prea tragice.asta daca chiar ar exista un alfa…dar nu exista.este nevoie de stapanire de sine si chiar fermitate,deci incercati sa lucrati mai mult la propriile emotii pt ca a fii sef de haita presupune putere psihica…si asa va puteti impune psihic in orice problema.un specialist in psihologie canina as recomanda,din pacate nu stiu in romania(decat subsemnatul…)totusi urmareste emisiunile lui cesar millan de pe national geografic…recomand cu mandrie,si chiar v-ar ajuta sa va schimbati atitudinea…succes!

Trebuie respectate aceste criterii,in primul rând:

„Anexa nr. 1 – Conditii minime pentru functionarea unui adapost pentru caini

A. Cazarea animalelor

1. Animalele trebuie sa fie separate pentru a se reduce stresul asupra lor si pentru a controla bolile.

2. Animalele vor fi separate pe urmatoarele criterii:

a) stare de sanatate;
b) varsta;
c) sex;
d) grad de agresivitate.

Mamele care alapteaza vor fi cazate impreuna cu puii.”
Acesta este un citat din urmatoarea lege,unde vei gasi mai multe „sfaturi”utile,cu specificarea ca EUTANASIEREA ESTE ACUM INTERZISA DE LEGEA 9/2008(PT ANIMALELE SANATOASE):
http://www.animalutze.com/articole/ordonanta-de-urgenta-nr-1552001-privind.php