acum 14 ani

Ajutor, câinele meu se îneacă!

Câinii sunt înotători excelenţi, dar se pot îneca dacă sunt obosiţi sau dacă alunecă pe gheaţă. Dacă animalul tău se îneacă într-un lac sau piscină, trimite după ajutor şi apoi încearcă să atingi câinele cu mâna ta. Dacă trebuie să înoţi până la câine, ia ceva care să te ajute să pluteşti. Apucă animalul de coadă sau de ceafă sau lasă-l pe el să ajungă la plută.

Un câine inconştient poate deveni agresiv la revenirea din starea de inconştienţă.

O dată ce ai ajuns la mal, apucă-ţi câinele de jarete şi ţine-l cu susul în jos. Mişcă-l rapid de sus în jos pentru a elimina apa din plămâni. Aşează câinele pe o parte şi asigură-te că nu are ceva în gură. Dacă animalul nu respiră, administrează-i respiraţie artificială. Dacă nu are puls, încearcă să îl resuscitezi. Când animalul este conştient, înveleşte-l într-o pătură, iar dacă animalul a fost salvat din apă rece, tratează-l pentru hipotermie.

Resuscitare (când animalul nu are puls şi nu respiră)

Se aplică aceeaşi metodă de resuscitare ca şi la oameni. Resuscitarea va produce contracţii cardiace şi respiratorii, până când animalul va putea efectua singur aceste funcţii. Insuficienţa cardiacă şi respiratorie poate surveni după o traumă precum şocurile electrice, ingerarea de otravă, un accident de maşină sau şoc cauzat de o traumă (Dacă există sângerare masivă internă sau externă, resuscitarea nu va fi eficientă, din moment ce nu este lichid destul în vasele de sânge pentru a conduce oxigenul).

Resuscitarea nu trebuie să fie efectuată pe un câine care are puls şi care respiră, decât dacă respiraţia este inconstantă şi superficială. Dacă animalul nu are puls, pupilele lui vor fi dilatate şi reci, colorate albastru. Dacă nu există puls sau dacă animalul nu respiră, trebuie să efectuaţi resuscitarea. Va trebui să comprimaţi manual inima şi să administraţi respiraţia artificială, una după alta, imediat. Între compresia inimii şi respiraţia artificială trebuie să existe un ritm.

Un câine inconştient poate deveni agresiv la revenirea din starea de inconştienţă. Puneţi mereu botniţă câinelui. Puteţi folosi o fâşie de tifon, de cearceaf, o cravată sau chiar o şosetă. Înfăşuraţi materialul în jurul botului şi legaţi-o sub maxilar. Trageţi capetele de fiecare parte a gâtului câinelui şi legaţi-le după cap. Dacă animalul începe să vomite, înlăturaţi materialul şi puneţi-l la loc când câinele a terminat.

Administraţi resuscitarea astfel:

1. Aşezaţi câinele pe o parte. Dacă nu are răni la spate sau la gât, împingeţi-i capul şi gâtul înainte.
2. Deschideţi botul câinelui şi scoateţi-i limba ca să nu se blocheze în gât. Asiguraţi-vă că nu există resturi în gura câinelui şi închideţi la loc botul. Reverificaţi pulsul.
3. Ţineţi gura câinelui închisă şi puneţi-i botniţă.
4. Inhalaţi şi apropiaţi-vă cu gura de nasul câinelui. Expiraţi. Repetaţi procesul de 10-15 ori pe minut.
5. Retrageţi gura şi aplicaţi masajul cardiac între respiraţii.
6. Plasaţi podul palmei deasupra pieptului câinelui (în linie cu spatele cotului său). Plasaţi cealaltă mână peste prima.
7. Pompaţi ferm şi rapid. Ţineţi fiecare pompare vreme de doi timpi şi eliberaţi timp de unul. (Folosiţi presiunea potrivită pentru dimensiunea câinelui)

Continuaţi masajul cardiac până revine pulsul, iar respiraţia artificială până câinele începe să respire singur. Dacă animalul nu răspunde masajului timp de 15 minute, resuscitarea câinelui este improbabilă.

Hipotermie

Expunerea la temperaturi scăzute, mai ales dacă animalul este ud sau bolnav, poate cauza hipotermie. Simptomele în acest caz sunt: tremurat, stare de letargie sau o eventuală stare de inconştienţă.

Primul ajutor pentru uscarea câinelui aflat într-un loc cald. Nu puneţi câinele lângă foc sau alte surse de căldură. Dacă încălziţi animalul repede, acesta ar putea intra în şoc. Aveţi grijă să nu ardeţi pielea câinelui. În cazul în care animalul este nou-născut, plasaţi-l într-o baie cu apă caldă. Când animalul este cald, scoateţi-l din apă şi uscaţi-l complet. Asiguraţi-vă că apa nu devine mai rece decât câinele, întrucât aceasta va scădea temperatura din corpul animalului. Ţineţi câinele timp de câteva ore într-o cameră caldă şi daţi-i mâncare caldă sau lichide calde.

Un comentariu

Multumesc ! Foarte util articolul ! Sper insa sa nu am astfel de probleme cu cutu meu !