acum 14 ani

Animale si bebelusi

cainii iubesc bebelusii

Sosirea unui bebelus este o ocazie minunata si plina de bucurie pentru o familie, dar exista un membru al acesteia – animalul de companie- care va avea nevoie de  atentie speciala si de intelegere pentru a fi ajutat sa faca fata nou venitului in familie. Cele mai multe animale de companie vor avea nevoie de atentie in plus atunci cand familia introduce un nou bebelus in ierarhia casei. In special cainii gasesc situatia introducerii unui nou membru al haitei ca fiind provocatoare de confuzie si invaziva. Un caine socializeaza in haite lineare, ceea ce inseamna ca ii considera pe unii membri ai familiei ca fiind dominanti, in comparatie cu propria pozitie in haita si pe altii ca fiind supusi. La inceput, cainele il vede probabil pe noul bebelus  pe o pozitie inferioara in haita si poate manifesta un comportament dominant. Fiti atenti la semne de agresivitate precum maraitul, urechile culcate sau lipite de cap si pozitia de panda. Cainii care dezvolta legaturi stranse cu stapanii lor pot deveni si deprimati si pot sa nu mai manance.

Pisicile sunt mai putin sociabile decat cainii si pot alege sa ignore bebelusul in totalitate. Felinele nu socializeaza in grupuri, asa ca nu au nevoie sa se manifeste agresiv. Pentru ele, partea cea mai enervanta a coabitarii cu copiii este faptul ca sunt deranjate, chiar daca unele pisici dezvolta relatii stranse cu stapanii lor si pot sa aiba sentimente de respingere. Si ele pot sa nu mai manance. Daca observi comportamente agresive in cazul animalelor tale de companie, corecteaza-le rapid, dar fara a pedepsi. Problemele serioase de comportament sau cele care pot aparea mai tarziu trebuie sa fie intotdeauna discutate cu veterinarul care se ocupa de animalele tale de companie.

Inainte de a aduce bebelusul de la spital, parintii in devenire ar trebui sa permita animalelor lor de companie sa mearga in camera copilului si sa cerceteze leaganul si celelalte piese de mobila. Daca exista pudra pentru bebelus sau alte mirosuri, animalele de companie le vor asocia, intr-un final, cu bebelusul, cu conditia sa fie lasate sa exploreze aceste mirosuri. Totusi, este cel mai bine sa  tii animalele  in afara camerei bebelusului, odata ce a fost adus acasa. Permite-le cu grija sa iti vada bebelusul si sa il miroasa. Parintii care se panicheaza si care indeparteaza copilul in momentul in care un caine sau o pisica se apropie, este posibil sa transmita mesajul ca bebelusul este o amenintare.

Planuieste sa iti petreci timp cu prietenii tai necuvantatori. Lasa-i sa afle ca nu au fost inlocuiti in ordinea casei. Animalele de companie se pot simti abandonate sau respinse atunci cand atentia trece asupra noului bebelus. Planuieste sa iesi cu cainele la plimbari regulate sau joaca-te de-a aportul cu el sau  cu pisica. Ofera-le momente personale, doar tu si cu ele.

Chiar si cu toate aceste precautii, unele animale de comanie pot sa nu se obisnuiasca niciodata cu copiii. La fel ca si in cazul oamenilor, ele pot sau nu sa-i accepte. Daca un animal de companie este crescut in jurul copiiilor, in general nu vor exista probleme mari de comportament. Daca animalul de companie nu a mai vazut o “persoana mica” inainte, poate ca va trebui sa supraveghezi de aproape interactiunea lor pentru o vreme. De asemenea, daca ai un animal de companie care a fost sacait sau brutalizat de un copil in trecut, vor exista obstacole semnificative de depasit.

Pe masura ce copiii  cresc, este imperativ ca ei sa invete cum sa respecte si cum sa se comporte cu animalul familiei. Ar trebui sa stie ca animalele de companie simt durerea si singuratatea atunci cand nimeni nu se afla in preajma – in acelasi fel ca si oamenii. Lauda-ti copiii pentru gentilete si mustra-i pentru comportamentele aspre si crude fata de animalele de companie. Muscarea cozii in joaca sau alergatul in gradina pot fi invitatia unui caine la alergat si sarit – un raspuns foarte natural din partea acestuia.

Tine minte ca, in multe cazuri, animalele  de companie au fost bebelusii tai la inceput. Ele nu inteleg cu adevarat ce se intampla. Gaseste moduri sa le arati ca le iubesti la fel de mult ca intotdeauna. Fa plimbari in liniste cu ele sau stai  cu ele in curte,  intr-o seara racoroasa de vara. Fa astfel incat orele lor de masa sa fie momente speciale, petrecute cu tine. Aratandu-le putina afectiune, ajungi departe in a-ti face animalele de companie sa se simta fericite.