acum 13 ani

Intrebari si raspunsuri »

E posibil sa ii fie frica de masina?

am un catel de 3.5 luni si de cate ori il urc in masina  isi face nevoile in masina. in nu face deloc. e posibil sa ii fie frica de masina?

2 raspunsuri

S-ar putea sa ii fie frica, depinde si ce atitudine are cand isi face nevoile daca pare mai speriat incearca sa faci exercitii zilnice cu el doar urca-l si coboara-l din masina pana vede ca nu se intampla nimic rau. In tot timpu in care faci exercitiu asta incearca sa nu te comporti cu el ca si cu un copil incercand sa-i explici ce ca nu se intampla nimic, ar putea intelege gresit mesajul cel mai bine ar fi sa nu vb cu el in acest timp in care faci manevra asta. dar daca este int-o strare mai agresiva o face pt ca vrea sa domine masina, si ar trebuii sa-i corectezi atitudinea.

Marius Munteanu 4 iunie 2011 la 1:22 pm

N-am auzit de un catel de 3 luni care sa vrea sa domine o masina. As vrea sa citesc si eu articolul in care apare chestia asta. E o noutate absoluta pentru mine.
Desigur, unii catei sunt mai speriosi si se tem de zgomotele masinii. Ca sa scape de anxietate, obisnuieste-l sa asocieze masina cu ceva pozitiv. Pune-i un cubulet de carne de pui mai intai pe prag, mai apoi pe scaunul din fata, fara sa pornesti masina. Usile sa fie deschise. Daca nu poate urca singur, improvizeaza-i o treapta, ca sa poata sa urce.
Dupa ce urca, iesi cu el imediat pe partea cealalta, lauda-l, recompenseaza-l, joaca-te putin cu el.
Treptat, dupa ce se obisnuieste sa urce si sa coboare, stai cu el in masina, cu usile inchise, mai intai cateva secunde, cu recompensa, marind gradual timpul. Trebuie sa incetezi exercitiul in momentul in care teama catelului este prea mare (de regula, se scapa pe el sau refuza mancarea).
Dupa ce se obisnuieste sa stea in masina cu tine, porneste motorul o secunda si opreste-l imediat. Lauda catelul si recompenseaza-l.
Cand a trecut si de aceasta etapa, adica dupa ce s-a obisnuit cu zgomotul produs de motor, misca masina un metru, da-i recompensa si da-l jos din masina. Apoi mareste gradual distanta cu cativa metri.
Dupa ce s-a obisnuit si cu aceasta etapa, du-l cu masina undeva in apropiere, nu mai departe de de cateva minute, intr-un loc placut (o zona cu iarba, parc etc. unde te vei juca cu el), ca sa asocieze urcatul in masina cu un alt eveniment placut: “ma sui in masina, mergem la joaca in parc”.
Toata treaba asta cere rabdare, perseverenta, timp si mult tact. Poate dura cateva zile, saptamani, uneori chiar mai mult de o luna. Dar merita efortul.
Se intampla frecvent ca unii caini, mai ales cei tineri, sa aiba rau de miscare, caz in care vomita in masina. Pentru asta exista medicamente. Discuta cu un medic veterinar ce poti sa ii administrezi in acest caz (un antiemetic).
Cand te deplasezi cu catelul in masina, pe distante mai lungi, nu-l hrani inainte cu cateva ore, ca sa nu vomite in masina.