acum 14 ani

Animale de casa pentru persoanele in varsta

Desi animalele nu pot inlocui viata sociala a unei persoane si relatiile interumane, cu siguranta pot reprezenta o optiune, umpland viata unei persoane in varsta cu dragoste neconditionata.

Cu siguranta am remarcat cu totii ca atunci cand mangaiem un animal, cand alintam pisicuta sau ne jucam cu catelul in parc, si el nu se mai opreste din dat din coada, inima ni se incalzeste. Oamenii de stiinta au remarcat acelasi lucru si au inceput sa investigheze modalitatea in care animalele afecteaza emotiile umane si psihicul nostru.

Rezultatele studiilor au aratat ca a avea si a ingriji un animal imbunatateste considerabil starea sanatatii si nu doar persoanelor tinere sau adulte. De fapt, animalele ajuta persoanele in varsta facandu-le acestora viata mai confortabila si mai placuta.

Un studiu publicat in Jurnalul Societatii Americane de Geriatrie din Mai 1999 a demonstrat ca persoanele in varsta au o sanatate psihica mai buna si o viata mai placuta decat cei care nu au un animal de casa. Sunt mult mai activi, rezista mai bine la stres si au o sanatate generala mai buna. Un studiu din 1997 a aratat ca stapanii de animale in varsta au tensiunea arteriala semnificativ mai redusa decat contemporanii lor care nu au animale de casa.

De altfel un studiu efectuat intr-o casa rezidentiala pentru persoane in varsta, care a fost umpluta cu 100 de pasari, caini si pisici si care in mediul exterior avea iepuri si gaini, au prezentat o rata a mortalitatii mai scazuta cu 15%.

Cum se explica?

Exista numeroase explicatii asupra felului in care reusesc animalele sa realizeze toate aceste beneficii. In primul rand, animalele au nevoie sa fie hranite, plimbate, pieptanate, au nevoie de apa proaspata si nisip curat si, in plus,  incurajeaza jocul si miscarea.

Toate aceste activitati necesita atentie din partea proprietarilor de animale. Chiar daca este vorba de 5 minute in care deschizi usa catelului afara sau pieptanatul pisicii, orice activitate poate aduce beneficii aparatului cardio-vascular si pastreaza mobilitatea genunchilor. Facand in mod constant astfel de activitati minore, stapanii de animale ajung sa indeplineasca cu mai multa usurinta activitatile zilnice.

De aasemeni, animalele de casa pot ajuta persoanele in varsta prin simplu contact fizic. Studiile au aratat ca atunci cand mangaiem un animal presiunea sangelui, bataile inimii si temperatura corpului scad.

Multe beneficii sunt totusi mai putin tangibile. Animalele de casa sunt o sursa excelenta de companie de exemplu. Ele actioneaza ca un sistem de sustinere pentru persoanele in varsta care nu au familie sau prieteni care sa le ofere ajutorul.

Studiul JAGS a aratat ca persoanele care au animale de casa raman mai stabile emotional pe durata unei crize decat cele fara. Animalele pot de asemenea sa actioneze ca si un tampon pentru izolarea sociala. Adesea persoanele in varsta se tem sa isi paraseasca locuinta, din acest motiv nu au sansa sa cunoasca foarte multe alte persoane. Animalele le dau o sansa sa interactioneze. Aceasta poate ajuta la combaterea depresiei, una dintre cele mai des intalnite probleme la persoanele de varsta a treia in varsta in ziua de azi.

Responsabilitatea ingrijirii unui animal ofera persoanelor in varsta si o utilitate, un motiv pentru a se trezi dimineata. Aniamlele de casa ajuta persoanele in varsta sa mentina rutina zilnica de a se trezi dimineata, sa cumpere alimente si sa mearga afara, ceea ce ii motiveaza sa manance si sa doarma regulat.

Animale de casa in azile de batrani

Multe azile pentru persoane de varsta a treia au preluat aceasta informatie. Timp de ani de zile, diferite organizatii au adus catei vaccinati si blanzi in spitale, in azile si case de asistenta pentru persoane in varsta, pentru a oferi rezidentilor ocazia de a mangaia si a se juca cu un animal. Astfel, persoanele rezidente in astfel de locuri au sansa de a avea o activitate terapeutica placuta care sa le schimbe ziua. Centrul de Sanatate din Nebraska a adus catei pentru bolnavii de Alzheimer si in prezent detine un loc special pentru pisici in sala comuna.

„Animalele ajuta pacientii sa nu se gandeasca la probleme” spune Jean S. Uehl, directorul centrului. „Iubirea pe care pacientii o primesc de la animale este neconditionata”. Cazul particular al unei bolnave care rareori zambea si era intotdeauna retrasa este evidentiator datorita faptului ca pacienta si-a schimbat comportamentul odata ce a inceput sa se joace cu pisica spitalului.

Pacienta si pisica au devenit foarte apropiate si in momentul in care pisica a avut pui acestia au devenit „ca si cum ar fi fost copiii bolnavei” conform spuselor lui Uehl. Pisoii dormeau in camera pacientei pe un scaun apropiat de patul acesteia de cate ori aveau ocazia.

Pisoii au scos pacienta din amorteala si astfel ea a inceput sa zambeasca si sa vorbeasca. „ Pisoii in particular au atras atentia bolnavei” spune Uehl. „Toata lumea vrea sa stie unde sunt si ce fac”. In momentul in care pisoii sunt in cladire, numerosi pacienti sunt ocupati, jucandu-se, urmarindu-i si fiind atenti la acestia.

Gasindu-l pe prietenul potrivit

In cazul in care aveti in viata dumneavoastra persoane in varsta si credeti ca acestea ar putea beneficia de compania unui animal, asigurati-va intai ca vorbiti cu ei inainte de a le darui un animalut. Fiti siguri ca sunt de acord cu responsabilitatea unui animal, impreuna cu deranjul si dezordinea pe care animalul le-ar putea provoca.

Vorbiti cu ei daca se simt in stare sa hraneasca, sa faca exercitii si curatenie dupa un animal. In cazul in care se decid ca vor aceasta responsabilitate, mergeti impreuna cu un membru de-al  familiei sau persoana in cauza la Adapostul de Animale pentru a gasi prietenul patruped.

Este recomandat sa alegeti un animal adult care sa nu aiba atata energie si sa nu necesite atat de multe exercitii fizice in comparatie cu unul tanar. Puii de catel sau pisica pot fi distructivi si au uneori nevoie de mai multa atentie decat o persoana le poate oferi in mod normal.

In sfarsit, in cazul in care va ganditi sa incurajati o persoana in varsta sa adopte un animal, intrebati-va daca puteti ingriji respectivul animal in cazul in care stapanul nu va mai putea. Adeseori persoanele in varsta trebuie sa isi paraseasca locuinta pentru a se muta la rude sau in centre speciale pentru persoane in varsta, asta insemnand ca vor trebui sa renunte si la animal. Desi ne asteptam ca numarul caminelor de batrani care sa accepte animale de casa sa creasca, numarul acestora este in continuare foarte mic.

Animalele si persoanele in varsta au multe de oferit unele altora. Cercetarile stiintifice si experienta demonstreaza ca animalele si persoanele aflate la varsta a treia isi pot impartasi timpul si afectiunea intr-un mod in care sa faca viata ambilor mai fericita. Desi animalele nu pot inlocui viata sociala a unei persoane si relatiile interumane, cu siguranta pot reprezenta o optiune, umpland viata unei persoane in varsta cu dragoste neconditionata.