acum 14 ani

Artrita – boala degenerativa a articulatiilor sau osteoartrita

In functie de gravitatea bolii si de intensitatea durerii, pot aparea schimbari in ceea ce priveste apetitul si comportamentul cainelui

Termenii de artrita, “osteoartrita” si “boala degenerativa a articulatiilor” pot descriere aceeasi boala sau nu, in functie de persoana cu care vorbesti. In acest articol vor avea acelasi sens.

Ce este boala degenerativa a articulatiilor?

Boala degenerativa a articulatiilor se caracterizeaza prin pierderea mobilitatii cartilajelor moi ce acopera si protejeaza osul in articulatiile mobile. Cartilajele nu au nervi, astfel ca atunci cand se ating nu cauzeaza durere. Cand acestea se macina, osul ramane expus. Oasele au nervi, astfel ca in momentul in care capetele a doua oase se ating intre ele, din articulatie rezulta durere si inflamatie, primul semn al artritei. De asemenea, uneori apar mici proeminente tari, pe os, la nivelul articulatiei. Acestea sunt foarte dureroase. Acest tip de artrita este progresiva, ceea ce inseamna ca boala continua sa se inrautateasca.

Care sunt cauzele ce duc la aceasta boala?

Boala degenerativa a articulatiilor, poate fi rezultatul uzurii sau rupturii articulatiei de altfel sanatoase sau din cauza varstei inaintate a cainelui. Aceasta se numeste osteoartrita primara. Osteoartrita poate aparea si ca rezultat al altor afectiuni a articulatiilor, cum sunt displazia de sold sau diplazia de cot. Aceasta este osteortrita secundara.

Care sunt cainii predispusi la aceasta boala?

Desigur, orice caine cu probleme congenitale ale articulatiilor, cum ar fi displazia sau luxatia rotulei, este predispus in a face aceasta boala. De asemenea, cainii care au avut rani grave precum fracturi la nivelul articulatiei sau o ruptura in cruce a ligamentului anterior al genunchiului este mai mult ca sigur expus acestei boli.

Care sunt simptomele bolii degenerative a articulatiilor?

Simptomele artritei variaza in functie de articulatia afectata, de varsta cainelui si de severitatea bolii. In general, primul simptom este un mers schiopatat, cainele incercand sa-si sustina greutatea pe picioarele sanatoase. Poate sa apara atrofierea muschilor (reducerea dimensiunilor muschilor) pe piciorul bolnav din aceasta cauza. Spre exemplu, un caine cu displazie de sold, ce afecteaza ambele picioare din spate, are muschii de pe coapse si picioare aproape nedezvoltati, in timp ce pe piept si umeri masa musculara este mult crescuta, cainele punandu-si toata greutatea pe picioarele din fata.

De multe ori, cainelui ii este greu sa se ridice, daca a stat mai mult timp culcat, dandu-ne impresia ca este intepenit. Este posibil ca prietenul nostru sa nu mai poata urca singur in masina. Multi caini au mari dificultati la urcatul si coboratul scarilor.

In functie de gravitatea bolii si de intensitatea durerii, pot aparea schimbari in ceea ce priveste apetitul si comportamentul cainelui (spre exemplu, cainele ajunge sa faca pe el destul de des). In general, articulatiile nu sunt umflate si durerea este una suportabila, astfel ca nu veti auzi prea multe icnete sau plansete din partea cainelui dumneavoastra. Unii caini, in schimb, isi vor linge sau musca zonele dureroase, pe cand altii vor cauta locurile calde si moi pentru somn.

Cum se poate diagnostica arterita?

La medicul veterinar. Acesta va afla de la proprietarul cainelui semnele bolii si ii va face un consult medical complet. Se vor face radiografii, teste detaliate la nivelul articulatiei afectate si alte test de laborator, necesare stabiliri diagnosticului.

Cum se trateaza boala degenerativa a articulatiilor?

Se poate trata medical sau chirurgical.

Unele forme ale bolii pot fi tratate chirurgical. Spre exemplu, corectarea displaziei de sold a devenit o procedura chirurgicala foarte comuna. Alte proceduri pot fi efectuate, dar succesul acestora depinde de cat de mari sunt modificarile aparute la nivelul articulatiei.

La ce sa ne asteptam, daca a fost diagnosticat cainele nostru cu artrita?

Artrita este o boala progresiva – se inrautateste de la zi la zi. Exista tratamente care sa incetineasca evolutia bolii si multi caini raspund bine, in urma tratamentelor ducand o viata confortabila ani de zile. In cazurile mai severe, se apeleaza la interventia chirurgicala pentru inlocuirea articulatiei. In aceste cazuri, recuperarea este foarte buna.

Un comentariu

Buna ziua,

In acest articol ati scris urmatoarele:

Cum se poate diagnostica arterita?

La medicul veterinar. Acesta va afla de la proprietarul cainelui semnele bolii si ii va face un consult medical complet. Se vor face radiografii, teste detaliate la nivelul articulatiei afectate si alte test de laborator, necesare stabiliri diagnosticului.

puteti detalia ce inseamna consult complet, teste detaliate si teste de laborator? Va rog sa-mi spuneti unde se pot face aceste teste.

Multumesc anticipat,

Nicolae Dimitriu