acum 14 ani

Aproape 5.000 de caini fara stapan, liberi prin municipiul Baia Mare

Maidanezii au pus stapanire pe strazile din Baia Mare. Aproape 5000 de caini comunitari se plimba liberi prin municipiu, speriindu-i pe cetateni, care se feresc sa iasa din casa seara tarziu sau dimineata devreme, din cauza acestor animale fara stapan. Oamenii se plang ca unele exemplare sunt agresive, dar in ciuda reclamatiilor pe care le-au facut, sunt ignorati de autoritati. Grav este ca, in primele noua luni ale acestui an, peste 350 de maramureseni au ajuns la spital dupa ce au fost muscati de caini vagabonzi. De cealalta parte, responsabilii municipalitatii motiveaza ca in vremuri de criza masurile pe care le pot lua sunt limitate, in conditiile in care bugetul si personalul Serviciului de Gestionare a Cainilor fara Stapan din Baia Mare au fost drastic reduse.

Dupa lasarea intunericului, cainii fara stapan fac legea in mai multe zone din Baia Mare – in cartierul Sasar (complexul Albina, Unic sau strazile Victor Babes si Iuliu Maniu), in apropierea Universitatii de Nord sau pe Valea Rosie. Specialistii spun ca acest lucru se intampla pentru ca animalele se afla in perioada de imperechere. Ele devin agresive atunci cand se simt amenintate si incearca sa apere femela care conduce haita.

Oamenii reclama ca au fost muscati in repetate randuri si ca incearca sa evite animalele lasate libere pe strada atunci cand le intalnesc in cale.

“Intr-adevar, sunt foarte multi si foarte periculosi. Am fost muscata de doua ori! Nu am nimic cu nimeni din cei care ii tin acasa si ii plimba in lesa, dar cu cei vagabonzi nu-s de acord. In careva dupa-amiaza, era o haita de sapte caini. Aia daca tabarasc pe om, ce se intampla?”- se intreaba Susana Nica.

“Mi-e frica de ei, pentru ca pot sa fie periculosi. Nu poti sa ai incredere in acesti caini. Probabil ca a crescut numarul lor, pentru ca la noi in cartier n-au fost, dar dintr-o data numarul lor s-a marit”, spune Iuliana Petric.
Reprezentantii Serviciului Public Ambient Urban din cadrul Primariei Baia Mare, care au in coordonare Serviciul de Gestionare a Cainilor fara Stapan, spun ca le este greu sa faca fata situatiei in conditii de criza. Acum, serviciul are un buget redus si doar patru angajati.

Pentru o singura captura, angajatii spun ca e nevoie de seringa, tranchilizant si un modulator, care valoreaza aproximativ 100 lei. Din acest motiv, sunt capturati, sterilizati si apoi reteritorializati doar 50 de caini vagabonzi lunar, un numar insuficient, tinand cont ca pe strazile orasului patruleaza zilnic mii de animale.
In acest timp, in adapostul de animale se afla doar 18 caini. “In acest moment sunt liberi intre 3.000 si 5.000 de caini – o evidenta exacta nu se va putea face niciodata. In ceea ce priveste reteritorializarea, capturam in jur de 50 de capete lunar, asta inseamna, in 2010, un numar total de 450 caini”, a precizat Iuliu Baran, seful Serviciului de Gestionare a Cainilor fara Stapan din cadrul SPAU.

Numarul mare de caini comunitari a determinat si cresterea numarului de baimareni muscati de acestia. Potrivit datelor oferite de reprezentantii Spitalului de Boli Infectioase, Dermatologie si Psihiatrie din Baia Mare, care nu au dorit sa ofere declaratii in fata camerei de luat vederi, in primele noua luni ale anului, 356 de maramureseni au fost atacati de caini. Dintre acestia, 214 au fost muscati de caini fara stapan si au fost vaccinati de doua-trei ori.
Medicii specialisti spun ca primul pas pe care trebuie sa-l faca persoanele muscate de animale este sa se adreseze medicului de familie, care decide daca pacientului trebuie sa i se administreze vaccinul antirabic.

Unele surse consultate in timpul documentarii articolului sustin ca, in afara de procesul de reteritorializare si imperecherea necontrolata a animalelor, numarul mare de patrupede fara stapan din Baia Mare are si o alta cauza. Este vorba de practica ilegala a unor firme de sterilizare ce isi desfasoara activitatea in alte orase din Maramures, care vin in Baia Mare si pur si simplu elibereaza patrupedele pe strazi. Cartierele vizate sunt, indeosebi, cele marginase: Valea Rosie, Firiza, Ferneziu, Valea Rosie si Sasar.