acum 13 ani

Intrebari si raspunsuri »

Am un catel care roade tot ce prinde..ajutor:((

Am gasit in luna mai pe strada un pui de catel…imediat face un an de zile…si roade tot ce rpinde..cand ramane singur acasa..canapea,jucariile lui,lemne…tot ce prinde…
ce sa fac cu el?l’am pedepsit,l’am certat,l’am ignorat..nimic nu merge:(

2 raspunsuri

“Cum să controlăm obiceiul câinilor de a roade diverse obiecte?”
ARTICOLUL A FOST PUBLICAT MAI DEMULT PE ACEST FORUM DE CATRE MIHAELA ALECU

Nu îi daţi căţelului pantofi sau o şosete vechi pe care să le roadă. Ei nu pot face diferenţa între nou şi vechi.

Căţeluşii vor mesteca orice le iese în cale dintr-o mulţime de motive: de plictiseală, pentru că au prea multă energie, le cresc dinţii, sau doar din curiozitate. Câinii învaţă cu ajutorul gurii. Aceasta este unealta lor, prin intermediul gurii primesc o mare cantitate de informaţie. Este un instinct natural să-şi folosească gura de câte ori pot.

Din fericire, obiceiul mestecatului poate fi prevenit sau controlat. Pentru a preîntâmpina mestecatul ce poate produce probleme şi pentru a dirija instinctul natural al căţeluşului dumneavoastră spre obiectele potrivite urmaţi aceşti paşi:

-Dacă este posibil, înlăturaţi orice obiect pe care căţelul l-ar putea mesteca: şosete, pantofi, obiecte de mobilier, plante etc.; acest lucru este valabil pentru toate zonele destinate lui. Asiguraţi-vă că nu are acces la cablurile electrice.

– Aşezaţi căţeluşul într-o ladă, cuşcă sau într-o zonă special destinată lui atunci când nu sunteţi în preajmă. Deoarece căţeii cunosc cu ajutorul gurii, a-i lăsa mână liberă unui căţel căruia îi cresc dinţii înseamnă să o cauţi cu lumânarea. Ţineţi-l într-un spaţiu limitat, deoarece cu siguranţă nu vreţi să experimenteze pe mobilierul costisitor din sufragerie. Aveţi grijă să aibă jucăriile de mestecat potrivite astfel încât să aibă ceva de făcut şi să fie din timp obişnuit cu ce are voie să mestece.

– Supravegheaţi-l îndeaproape când nu este în coşul său. La fel ca în cazul unui bebeluş care abia învaţă să meargă ar trebui să ştiţi mereu unde se află şi ce face căţeluşul dumneavoastră.

– Daţi-i jucării de mestecat. Instinctul său de a mesteca ar trebui să fie dirijat spre elemente pe care le selectaţi dumneavoastră. Există o mare gamă de asemenea obiecte dintre care puteţi alege, inclusiv multe jucării rezistente la mestecat, făcute special pentru căţeluşii cărora le cresc dinţii, menite să-i ţină ocupaţi şi mulţumiţi ore în şir. Spre exemplu, obiecte din cauciuc rezistent pentru dinţi care pot răspunde nevoii de a mesteca a căţeluşului dumneavoastră şi îi vor calma gingiile. Aceste obiecte nu trebuie să fie similare cu cele pe care nu vreţi ca el să le mestece. El nu poate face diferenţa dintre pantofii noi, eleganţi şi o pereche de pantofi vechi zdrenţăriţi.

– Atunci când îi delimitaţi spaţiul, aveţi grijă ca elementele prin care îl veţi delimita să nu fie foarte înalte pentru a nu da naştere la anxietatea de separare care se manifestă cel mai adesea prin lătrat non-stop, schelălăit sau mestecat distructiv. Înainte de a pleca, imprimaţi-vă mirosul pe jucăria căţelului. Freacaţi-vă palmele de osul cu care el se joacă şi daţi-i-l cu 15 minute înainte de a pleca. Asta ar trebui să-l ţină ocupat încât să puteţi pleca fără să se producă prea mare zarvă.

– Puneţi-l să facă mişcare astfel încât să nu fie plictisit şi să nu aibă un exces de energie- doi factori esenţiali ce contribuie la mestecatul negativ. O oră de alergat, mers şi/sau înot de două ori pe zi este suficient.

– Corectaţi obiceiul de a mesteca obiecte nepotrivite. Dacă îl prindeţi mestecând orice altceva decât jucăriile lui de mestecat, luaţi-i acel obiect şi înlocuiţi-l cu o jucărie pe care are voie să o mestece. Dacă apoi va mesteca jucăria, lăudaţi-l. Tot timpul trebuie să încurajaţi comportamntul dezirabil prin laude. Dacă se poate, daţi obiectul pe care nu vreţi să-l mestece cu o substanţă care să-i confere un gust neplăcut astfel încât să descurajeze ronţăitul acestuia.

– Învăţaţi-vă căţelul să ignore obiectele care nu sunt jucăriile sale dacă mestecă în mod constant obiecte nepotrivite. Puneţi pe podea, alături de jucăriile sale alte jucării tentante şi faceţi-vă că nu sunteţi atent la el. Dacă se atinge de vreunul dintre obiectele interzise (şi de cele mai multe ori o face) corectaţi-i comportamentul cu un „Nu!” ferm şi arătaţi spre osul lui. Odată ce a înţeles că poate avea jucăria numai când sunteţi în cameră este timpul să-l lăsaţi pentru o scurtă perioadă de timp singur.

Dacă mestecă obiecte interzise după ce plecaţi din cameră, vă întoarceţi repede şi-l prindeţi în timpul faptei- numai în acest caz ar trebui adoptată o atitudine care să-l corecteze. Daţi-i din nou jucăria lui şi lăudaţi-l dacă o acceptă. Dacă mestecă obiecte interzise, dar nu este prins când face asta, ar trebui închis când nu este supravegheat până învaţă ce are şi ce nu are voie să mestece. Asiguraţi-vă că are mereu la îndemână câteva jucării pentru mestecat. Ajută foarte mult existenţa unui loc, cum ar fi de exemplu un coş, unde să fie aşezate jucăriile lui, de unde să-şi poată lua una oricând doreşte.

Scopul acestui dresaj este evident acela de a vă pregăti căţeluşul să poată sta singur în casă fără ca dumneavoastră să vă faceţi probleme şi fără a-l închide.

Share
Publicat de: Mihaela Alecu

UN ALT ARTICOL UTIL DIN ZOOLAND.RO

“Exista o sumedenie de motive pentru care cainii rod. Cainii nu rod pentru a face rau, ci pentru ca este in instinctul lor. Orice caine roade si are nevoie de asta. Depinde de noi sa il educam ce are voie sa roada. Un caine nu va putea fi niciodata invatat sa nu mai roada deloc, insa orice caine poate fi educat sa roada doar acele obiecte permise.

Catelusii rod in primul rand pentru ca le cresc dintii. Ca si in cazul bebelusilor, in momentul in care ies dintii gingiile devin dureroase si necesita stimulare. Deasemenea cand se schimba dintii e nevoie de exercitiu (ros) pentru a diminua durerile. Cainii isi schimba dintii intre lunile 3 si 7, in functie de talie, si acum au ceea mai mare nevoie sa roada ceva.

Un caine nu face diferenta intre un pantof nou si unul uzat, pe care multi proprietari il dau cainelui sa il roada pentru a-l tine ocupat. Insa un caine mereu va stii care e mirosul dumneavoastra. Iar pantofii sunt cel mai bine impregnati cu acesta. Un caine lasat singur mai multe ore pe zi acasa, va roade acele obiecte care poarta mirosul dumneavoastra, pentru a-si mai alina din singuratate.

Stresul si plictiseala este un alt motiv pentru care cainii rod. Un caine care poseda anumite fobii roade cand este expus acestora. Afara fulger si tuna, in locuinta vecinilor se aud anumite zgomote sau poate interactioneaza cu mirosuri neplacute, sunt suficiente pentru caine sa nu se simta in siguranta, sa fie speriat si sa isi verse teama pe primul obiect care ii iese in cale. Cainii au multa energie si trebuie sa si-o consume in vreun fel. Din moment ce dumneavoastra nu reusiti sa ii oferiti suficient exercitiu, el isi iroseste energia acumulata prin stres. Plictiseala se instaleaza repede la caini, de aceea un caine trebuie sa aiba mereu la dispozitie ceva de ros sau cu care sa se joace. Orice caine ar trebui sa aiba o “zestre” de cel putin 10 jucarii, care sa poata fi date prin rotatie, pentru a fi mereu intersante. Un caine are nevoie sa isi foloseasca minte si sa lucreze. Acordati in fiecare zi timp dresajului si exercitiilor de obedienta. Cand cainele ramane singur oferiti jucarii care sa le stimuleze creierul, cum sunt acelea care se pot umple cu gustari delicioase, iar cainele trebuie sa se straduiasca sa ajunga la continut. Un caine lucrat suficient, va obosi si apoi se va odihni.

Unii caini rod mai mult decat altii, deorece poate asa este caracterul lor sau poate pentru ca este in genetica lor. Unele rase sunt mai predispuse la ros decat altele. Rasele de vanatoare- aport cum ar fi Labradorul, Golden Retriever, Spanielii sau Afganii in timpul vanatorii trebuia sa prinda prada in gura si sa o aduca, asa ca li s-a format acest obicei de a tine mereu ceva intre maxilare. In functie de tipul rasei cainelui asigurati-i exercitiu care sa il stimuleze, sa ii consume energia.

Petreceti cat mai mult timp cu cainele. Cainele este animal de haita, dumneavoastra sunteti liderul, iar el adora sa fie in prezenta dumneavoastra si sa va multumeasca. Cand il lasati singur un caine se va simti singur si anxios si atunci trebuie sa isi verse undeva acest stres. Cainele stie ora la care va intoarceti acasa, daca aveti un program fix. Iar in cazul in care se intampla sa intarziati incordarea creste pentru el, iar rosul ii ofera satisfactie pentru a contrabalansa stresul. Scoateti cainele la plimbare, jucati-va cu el. Un caine relaxat nu se va mai gandi la ros. Dresati cainele bine, pentru a va fi mai usor sa corectati unele apucaturi nedorite. In plus astfel petreceti si timp impreuna, ii tineti si mintea ocupata. Un caine niciodata nu va roade ca sa se razbune, ei nu cunosc un astfel de sentiment. Asa ca nu va certati cainele cand veniti acasa si descoperiti nazbatia. Nu faceti decat sa cresteti nivelul de stres. Un caine trebuie atentionat ca greseste doar atunci cand este prins asupra faptei.”