acum 14 ani

Atitudinea este importantă atunci când dresam câinele

Nu este nimic mai important pentru succesul dresării câinilor decât atitudinea stăpânilor. Starea de spirit a dresorului este mai importantă decât echipamentul achiziţionat, sistemul utilizat sau rasa câinelui. Nimic nu poate distruge perspectiva de reuşită a unei încercări de dresaj mai repede decât un stăpân care are o percepţie greşită asupra întregului proces.

Prin natura lor, câinii aşteaptă cu nerăbdare şi se bucură de compania oamenilor. Atunci când tovarăşii lor de companie umani îi abordează în mod corect, ei sunt cu atât mai predispuşi să înveţe şi dezvoltă o dorinţă puternică de a acţiona în aşa fel încât să le facă plăcere stăpânilor. Acesta este motivul pentru care atitudinea potrivită este extrem de importantă când vine vorba despre dresajul canin. Atunci când stăpânul se comportă agreabil şi câinele va face la fel. Atunci când stăpânul este surescitat, şi câinele va fi cel mai probabil la fel de surescitat în privinţa învăţării. Câinii pot să reflecte adesea atitudinile şi dispoziţiile stăpânilor lor, lucru de care trebuie să se ţină cont în timpul dresării.

Mai mult, o perspectivă corectă asupra dresajului canin poate face ca experienţa să fie infinit mai plăcută pentru stăpân. O activitate de dresaj plăcută va face ca stăpânul să se simtă mai comfortabil în rolul de dresor şi să realizeze instructajul mult mai bine. Aşadar, atitudinea potrivită valorează milioane.

Prin urmare, care este atitudinea potrivită de adoptat în vederea şedinţelor de dresaj? Se recomandă ca proprietarii să facă  eforturi să menţină mereu o atitudine pozitivă şi o stare de spirit care să transforme lecţia de dresaj într-o experienţă distractivă atât pentru câine, cât şi pentru stăpân. Altfel, dresajul riscă să se transforme într-un dezastru. Atitudinea şi o perspectivă potrivită asupra dresajului sunt într-adevăr condiţii esenţiale pentru succes.

Stăpânul trebuie să aibă o atitudine pozitivă, indiferent de metoda de dresaj selectată. Un dresaj eficient necesită motivare, iar adjuvante precum afecţiunea şi lauda sunt administrate cel mai eficient de cineva care are o atitudine optimista în general. Dresajul trebuie presărat cu complimente, încurajări şi laude. Aceste recompense, elemente cheie ale dresajului, vor fi cel mai probabil mai bine şi eficient administrate de un dresor cu o stare de spirit constructiva.

Dresorii ar trebui să realizeze faptul că pot fi şi fermi şi prietenoşi în acelaşi timp. Nu este nevoie să se folosească un ton furios sau sever în timpul procesului de dresaj. Aceste expresii ale neplăcerii nu conferă o mai mare valoare educativă decât simpla folosire a unui ton serios. Utilizarea unui ton mai jos, cu o nuanţă de seriozitate este mai mult decât suficientă. Atunci când laudă şi dă comenzi, stăpânul câinelui trebuie să-şi amintească să o facă cu o voce veselă şi prietenoasă. Câinele va înflori enorm ştiind că stăpânului său îi face plăcere să interacţioneze cu el şi, în consecinţă, va fi foarte motivat să înveţe.

Este foarte important ca dresorul să-şi amintească întotdeauna că dresarea unui câine ar trebui să fie un proces distractiv, atât pentru antrenor, cât şi pentru animal. Ideea este ca procesul de dresaj să fie cât de captivant şi plăcut posibil pentru câine. Transformând procesul de dresaj într-o recompensă, animalul este motivat să urmeze comenzile.

De prea multe ori dresajul devine o simplă sarcină obligatorie. Stăpânul nu profită de ocazie să petreacă mai mult timp cu câinele său. Patrupedul simte acest lucru şi nu se bucură de perspectiva dresajului. În cazuri mai rele, dresajul devine o muncă indezirabilă. Atitudinea sau starea de spirit negativă a stăpânului este „mirosită” şi reflectată imediat de câine. Procesul de dresaj stagnează, se instalează frustrarea, ceea ce îngreunează şi mai mult lucrurile.

Clişeul  “atitudinea e totul” chiar descrie dresajul canin. O atitudine negativă sau dură va zdrobi toate speranţele de succes. Menţinerea unei perspective pozitive, împreună cu o atmosferă de prietenie şi distracţie, va face ca dresajul să fie o experienţă de neuitat.

O dispozitie distractiva face de asemenea antrenamentul mai placut pentru stapani. Atitudinea joviala a antrenorului creeaza o dispozitie mult mai optimista si din partea animalului, ceea ce va imbunatati rezultatele dresajului. Incepand procesul de dresare cu o atitudine pozitiva solida, actiunea e pe jumatate reusita. Rezultatul poate fi o experienta placuta pentru ambii protagonisti, ceea ce va duce cu siguranta la rezultate uimitoare.