acum 12 ani

Intrebari si raspunsuri »

Am un bichon maltez mascul, 4 luni jumatate

Nu stiu cum sa-l toaletez in zona ochisorilor si de 3 zile i-a aparut o “biluta” sub piele,cam 7mm diametru putin alungita, pe linia coloanei cam pe la jumate,care aluneca la pipait.Are vaccinurile la zi,e spalat aprox la 2 saptamani,nu a fost scos afara,nu a venit in contact cu alti catei,il hranim numai cu bobite royal canin.Multumesc

8 raspunsuri

Le-as lua pe rand:
Pentru “biluta” sub piele, mergeti cu el la veterinar.
Pentru toaletare incepeti prin a-l duce la un salon pentru caini sau la un cabinet veterinar care se ocupa si de toaletarea cainilor. Urmariti cu atentie cum procedeaza acolo si dupa 1-2 sedinte la salon, puteti incerca si dvs. acasa.
Spalat la 2 saptamani- e cam des. Nu se recomanda bai cu sampon mai des de o data pe luna, poate chiar mai rar de atat. Cu atat mai mult cu cat cainele sta in casa, si deci nu se murdareste cu praf sau noroi. O baie la 2-3 luni ar trebui sa fie suficienta, dar trebuie periat zilnic.
Atentie la hrana! Daca ii dati doar bobite, poate sa faca dermatite din cauza excesului de proteine. Va sfatuiesc sa-i diversificati alimentatia si cu supa de carne cu orez si legume (morcovi, albitura, dovlecei, rosii). La unele cabinete veterinare puteti gasi “fluturasi” cu alimentele permise si cele interzise cainilor.

OARE DE CE OCOLITI MEDICUL VETERINAR ? CEEA CE ARE EL SUB PIELE POATE CRESTE FFF. MARE SI DE CE NU DORITI UN SFAT COMPETENT, AICI SUNT PARERI DAR NU DATE DE UN MEDIC CI DE IUBITORI DE ANIMALE . MEDICUL (BUN, CHIAR CEL MAI BUN) PE CARE TREBUIE SA-L GASITI DV. VA PUNE UN DIAGNOSTIC CORECT DUPA O CONSULTATIE , EVENTUAL SI ANALIZE SI VETI PRIMI O RETETA PE CARE TREBUIE SA O FACETI. POATE CA SUNT LUCRURI PE CARE NU TREBUIE SA LE MAI FACETI(UN ANUMIT TIP DE HRANA, BAIE, SCHIMBAT SAPMPON SI NU STIU EU CE SI CUM, NU TREBUIE PIPAIATA *BILUTA* DE CATRE DV.). POATE FI CEVA FF GRAV, DAR POATE FI CEVA F. USOR ADICA UN LIPOM DE GRASIME CARE TREBUIDE INDEPARTAT PRINTR-O INCIZIE, DAR DACA LASATI SI IN ACEST CAZ EA CRESTE SI POATE DEGENERA

Unde gasiti dumneavostra documentatie despre cum excesul de proteina dauneaza pielii?
Exista vreun studiu pe tema aceasta?

Ioana: asta mi-a spus-o un medic veterinar, cand cainelui meu incepuse sa i se rareasca blana pe unele portiuni ale corpului.
Daca medicul a spus prostii, nu e vina mea ca am tinut minte asta….

Nicolae: nu era o acuza! Imi pare daca a sunat asa, doar ca vad mai multe persoane care sustin aceeasi idee si nu-mi dau seama de ce sau de unde.
Eu am incercat sa citesc tot ce am gasit pe tema proteinei pentru ca eu imi hranesc amandoi cateii cu o mancare uscata care are min. 40% proteina si amandoi primesc oase cu carne crude si orez cu piept de pui si legume sumpliment si sunt absolut ok. Din cate am citit eu conteaza foarte mult calitatea proteinei si reactiile pe piele sunt reactii alergice care pot puse SI pe seama proteinei (deci schimbi sursa de proteina si totul ar trebui sa fie ok).

Ioana: probabil aveti dreptate in ceea ce priveste calitatea proteinei. E posibil ca doctorul meu sa fi facut atunci trimitere la tipul de boabe pe care-l cumparam, nu la boabe in general, si sa nu fi retinut eu toata informatia… au trecut ani buni de atunci… Dar si dvs va hraniti cainii si cu orez cu carne si legume, nu doar cu bobite, cum procedeaza autorul intrebarii…

Documentatia o poate obtine oricine care este interesat de nutritia cainelui in general. Eu am vazut un catel f.bine ingrijit( adica f.curat, scos la plimbare, dus la veterinar etc.) dar i s-a dat mai multa proteina decat era necesar, iar pe corp i-au aparut niste buite care au crescut transformandu-se in adevarate rani, sangereaza.Ranile, sangerarile au aparut in urma scarpinarii cainelui deci debutul au fost mancarimile datorate proteinei in exces si daca ar fi fost dus imediat la doctor poate ar fi stopat boala chiar din fasa. Cainele, pisica imediat avertizeaza stapanul daca este ceva in neregula cu o anumita mancare. Totul este sa nu fie infometat animalul pentru ca atunci mananca si pietre si sa nu se insiste.

Eu sunt foarte interesata de nutritia cainelui in general. De aceea am si mentionat ca am citit tot ce am gasit pe segmentul acesta si nu am gasit nicaieri vreo referire la ce spuneti dumneavoastra.
Despre ce cantitate de proteina este vorba aici? Stiti exact ce manca acel caine si in ce cantitate?
Repet: chiar am cercetat acest subiect si de aceea intreb. Ma intereseaza foarte mult daca exista argumente valide si trimiteri la studii serioase nu doar din vazute si auzite pentru ca se vehiculeaza multe idei in general din vazute si auzite fara vreo baza reala.