acum 14 ani

Basenji

Basenji este o rasa africana caracterizata prin felul in care poarta coada si pentru ca nu latra.

Basenji este o rasa africana caracterizata prin felul in care poarta coada si pentru ca nu latra.

Basenji este o rasa  africana caracterizata prin felul in care poarta coada si pentru ca nu latra. Originea cainilor din rasa Basenji este in asa numitii caini paria, care au coada intoarsa. Au fost crescuti pentru a fi cainii de companie a faraonilor, portrete cu acesti caini existand  pe piramide.

Cu timpul, specia s-a mutat in Africa Centrala si a devenit un caine de vanatoare, fiind invatati sa ucida ratonii cu dinti mari, din regiunea Congo, intrucat acestia reprezentau o amenintare pentru proviziile oamenilor.

In Occident au ajuns abia in epoca Victoriana, dupa ce exploratorii  au descoperit  “cainele care nu latra” si l-au adus in Anglia in 1895. Din nefericire, prima pereche  a murit de dizenterie. Totusi, perechea denumita “Lagos Bush Dogs” a fost expusa la Crufts inainte sa moara.

In 1923, Hellen Hunting a mai adus 6 Basenjii in Anglia, si, precum cei de dinainte, toti au murit de dizenterie. Abia in 1936 o pereche de Basenji, denumiti si “terrierii” din Congo au trait destul cat sa faca un pui. In 1937 specia a fost dusa in America, multi caini murind din nou de aceasta boala, si abia in 1942 au supravietuit suficienti cat sa formeze un club, iar basenji au fost recunoscuti in 1943 de AKC.

Cainii din rasa Basenji au fost catalogati de catre federatia chinologica internationala ca apartinand grupului de rase primitive, alaturi de spitz, in timp ce americanii considera rasa ca fiind de vanatoare . Cu toate acestea,  cainii din rasa basenji sunt cel mai adesea folositi ca animale de companie.

Cainele Basenji este alert si inteligent, dar in acelasi timp este si destul de agitat si nervos. Aceasta combinatie de personalitate ii face sa reprezinte o provocare pentru cei care doresc sa ii dreseze. Trebuie sa socializeze de timpuriu, mai ales cu ceilalti caini, deoarece au tendinta sa muste. Nu sunt ascultatori, insa se adapteaza treptat rolului de companion al familiei.

Ca aspect, Basenji este un caine de marime mica spre medie, cu blana moale si cu coada curbata. Au o osatura destul de fragila si mica dand impresia de creatura gratioasa si compacta. Ca dimensiuni, femelele au in jur de 40 cm si cantaresc aproximativ 9,5 kg. Masculii  sunt putin mai mari –  43 cm si 11 kg.

Capul este bine conturat, si cu sprancenele ridicate. Au ochii de culoare inchisa si pusi oblic. Urechile sint mici, drepte si asezate drept in varful capului. Gatul este arcuit, umerii sunt bine proportionati. Pieptul nu este prea proeminent, dar nici prea adancit.

Picioarele sunt mici si inguste iar coada, curbata o data sau de doua ori, este tinuta strans pe spate. Blana este scurta si foarte moale, de culoarea rosie-castanie, neagra sau tricolora, cu pete albe pe piept, varful picioarelor si pe frunte.

Basenji sunt caini foarte curati si se ingrijesc singuri. Mai mult,  pot fi tinuti in casa deoarece  nu  miros. Cu toate acestea este recomandat ca blana sa fie  curatata cu o manusa din cand in cand  pentru a indeparta parul care cade. Le place sa se catere in copaci la fel ca pisicile. Este un caine gratios si neobosit. Desi nu latra, cainii din rasa Basenji chelalaie si maraie cand sunt bucurosi sau nervosi.

Basenji are nevoie de exercitii regulate si de stimulare mentala, totusi sunt bucurosi sa stea acasa langa semineu. Desi nu sunt usor de dresat, este bine sa ii implicati in sporturi, ca sa isi pastreze mintea si corpul sanatos. Nu au simtul pericolului de aceea trebuie sa aveti grija daca ii dresati in zone aglomerate sau cu trafic.

Basenji au cateva boli ereditare, printre care  se numara si sindromul Fanconi, care inseamna proasta functionare a tubului renal proximal. Deficienta Piruvate Kinase ataca aceasta rasa, provocand moartea timpurie ca urmare a anemiei. Lyphagectasia este dilatarea vaselor limfatice, manifestandu-se prin diaree si pierderea greutatii.

Sint sensibili la unele produse antipurici si sint mai susceptibili la enterita decit orice alt caine. In medie o femela basenji face cam 4 pui pe sarcina. Media de viata este intre 9 si 15 ani.

Poze cu caini rasa Basenji