acum 14 ani

Antioxidantii – conservanti in mancarea cainilor

Pentru a lua decizii intelepte in selectarea produselor alimentare pentru cainele dumneavoastra, informati-va. Aflati tot ce se poate despre diferitele ingrediente si de ce sunt utilizate.

Antioxidantii sunt substantele care impiedica oxidarea grasimilor si a ingredientelor liposolubile (inclusiv vitaminele A si E). Odata ce o grasime este oxidata, incepe sa rancezeasca si sa isi piarda din valoarea nutritionala. Mancarea pentru caini si pisici care, de obicei, contine un nivel semnificativ de grasimi, este predispusa oxidarii. Mancarea la conserva este exclusa, deoarece este inchisa ermetic, dar mancarea uscata trebuie sa contina antioxidanti pentru conservare.

Antioxidantii pot fi naturali sau artificiali, ambele tipuri avand ca scop conservarea mancarii. Antioxidantii artificiali folositi cel mai des in industria mancarii pentru animale sunt etoxichina, butilat de hidroxitoluen (BHT) si butilhidroxianisol (BHA). Intre oxidantii naturali, amintim tocoferoli (vitamina E), acid ascorbic (vitamina C), acid citric si rozmarin.

Antioxidantii artificiali

Comparativ cu antioxidantii naturali, conservantii artificiali pastreaza in mod sigur ingredientele intr-o stare mai buna. Totusi, au fost exprimate ingrijorari cu privire la utilizarea lor in mancarea pentru animale. Cel mai controversat conservant este etoxichina, care a fost aprobata pentru folosire, cu mai mult de 30 ani in urma. In mancarea pentru caini, este permisa in cantitati mici (0,015%). In urma cu zece ani, proprietarii de caini au sesizat faptul ca etoxichina ar fi cauza unor probleme medicale ale cainilor lor, incluzand reactii alergice, boli ale pielii, cedarea organelor, cancerul si probleme de comportament. Au existat speculatii referitoare la niste companii producatoare cu nivel ridicat de vanzari care ar fi adaugat etoxichina peste limita ca un mod de a extinde perioada de conservare a produselor bogate in grasimi. Pe de alta parte, sunt altii care sustin ca producatorii care foloseau etoxichina o utilizau, de fapt, in cantitati mult mai mici decat cele aprobate de lege. Fara probe stiintifice, a fost dificil de determinat daca, si la ce nivel, problemele de sanatate erau legate de folosirea de etoxichina.

In 1997, Monsanto, un mare producator de etoxichina a facut un studiu care a aratat ca aceasta, in cantitati mai mari decat cele permise, nu are nici un fel de urmari anormale. Singurul efect advers mentionat a fost o usoara modificare a componentei sangelui. Aceste cresteri apar in ficatul catelelor care alapteaza si care, in general, mananca mai mult decat alti caini. Modificarile sunt considerate usoare si pot disparea atunci cand cateaua va incepe sa consume mai putina mancare.

Luand in considerare acest pericol pentru femele in perioada de lactatie sau pentru puii lor, s-a hotarat ca aportul maxim de etoxichina utilizat in produsele alimentare pentru animale sa fie redus (0.0075%). Se pare ca toti producatorii s-au conformat. In prezent, are loc un studiu efectuat de catre Institutul Pet Food, o organizatie ce reprezinta producatorii de produse alimentare pentru animale de companie in Statele Unite. Acest studiu este proiectat pentru a stabili daca etoxichina in cantitati chiar mai mici decat cele stabilite ar oferi o protectie adecvata ca antioxidant in mancarea pentru caini.

BHT si BHA sunt analogii sintetici ai vitaminei E si sunt adesea utilizati impreuna. BHA este relativ stabil, la temperaturi mari. Ambii antioxidanti sunt recunoscuti ca fiind siguri atunci cand sunt utilizati la nivelurile specifice si totodata, acestia sunt cei mai comuni conservanti in hrana umana. Exista, totusi, in continuare controverse in ceea ce priveste siguranta acestor substante. Ambele au fost suspectate de a fi agenti cancerigeni; cu toate acestea, in doua studii s-a dovedit de fapt, ca protejeaza impotriva cancerului, in cazul in care acestea sunt adaugate la produsele alimentare inainte ca un animal sa fie expus la un agent cancerigen. Mai multe cercetari sunt necesare pentru a determina efectul real al acestor conservanti.

Antioxidantii naturali
Unii consumatori prefera pentru animalele de companie doar mancare cu conservanti naturali. Vitamina E, vitamina C, acidul citric, rozmarinul se numara printre antioxidantii cel mai frecvent utilizati. Tocoferolii micsti sunt o sursa comuna de vitamina E in mancarea pentru animalele de companie. Vitamina C este furnizata de ingrediente, cum ar fi afinele, murele, merele si cateva alte fructe. Acidul citric se gaseste, de asemenea, in multe din acestea, mai ales in fructele citrice. Rozmarinul este un extract din planta Rosmarinus officinalis, un arbust peren, care are proprietati antioxidante.
Daca alegeti sa folositi mancare care contine conservanti naturali, retineti ca acestea nu au un termen de valabilitate la fel de mare ca al conservantilor artificiali. Cumparati mancarea in cantitati mai mici, pentru a va asigura ca aceasta este consumata inainte sa isi piarda prospetimea sau valoarea nutritiva. Cautati produsele alimentare care prezinta termenul de valabilitate. Pastrati aceste alimente intr-un loc uscat, la distanta de caldura excesiva sau de umiditate. Daca este posibil, dupa ce ati deschis punga puneti-o intr-un alt recipient curat si uscat.

Pentru a lua decizii intelepte in selectarea produselor alimentare pentru cainele dumneavoastra, informati-va. Aflati tot ce se poate despre diferitele ingrediente si de ce sunt utilizate. Cautati informatii despre nutritie in surse credibile.

Informandu-va despre nutritia cainelui dumneavoastra, puteti ajuta la protejarea sanatatii sale si va veti putea bucura de el multi ani.