acum 14 ani

Animale chinuite

Mai multi crescatori de animale din Sibiu au fost sanctionati pentru ca supuneau animalele unor tratamente indecente

Mai multi crescatori de animale din Sibiu au fost sanctionati pentru ca supuneau animalele unor tratamente indecente

Adaposturile de animale din judet nu sunt deloc in conformitate cu normele europene. Inspectorii sanitar-veterinari au mers in controale inopinate pentru a afla in ce conditii dorm sau sunt hranite animalele. Au dat peste unele situatii duse la extreme, in defavoarea animalelor, desigur.

Mai multi crescatori de animale din Sibiu au fost sanctionati pentru ca supuneau animalele unor tratamente indecente
Dr. Ioan Pentea, purtatorul de cuvant al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu (DSVSA), a explicat ca nu putine au fost cazurile in care igiena lasa mult de dorit sau animalele nu erau hranite corespunzator. Cu alte cuvinte, controalele au scos in evidenta incalcari ale normelor sanitar-veterinare specifice privind protectia si bunastarea animalelor, de catre unii crescatori de animale. De pilda, unele ferme de vaci nu sunt protejate corespunzator prin imprejmuire, filtrul sanitar nu functioneaza corect, adaposturile de animale nu sunt intretinute igienic si exista cazuri in care nu se respecta densitatea animalelor in special la tineret.

Amenzi de mii de lei

De asemenea, au mai fost constatate deficiente privind evacuarea dejectiilor; neamenajarea platformelor de balegar, igiena corporala deficitara a animalelor, un ritm lent privind efectuarea lucrarilor de modernizare, transportul animalelor cu mijloace de transport neamenajate corespunzator si care nu asigura confortul necesar speciei de animale, circulatia animalelor cu documente de miscare incomplete (pasaport pentru bovina, document de miscare, certificat sanitar-veterinar de transport). Desigur, inspectorii au luat masuri corespunzatoare si au aplicat amenzi in valoare totala de 5.400 lei, catre un fermier si cinci proprietari individuali de animale, iar alti noua agricultori sibieni au scapat doar cu avertismente.

Sute de controale

Mai mult, pentru neasigurarea conditiilor optime de tehnologie si biosecuritate, s-a dispus sistarea activitatii la o ferma de porcine, efectivul existent fiind in curs de lichidare prin sacrificare. „S-au efectuat 33 controale la ferme de bovine, opt la ferme de porcine, 19 la ferme de pasari, 83 de controale la gospodarii ale populatiei, patru controale in targuri si 12 controale la abatoare, urmarindu-se realizarea lucrarilor de modernizare tehnologica, asigurarea conditiilor de adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transport si sacrificare”, a explicat dr. Ioan Pentea. Tot acesta a mai precizat si ca, pe langa controale, s-au mai examinat la laboratorul DSVSA Sibiu, 35 surse de apa, 81 probe de furaje si 245 probe privind eficienta actiunilor de dezinfectii in adaposturi cu animale.

Efective impresionante

In judetul Sibiu se cresc 2.727 capete bovine in 16 ferme autorizate si in 17 ferme cu programe de modernizare, 28.726 capete bovine in 13.434 exploatatii cu 1-3 bovine la gospodariile populatiei, 635.575 capete ovine la 7.936 crescatori individuali, 36.345 capete porcine in trei ferme profesionale si 40.052 capete in 10.445 exploatatii la gospodariile populatiei, 517.134 pasari in opt ferme de gaini ouatoare, trei ferme cu pui de carne, o ferma de prepelite si 242.232 pasari in 32.181 gospodarii ale populatiei, precum si alte specii, precum, animale cu blana, iepuri, familii de albine, pesti si nu numai.

Un comentariu

Este foarte bine ca s-a mers in acest control dar astept si doresc un control foarte serios, in toata tara, la adaposturile de caini comunitari, apartinand primariilor. Sa se urmareasca in ce grad aceste adaposturi sunt in conformitate cu normele legale!!! Atunci s-ar vedea cata cruzime si cata neglijenta!!!!! Toate neregulile sunt acum acoperite pe plan local si in unele cazuri si ziaristii trec sub tacere aceste aspecte, dar daca ar fi un control pe plan national, cu persoane de la asociatiile de protectie a animalelor si cu oficiali ce sa nu poata fi dusi cu zaharelul pe plan local, s-ar descoperi multe nereguli crase si nu s-ar mai putea acoperi toate ticalosiile. Oare de ce nu s-a gandit nimeni la asa ceva pana acum?