acum 14 ani

Alimente de evitat pentru cainele dumneavoastra

Resturile de masa nu sunt echilibrate nutritional.

Intrebare: Care sunt produsele alimentare ce ar putea fi periculoase pentru cainele meu?
Raspuns: Unele alimente, care sunt comestibile pentru om, chiar si pentru alte specii de animale, pot constitui pericole pentru caini, din cauza metabolismului lor diferit. Unele pot provoca usoare deranjamente digestive, altele pot provoca boli grave, si chiar moartea. Urmatoarele elemente comune din alimentatie nu ar trebui sa fie oferite (intentionat sau neintentionat) cainilor. Aceasta lista este, desigur, incompleta, deoarece nu putem, eventual, alcatui o lista cu tot ceea ce cainele nu ar trebui sa manance.

DE EVITAT DE CE TREBUIE EVITATE?
Bauturi alcoolice Pot provoca intoxicatie, coma si deces.
Produse alimentare pentru copii Pot contine pulbere de ceapa, care poate fi toxica pentru caini. (Va rugam sa consultati capitolul Ceapa de mai jos.) Poate produce, de asemenea, deficiente nutritionale, in cazul in care sunt hraniti cu astfel de produse in cantitati mari.
Oase de peste, pasari de curte, sau din alte surse de carne Pot provoca ocluzie intestinala sau lacerari ale sistemului digestiv.
Mancare pentru pisici In general, are un continut prea ridicat in proteine si grasimi.
Ciocolata, cafea, ceai, si alte produse care contin cafeina Contin cafeina, teobromina, sau teofilina, care pot fi toxice si afecteaza inima si  sistemul  nervos.
Extract din ulei de citrice Poate provoca varsaturi.
Articole de pasmanterie (textile: sireturi, panglici) Pot provoca pancreatita.
Poame, struguri si stafide Contin o toxina necunoscuta, care poate deteriora rinichii. Nu au existat probleme asociate cu extract din seminte de struguri.
Suplimente de vitamine umane care contin fier Pot deteriora membrana sistemului digestiv si  pot fi toxice pentru alte organe, inclusiv ficat si rinichi.
Cantitati mari de ficat Ficatul poate provoca toxicitate de Vitamina A, care afecteaza muschii si oasele.
Nuci de macadamia Contine o toxina necunoscuta, care poate afecta sistemul digestiv, sistemul nervos si muschii.
Marijuana Poate deprima sistemul nervos, poate cauza varsaturi, precum si modificari ale frecventei cardiace.
Lapte si alte produse lactate Unii caini adulti si unele pisici nu au o cantitate suficienta de lactoza, prin lipsa enzimei care descompune lactoza din lapte. Acest lucru poate duce la diaree.
Alimente stricate, resturi de mancare Pot contine mai multe toxine care provoaca varsaturi si diaree si pot afecta, de asemenea, alte organe.
Ciuperci Pot contine toxine, care pot afecta mai multe sisteme din organism, si pot cauza decesul.
Ceapa si usturoi (crude, fierte, sau pulbere) Contin substante care pot deteriora celulele rosii din sange si pot cauza anemie. Pisicile sunt mai sensibile decat cainii. Usturoiul este mai putin toxic decat ceapa.
Samburele de la piersici si prune Poate provoca obturarea tubului digestiv.
Cartofi si tomate ( frunze de tomate, de cartofi si tulpini de tomate) Contin oxalati, care pot afecta sistemele digestiv, nervos si caile urinare. Acest lucru este o problema mai mult in efectivele de animale.
Oua crude Contin o enzima numita avidin, care scade absorbtia de Biotina (o vitamina B). Aceasta poate duce la probleme ale pielii si ale parului. Oul crud poate contine, de asemenea, si Salmonella.
Peste crud Poate duce la deficit  de tiamina (vitamina B), care duce la pierderea poftei de mancare, la convulsii, iar in cazuri grave, la moarte.
Sarea In cazul in care este consumata in cantitati mari, poate duce la dezechilibre electrolitice.
Fire textile Pot fi prinse in sistemul digestiv; corpuri “straine”.
Produse zaharoase Pot duce la obezitate, probleme dentare, si, eventual, la diabetul zaharat.
Resturi de mancare provenite de la  mese consistente (in cantitati mari) Resturile de masa nu sunt echilibrate nutritional. Ele nu ar trebui sa depaseasca mai mult de 10% din dieta. Grasimea ar trebui sa fie eliminata din carne; nu trebuie sa fie hraniti cu oase.
Tutunul Contine nicotina, care afecteaza sistemul digestiv si nervos. Poate duce la batai cardiace rapide, colaps, coma, si la deces.
Aluat dospit Poate produce gaz in sistemul digestiv, cauzand durere si ruptura a intestinului sau a stomacului.