acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri » , ,

Ajutooor! S-a marit familia!

Specialistul Libertatii, medicul veterinar Liviu Harbuz, te invata ce trebuie sa faci cand pisica sau catelusa ta devin mamici

Puii de caine sau de pisica sunt mereu primiti cu multa caldura in sanul familiei, insa nu uita ca trebuie sa fii pregatit(a) pentru noile responsabilitati. Micutii trebuie supravegheati continuu in primele zile si feriti de curent. Pentru ca mama si puiutii sa fie in siguranta, trebuie sa iei cateva masuri de precautie.

Schimba des asternutul
Asigura-le puilor un mediu curat. Daca folosesti un asternut din hartie, schimba-l cel putin o data pe zi, iar daca folosesti o patura, spal-o la fiecare doua zile.

Evită să-i speli
Evită să speli puiuţii în primele săptămâni. Când încep să meargă, dacă se murdăresc, e mai bine să îi ştergi cu mâna umedă, fără şampon sau săpun.

Pregăteşte «un pătuţ»
Înainte de naşterea puilor, pregăteşte o cutie sau un coş încăpător. Căptuşeşte-l cu o bucată de nailon, pentru a împiedica lichidul să treacă, peste care aşază un ziar sau o pătură moale.

Hrăneşte-i suplimentar
Dacă observi că unii pui se plimbă pe lângă mamă, căutând o sursă de hrană şi plângând, înseamnă că nu primesc suficient lapte, aşa că îi poţi hrăni cu biberonul.

Consultă veterinarul
Dacă observi un comportament schimbat la mamă sau la pui, nu ezita să contactezi medicul veterinar, pentru un sfat. De la vârsta de 5-6 săptămâni, acesta îţi va recomanda să începi vaccinarea puilor.

Asigură-le o temperatură constantă
Păstrează o temperatură constantă în cameră şi fereşte-i de căldură puternică sau de curent. Cu ajutorul unei lămpi electrice plasate deasupra cutiei puilor, poţi menţine temperatura la 30°C în prima săptămână. Treptat, aceasta trebuie redusă până la 25°C.