acum 14 ani

Alergiile si intoleranta alimentara

Alergiile alimentare reprezinta  aproximativ 10% din totalul alergiilor intalnite la caini. Este a treia cauza dupa muscatura de purice si alergiile respiratorii. Alergiile alimentare reprezinta 20% din cauzele care determina mancarimi si scarpinari la caini.

Alergiile si intoleranta alimentara

Nu se cunoaste foarte bine intregul proces care determina sensibilizarea unui caine la anumiti agenti alimentari si complicatul raspuns al anticorpilor care are loc in tractul intestinal. In ciuda lipsei de cunoastere al bolii in sine, sunt multe lucruri pe care le cunoastem precum simptomele, cum sa diagnosticam alergiile si cum sa le tratam.

Alergiile la alimente afecteaza atat cainii cat si pisiscile. Nu exista o legatura puternica intre rasa si alergie. Aceste alergii afecteaza atat femele cat si masculi, indiferent daca sunt castrati sau nu. Ele pot aparea de la varste fragede (5 luni) sau tarziu ( la 12 ani), desi majoritatea cazurilor apar intre 2-6 ani. Multe animale care sufera de alergii la mancare, prezinta si alergii respiratorii sau la contact.

Alergie sau intoleranta?

Trebuie facuta o deosebire intre alergia alimentara si intoleranta. Alergiile au simptome precum mancarimi si probleme ale pielii asociate cu alergii canine sau feline. Intoleranta la alimente poate duce la diaree si voma, dar nu au un raspuns tipic de alergie. Din fericire, intoleranta si alergia la alimente pot fi evitate prin respectarea unei diete care sa excluda agentii nocivi.

Principalele alimente “vinovate”

Anumite studii au aratat faptul ca anumite ingrediente sunt predispuse sa cauzeze alergii. Cele mai  comune astfel de alimente sunt in cazul cateilor: vita, lactatele, puiul, mielul, pestele, ouale de gaina, porumbul, graul si soia. Dupa cum se observa, aceste sunt alimente ce se gasesc de obicei in hrana cateilor. Aceasta corelatie nu este o coincidenta. In timp ce anumite proteine pot fi putin mai diferite, multe proteine sunt  similare in forma si aparitia alergiei poate fi asociata cu dimensiunea expunerii.

Simptome

Simptomele alergiei alimentare sunt similare alergiilor care apar la caini si pisici. Simptomul primar este de mancarime la nivelul pielii, mai ales in zona fetei, picioarelor, urechi, subbrat etc. Simptomele pot include si infectii cronice si recurente ale urechilor, caderea parului, scarpinat excesiv, infectii ale pielii, aceste afectiuni raspund la antibiotice, dar reapar  dupa incetarea tratamentului.

Exista dovezi potrivit carora cainii care sufera de astfel de alergii pot avea mai multe miscari intestinale decat cei care nu au. Un studiu arata cum un caine nealergic are in jur de 1.5 miscari intestinale pe zi, in timp ce un caine alergic mai mult de 3 pe zi.

Este dificil de distins un caine care sufera de alergie la alimente fata de unul care sufera de alt tip de alergie. Totusi exista cateva indicii care ne arata ca este vorba de alimentare: infectia recurenta a urechii, probleme severe ale pielii (pentru cainii tineri), simptomele care apar iarna si dureaza de-a lungul intregului an, mancarimi acute care nu raspund la tratament cu steroizi.

Diagnosticul

Diagnosticarea alergiilor la alimente este directa. Totusi, datorita faptului ca multe alte probleme pot cauza simptome asemanatoare si ca in multe cazuri animalele sufera de multiple afectiuni nu doar de alergii, este foarte important ca toate problemele ( alergii la muscatura de purice, hipersenzitivitate la paraziti intestinali, infectii bacteriale etc) sa fie identificate si tratate inainte de diagnosticare pentru alergii alimentare. Odata ce toate celelalte cauze au fost determinate si tratate, este momentul realizarii testului pentru alergia la alimente.

Teste si diete

Un astfel de test  consta in hranirea animalului cu o noua sursa de proteine si carbohidrati (pe care animalul nu a consumat-o inainte ) pentru  o perioada de cel putin 12 saptamani.  De exemplu: iepure si orez, vanat si cartofi. In plus, exista diete specializate care au proteinele si  carbohidratii descompuse la nivel molecular atat de mic astfel incat sa nu  mai declanseze reactii alergice. Se numesc diete cu antigeni limitati sau proteine hidrolizate. Dietele preparate in casa sunt adesea folosite. Indiferent de dietele utilizate, trebuie sa fie singurul lucru pe care animalul il mananca timp de 12 saptamani (fara snacksuri, medicamente aromate, jucarii de plastic aromate, etc).

  • Daca mai aveti si alte animale, dati-le aceeasi dieta ca si cel supus testului;  daca acest lucru nu este posibil, hraniti-i in locuri separate.
  • Nu permiteti accesul cainelui la cutia cu nisip a pisicii.
  • Tineti cainele afara atunci cand mancati. Chiar si cateva firimituri pe care le-ar putea manca ar putea anula testul.
  • Spalati mainile si fata copiilor dupa masa.
  • Pastrati un jurnal in care sa notati data si alimentele pe care cainele dumneavoastra le-ar fi mancat din greseala.
  • In plus, animalul nu trebuie sa fie lasat sa cutreiere pentru ca ar putea sa aiba acces la mancare si la gunoi.

Medicii veterinari obisnuiau sa recomande ca un animal sa fie supus testului doar timp de trei saptamani, dar noile studii arata ca  doar 26% dintre cei cu alergii la mancare aveau reactii pana in ziua 21. La majoritatea animalelor reactiile se declansau in intervalul de 12 de saptamani. Astfel, este foarte important ca dieta sa fie mentinuta timp de 12 sapatamani.

Daca se observa o reducere  sau disparitie a simptomelor, atunci animalul poate reveni la dieta obisnuita. Aceasta metoda se numeste “testare provocatoare” si este esentiala pentru confirmarea diagnosticului. Daca nu are loc nicio schimbare a simptomelor si se suspecta in continuare o alergie la alimente, atunci se poate folosi o alta dieta cu o noua sursa de hrana.

Singurul mod de a identifica in mod exact o alergie la mancare este testul de hrana.

Testele de sange : nu exista dovezi potrivit carora testul de sange poate diagnostica o astfel de alergie. Dermatologii veterinari insista ca aceste teste nu aduc nici un beneficiu in diagnosticarea alergiilor alimentare. Singurul mod de a diagnostica in mod cert este testul alimentar detaliat mai sus.

Tratamentul

Tratamentul pentru acest tip de alergii este evitarea. Odata ce agentii disturbatori au fost identificati prin testul mentionat mai sus, ei trebuie eliminati din dieta. Se poate obtine o ameliorare pe termen scurt cu acizi grasi, antihistamine si steroizi, pe termen lung singura solutie este eliminarea acelor produse din dieta. Stapanul animalului are doua variante: sa–l hraneasca cu hrana special preparata din comert sau facuta in casa. Daca alege a doua varianta, poate sa varieze alimentele pentru a vedea care dintre ele produc reactii alergice. De exemplu, daca simptomele s-au diminuat in urma unei diete cu iepure si cartofi, stapanul poate adauga carne de vita timp de 2 saptamani pentru a vedea care sunt efectele. Daca simptomele nu apar, atunci poate adauga si carne de pui timp de 2 saptamani. Daca dupa aceea apar simptomele, atunci se poate presupune ca animalul este alergic la carnea de pui. Astfel, carnea de pui trebuie retrasa din dieta si un alt ingredient poate fi adaugat la dieta pentru a se identifica reactia la el . Se va continua procesul pana se identifica toti agentii ce cauzeaza efecte alergice. Este esential ca dietele realizate in casa sa fie echilibrate in ceea ce priveste  aportul de ingrediente, vitamine si minerale si este recomandabil recurgerea la sfatul medicului veterinar nutritionist.

Trebuie tinut cont de faptul ca animalele pot deveni alergice la alimente noi daca sunt hranite un timp indelungat cu acestea.Daca simptomele reapar este recomandabil sa consultati medicul veterinar.