acum 14 ani

Artrita la caini: simptome si tratament

Artrita: 4 pasi pentru diagnostic si tratament

Artrita este o boala care duce la inflamarea articulatiilor; inflamatia este de asemenea insotita de durere, senzatie de caldura in articulatii si umflarea acestora. Pe masura ce se agraveaza, se mareste gradul de inflexibilitate si poate aparea anchilozarea. De artrita nu sufera doar oamenii ci si animalele si aici poate fi vorba si de animalul dvs.

Efectele pot varia de la simplu disconfort pana la durere acuta, si ii pot afecta direct calitatea vietii. Pentru aceasta exista medicatie adecvata, terapii si moduri de a ameliora durerile unui animal afectat si de a-l face sa se bucure de viata. Pot fi definiti 4 pasi pentru diagnosticarea si tratarea artritei.

1. Diagnosticul

Primul lucru, care trebuie facut in cazul unui animal pe care il banuiti ca sufera de artrita, este sa verificati daca diagnosticul a fost pus corect. Poate fi dificila chiar depistarea simptomelor, din moment ce animalul dvs. nu are cum sa descrie durerea, iar semnalele fizice sunt singurele indicii.

Unele semne ca artrita incepe sa se instaleze sunt reprezentate de dezinteresul manifestat pentru activitati care alta data le faceau placere, mai putina miscare, in special cand vine vorba de alergat si de sarit), depresia si/ sau un comportament usor agresiv atunci cand este atins sau mangaiat.

Depresia poate duce de asemenea la modificarea comportamentului alimentar sau a personalitatii acestuia. Este foarte important ca artrita sa fie corect diagnosticata pentru ca, desi aceste simptome sunt sinonime cu artrita, ele pot fi de asemenea un semn al unor afectiuni nedescoperite.

Istoricul medical al animalului dvs., impreuna cu alte informatii provenite din diverse examinari fizice, radiografii, teste de sange si RMN-uri pot ajuta la diagnosticarea artritei si a tipului acesteia. Desi destul de rar, artrita poate fi uneori cauzata de o boala autoimuna sau de o infectie bacteriana la una dintre incheieturi; pentru acestea exista medicatie adecvata. Artritele cauzate de displazia de sold sau de cot pot fi uneori corectate chirurgical.

Osteoartrita, numita si boala degenerativa a incheieturilor, este cea mai intalnita forma de artrita, atat la oameni cat si la animale. Cu timpul, cartilagiul, care functioneaza ca o “perna” intre oase, se poate uza, provocand frecare la capetele acestora, care in timp duce la lezarea oaselor in sine.

Aceasta situatie poate aparea oriunde se afla o incheietura; cele mai frecvente locuri sunt umerii, soldul, coatele, genunchii si gleznele. Osteoartrita este incurabila, dar poate fi ameliorata prin tratament, dieta si exercitii.

2. Tratamentul

Odata diagnosticul pus, impreuna cu medical veterinar veti putea decide asupra celui mai bun tratament in functie de stadiul si evolutia bolii. Steroizii si medicamentele antiinflamatoare pot fi prescrise pentru a diminua inflamatia si a usura miscarile; de asemenea pot fi administrate suplimente alimentare pentru caini care vor ajuta la ameliorarea leziunilor. Orice medicament trebuie prescris de veterinar, pentru ca antiinflamatoarele si suplimentele alimentare umane pot fi periculoase pentru animale.

Operatia este o solutie pentru anumite animale cu artrita, in special pentru cele tinere. Chirurgia artroscopica este folosita pentru eliminarea portiunilor de os lezat; in cazul raselor mari de caini se poate recurge chiar si la inlocuirea intregii incheieturi. In cazuri extreme, atunci cand incheieturile devin foarte dureroase, instabile si imobile, un veterinar poate practica artrodezia, sau anchilozarea artificiala, procedura prin care se introduce un fragment de os ce va uni cele doua oase cu incheietura bolnava.

Veterinarul va fi in masura sa va spuna daca operatia este oportuna sau nu, in functie de varsta animalului dvs si de starea lui generala de sanatate, precum si de stadiul bolii. Operatia poate fi sau nu o optiune valabila.

Un alt mod de tratament este o abordare holistica pentru ameliorarea durerii. Spre exemplu, acupunctura devine din ce in ce mai populara in cazul durerilor cronice; suplimentele naturiste, vitaminele si antioxidantii sunt de asemenea foarte folositi, in timp ce terapia prin masaj relaxeaza si calmeaza durerea din incheieturi si muschi.

3. Adaptari si modificari

Chiar si cu ajutorul tratamentului, artrita poate transforma miscarea intr-o provocare. Pentru a-i putea usura animalului dvs noua conditie, se pot face o serie de modificari prin casa. Recipientele pentru hrana si apa trebuie sa fie usor accesibile si tinute la o inaltime confortabila; o suprafata antiderapanta ar fi de asemenea ideala. Ar trebui sa ii asigurati catelului un culcus moale, bine captusit, si amplasat undeva la caldura, departe de curent.

Rampele pentru caini, in locul scarilor, va pot ajuta catelul sa urce si sa coboare, pe si de pe orice suprafata pe care ar fi prea departe de ajuns in cazul unor incheieturi dureroase; asigurati-va ca panta nu este prea abrupta. Caldura poate aduce multa alinare unui animal care are dureri, asa ca puteti incerca si o sticla cu apa calda invelita intr-un prosop sau un dispozitiv non-electric de incalzire in culcusul acestuia.

In cazul in care animalul dvs este obisnuit sa isi petreaca timpul singur in curte, asigurati-va ca il puteti supraveghea; animalele cu artrita sunt vulnerabile fata de atacul altor animale, sau pot cadea si se pot rani usor. De asemenea pot deveni foarte anchilozate pe vreme rece sau umeda. Ar trebui de asemenea sa va ingrijiti cainele si sa ii preluati obiceiurile in mod regulat. Odata cu pierderea flexibilitatii nu mai pot ajunge sa se scarpine sau sa se spele asa cum o faceau inainte. Periatul regulat va va face animalul sa se simta confortabil si va va permite sa petreceti un timp de calitate impreuna.

4. Miscarea continua

Impreuna cu modificarile din mediul lui ambiant, ar trebui sa apara modificari si in stilul de viata al animalului dvs. Exercitiile, joaca si diverse activitati usoare ajuta la intarirea musculaturii, pastreaza ligamentele si tendoanele flexibile si imbunatatesc circulatia.

Multe animale cu artrita se misca mai usor si cu mai putine dureri dupa ce se incalzesc putin inainte, mergand sau jucandu-se. Este foarte important sa nu va obligati animalul sa se miste daca are dureri, dar il puteti stimula putin, lucru care il va ajuta.

Echilibrul este important; desi exercitiile moderate sunt vitale pentru sanatatea cainelui dvs, cele prea obositoare si in forta pot cauza o si mai mare lezare a incheieturilor. Incercati sa fiti atenti la orice semn de disconfort si sa va supravegheati intotdeauna animalul in timpul unor asemenea activitati.

O alimentatie echilibrata este de asemenea foarte importanta. Obezitatea poate face artrita greu de tinut sub control, asa ca o alimentatie corespunzatoare va aduce numai beneficii.

6 comentarii

Mi se pare foarte interesant articolul, dar nu stiu unde se poate aborda in felul acesta artrita.
Eu am un golden retriever de 2 ani si are o poliartrita articulara si nu prea reusesc sa-l tratez.

Si eu am o catelusa care dupa 6 luni de suferinta in sfarsit a fost diagnosticata cu poliartrita cronica. A fost diagnosticata de dr. Mihaila de la clinica Andi Vet din Deva. I s-a administrat tratament cu antibiotic, antiinflamatoare si un medicament nou ce se da o data pe luna timp de 5 luni. E destul de costisitor dar ce nu facem noi pentru copii nostrii….

Am un catel AKITA AMERICAN de doi ani si doua luni,de cateva zile se ridica mai greu de jos,are momente cand vrea sa-l ajut si eu sa se ridice de jos,am fost la doctor si ne-a spus sa nu intru in panica k sa-r putea sa fie din cauza vremii,la ce sa ma astept?

Am un terrier de 12 ani si 13 ani si, dupa manifestarile pe care le prezinta cred ca are artrita. Vreau sa ma informez ce tratamente cu meicamente ( denumiri si doze/kg ) sunt indicate.MULTUMESC.

Salut imi puteti lasa o adresa de mesenger sau sa o bagati pe amea am o problema da nu sunt 100% ca catelul meu are artrita este rasa pitbull si are 6 saptamani va rog anuntatima la id n1c3_flor1n sau facebookul Filip Florin. Va rog mul!!

salut am un catel de 10 saptamani Kangal de cateva zile am observat ca schioapata de piciorusul din fata , am conststst ca are o umflatura la incheetura (ca un nod ) deformat un pic catre exterior sfaturi va rog , recomandari , medicatie.cu respect.