acum 14 ani

Alergiile canine


Câinii pot fi alergici la polenul copacilor, polenul ierbii, polenul ierburilor, sporii de mucegai, căpuşele de praf. Alergiile la polen sunt, de obicei, sezoniere

Pot căţeii să sufere de alergii la fel ca oamenii? Cu siguranta da.

Sunt multe forme prin care se poate manifesta alergia. Unii căţei vor avea sindroame de tip respirator. O altă formă de alergie se poate manifesta asupra sistemului digestiv având ca rezultat vomitatul sau diareea. Cele mai comune alergii se manifestă la nivelul pielii.

La ce pot fi alergici căţeii?

Aproape toate lucrurile cu care căţelul intră în contact pot deveni factori alergeni. Cele mai dese tipuri de alergii, în cazul căţeilor, sunt: alergiile bacteriene, dermatita de contact, alergiile produse prin inhalare, alergia la purici sau alergiile alimentare.

Alergiile bacteriene

Bacteriile de tip stafilococ, prezente în mediul înconjurător, pot crea alergii în cazul anumitor căţei. Sistemul imunitar al câinelui ar trebui să recunoască bacteria şi să nu îi permită să creeze probleme.

Totuşi, în cazul animalelor cu un sistem imunitar scăzut, bacteria poate invada straturile inferioare ale pielii şi poate cauza o infecţie numită piodermită. Simptomele pot varia de la leziuni circulare până la piele cu aspect solzos sau căderea părului. Pe lângă acestea, se manifestă o intensă senzaţie de mâncărime.

Acest gen de alergie se poate manifesta ca reacţie secundară la o altă alergie. De exemplu, un câine care este infestat cu purici va avea senzaţie de mâncărime iniţial din cauza puricilor, dar, ulterior, va dezvolta un stafilococ şi va avea senzaţie de mâncărime cauzată atât de această bacterie cât şi de existenţa puricilor.

Infecţiile cu stafilococi pot fi tratate cu antibiotice, dar sunt recurente. Medicul veterinar vă poate prescrie unguente de uz extern şi, de asemenea, tablete pt uz oral. Anumiţi câini au nevoie de vaccin contra acestei bacterii pentru a susţine sistemul imunitar în lupta cu bacteria.

Dermatita de contact

Dermatita de contact nu este des întâlnită în cazul animanelor de companie. Această formă de alergie este o reacţie apărută după contactul pielii cu anumite substanţe chimice. Exemple în acest sens ar fi reacţiile la produsele antipurici, paturile pentru căţei, dezinfectantele sau orice alte substanţe care pot cauza alergii.

În majoritatea cazurilor, alergia se tratează înlăturând substanţa respectivă din mediul în care trăieşte câinele.

Alergiile produse prin inhalare

Alergia produsă prin inhalare sau atopia este cea mai des întâlnită alergie în cazul animalelor de companie. Afecţiunea este similară cu febra fânului (rinita alergică) cunoscută în cazul oamenilor, însă simptomele se manifestă la nivelul pielii şi nu la nivelul sistemului respirator.

. Mucegaiul şi praful pot crea alergii în orice perioadă a anului.

Simptomele sunt aceleaşi în cazul tututor alergenilor menţionaţi. Căţeii se vor scărpina, îşi vor scutura capul, îşi vor freca ochii sau botul, sau îşi vor linge picioarele.

Există diferite metode pentru a trata alergiile produse prin inhalare. Cea mai intâlnită metodă este administrarea de antiinflamatoare. Corticosteroizii şi antihistaminicele, dacă sunt utilizate cu grijă, pot combate în mod eficient alergiile.

Medicul veterinar vă poate indica ce combinaţie şi ce dozaj sunt recomandate. Şampoanele medicamentoase pot, de asemenea, să fie folosite pentru tratarea alergiilor. Şamponul hipoalergenic este calmant şi poate oferi o senzaţie temporară de alinare a pielii inflamate.

Testele alergologice pot determina la ce este alergic câinele dumneavoastră. Mostre ale unor agenţi alergeni vor fi injectate sub pielea căţelului. După puţin timp zona este verificată pentru a observa dacă există anumite reacţii.

Mai există un alt tip de test în care este prelevată o mostră de sânge şi asupra ei se fac teste de laborator cu plante şi diverse alimente care ar putea cauza mâncărimea. Odată ce se determină factorul care produce alergia, laboratorul poate concepe un vaccin care desensibilizează animalul la acele substanţe.

Testele alergologice şi de desensibilizare sunt în plină dezvoltare şi arată perspectiva de a nu mai depinde în totalitate de steroizi în tratamentul alergiilor.

Alergia la purici

Puricii sunt o sursă comună de alergii în cazul căţeilor. Înainte ca femela să se reproducă, are nevoie de o masă constând din sângele gazdei. În majoritatea cazurilor, gazda este un câine sau o pisică, dar poate fi vorba de  orice alt mamifer.

Când muşcă gazda, puricele injectează salivă în piele pentru a putea bea sângele. Anumite animale sunt foarte sensibile la saliva puricilor. Odată ce au fost muşcate şi începe mâncărimea, riscă să sufere o infecţie bacteriana secundară a pielii.

Cheia în tratarea acestui tip de alergie este să scăpăm de purici. Există medicamente foarte eficiente în ziua de azi în acest scop. Unele sunt sub formă de tablete, altele se aplică pe piele.

Medicul veterinar vă poate recomanda care este cea mai eficientă metodă pentru câinele dumneavoastră. Uneori, poate fi nevoie să se administreze steroizi pentru a calma efectele acestei alergii.

Alergiile alimentare

Alergiile alimentare se pot manifesta la nivelul pielii sau la nivelul sistemului digestiv. De obicei, este nevoie de o perioadă mai lungă de timp pentru dezvoltarea lor. Alergiile pot avea o sursă proteică (carne de vacă, pui sau porc) sau pot fi dezvoltate de carbohidraţii din orez sau grâu.

Disgnosticarea în cazul alergiilor presupune multă răbdare. Căţelul trebuie orientat către o dietă pe care nu a mai avut-o până atunci, de exemplu cu miel şi orez. Este nevoie de 12 săptămâni pe această nouă dietă pentru a constata dacă vechea dietă era sursa alergiei.

Există câteva diete hipoalergenice. Medicul veterinar vă poate prescrie care din ele este cea mai bună pentru animalul dumneavoastră de companie. Un element cheie in diagnosticarea alergiilor alimentare este ca noua dietă să fie urmată cu stricteţe. Orice alimente interzise oferite în plus, anulează rezultatele testelor în urma dietei hipoalergenice.

Pentru mai multe informaţii privind alergiile canine, puteţi contacta medicul dumneavăastră veterinar.