acum 14 ani

Anatomia si dezvoltarea inimii la caini

La catelusi cele mai frecvent diagnosticate afectiuni sunt cele asociate sistemului circulator. Acestia ar trebui supusi examenului medical initial in jurul varstei de douasprezece saptamani, astfel incat functiile cardiace sa le poata fi monitorizate. Majoritatea afectiunilor cardiace congenitale pot fi depistate in jurul acestei varste cu ajutorul stetoscopului. Numeroase malformatii cardiace provoaca anomalii ale ritmului cardiac, denumite generic “murmur”. Acesta este rezultatul unei circulatii sangvine turbulente sau anormale determinate de vase de sange ingustate, de valve, sau datorate deschiderilor anormale in peretii inimii. Desi numerosi catelusi pot prezenta murmur, acesta nu este intotdeauna rezultatul unei afectiuni grave, dar poate indica afectiuni degenerative ale inimii si ale vaselor de sange conexe.

Sistemul circulator la caini este destul de asemanator cu cel uman. Inima are patru camere. Camerele superioare, dreapta si stanga, se numesc atrii, iar camerele inferioare, dreapta si stanga, mai dezvolate muscular, se numesc ventricule. Sangele din tesuturi se deplaseaza catre inima si intra in atriul drept. De aici, este pompat in ventriculul drept. Ventriculul drept pompeaza mai departe acest sange provenit din organism, in plamani unde dioxidul de carbon din sange este inlocuit cu oxigen. Sangele astfel oxigenat, paraseste plamanii prin artera pulmonara si intra in atriul stang. Atriul stang pompeaza sangele oxigenat in ventriculul stang care este cel mai dezvoltat muscular, si deci cel mai puternic. El pompeaza sangele oxigenat prin artera aorta, care furnizeaza intregului corp sange si oxigen. Camerele inimii sunt separate prin pereti musculari si printr-o serie de valve. Valva atrioventriculara separa atriul drept de ventriculul drept, in timp ce valva mitrala separa atriul stang de ventriculul stang. Fiecare camera si valva trebuie sa functioneze coordonat cu celelalte, astfel incat inima sa functioneze eficient.

Malformatii congenitale ale inimii si ale vaselor de sange

Sangele fetusului se deplaseaza prin cordonul ombilical unde primeste oxigen de la mama si ii cedeaza acesteia dioxidul de carbon. Plamanii raman nefunctionali pana la nastere, cand nou-nascutul este expus aerului respirabil. Astfel, sangele fetusului ocoleste plamanii si este pompat din merele din partea dreapta a inimiii, direct in cele din stanga, printr-o vena numita “ductus arteriosus”. La nastere ductus arteriosus se inchide permanent, determinand sangele sa circule prin plamani pentru efectuarea schimbului de gaze, dioxid de carbon/ oxigen. De asemenea, la fetus circulatia sangvina ocoleste si ficatul pana in momentul nasterii. Fetusul este dependent de ficatul mamei pentru realizarea functiilor hepatice. La nastere vasele de sange se inchid, iar sangele este directionat prin ficatul catelusului.

Un comentariu

am o catelusa setter irlandez de 10 saptamini a fost diagnosticata cu o boala de inima congenitala se poate trata ? si unde?