acum 14 ani

Amigdalita la câini

Câinii par să-şi piardă pofta de mâncare şi salivează excesiv.

Ca şi oamenii, câinii au amigdale,  situate de o parte şi de alta a gâtului. Amigdalele sunt mase de ţesut limfatic şi un mijloc important de apărare împotriva bolilor. Când acestea se inflamează, afecţiunea poartă numele de amigdalită.

Cazele inflamaţiei:

* O infecţie
* Un obiect străin
* Vomă
* Tuse cronică
* Afecţiune a dinţilor sau a gingiilor

Care sunt simptomele?

Amigdalita, ca şi alte iritaţii ale gâtului sau ale cavităţii bucale, se manifestă prin durere la înghiţit. Astfel unii câini par sa-şi piardă pofta de mâncare şi salivează excesiv iar alţii înghit în mod repetat. Deasemenea aceştia prezintă stări de oboseală, tuşesc sau vomită.  În funcţie de cauza inflamaţiei, câinii pot avea febră, iar amigdalele, odată inflamate, de regulă se măresc, se înroşesc şi sunt uşor vizibile cu ochiul liber.

Care sunt riscurile?

Ca şi în cazul oamenilor, această afecţiune rareori prezintă complicaţii. Ea poate fi cronică sau acută.

Cum se tratează?

În tratarea amigdalitei, în primul rând trebuie descoperită cauza. De exemplu, pentru a vedea ce a cauzat tusea sau voma putem începe prin examinarea gâtului, căutând prezenţa unui corp străin, cum ar fi o bucată de băţ sau de plastic. Dacă se găseşte aşa ceva, obiectul va fi îndepărtat, iar câinelui i se vor administra antibiotice.

În cazul în care o afecţiune dentară stă la baza inflamaţiei, tratamentul constă în curaţirea dinţilor şi în administrarea de antibiotice. În măsura în care este posibil amigdalele trebuie păstrate intacte şi numai în cazul unei amigdalite grave, fară cauză cunoscută, acestea se vor extirpa.

Un comentariu