acum 14 ani

Beneficiile psihologice ale vietii alaturi de animale

Oamenii vin si pleaca din viata noastra, dar animalele sunt langa noi in fiecare zi

Pe langa beneficiile medicale pe care ni le aduc animalele prin prezenta lor in  activitatile noastre  zilnice, ele ne pot ajuta din punct de vedere emotional, psihologic si social. Iata 10 motive pentru care cei care au un animal se simt mai fericiti decat ceilalti oameni.

1. Impacarea cu sine

Deseori copiii se ataseaza de animalul de companie, pentru alinarea durerii, in cazul in care un prieten sau un membru din familie moare sau il paraseste. Persoanele intristate care nu gasesc sustinere din partea unui apropiat sunt mai putin depresive daca au un animal de companie.

2. Miscsorarea anxietatii

Stapanii animalelor de companie se tem mai putin ca vor fi victima unei crime atunci cand se plimba cu un caine sau il au in casa.

3. Reducerea stresului de zi cu zi

Animalele de companie ne pot ajuta sa ne relaxam si sa ne distragem atentia de la problemele si grijile noastre. Nu e nevoie de un contact fizic pentru a resimti acest lucru. A privi un peste in acvariu sau activitatea unei pasari poate fi foarte linistitor. Bineinteles, multi dintre cei care au caini sau pisici, ne considera fara simtaminte daca nu le oferim atentie animalelor. Aceasta este o activitate relaxanta atat pentru noi, cat si pentru animale.

4. Contactul fizic

Aceasta abilitate de a avea posibilitatea sa atingi si un animal de companie este foarte important. Din ce in ce mai multe studii arata cat de importanta este atingerea pentru sanatatea noastra fizica si emotionala.

5. Buna dispozitie

Fiind un insotitor pentru orice generatie, animalul de companie indeparteaza sentimentele de singuratate sau izolare. E valabil mai ales pentru persoanele ingrijite la domiciliu, dar si pentru personal si voluntari.Persoanele ingrijite la domiciliu se simt mai apte sa zambeasca, sa vorbeasca, sa descopere obiecte sau persoane, sa fie atente si energice si experimenteaza un sentiment de bine si mai putin depresiv, daca animalele de companie sunt prezente.

6. Alinarea singuratatii

Animalele de companie ne ajuta sa ne eliberam de sentimentul de singuratate sau de izolare pe care il simtim.

7. Avem ceva de care sa ne ingrijim

Fiecare persoana vrea sa fie utila si sa aiba ceva de care sa se ingrijeasca. Multe persoane in varsta sau persoane care locuiesc singure va vor spune ca animalul de companie le da un motiv sa traiasca.

8. Ne ajuta sa fim activi

A avea un animal de companie ne ajuta sa ne mentinem activi. Nu facem doar exercitii plimband cainele, dar ne si dezvoltam activitatile, hranind, ingrijind animalul nostru de companie.

9. Ne ajuta sa fim consecventi

Animalele de companie ne ofera o anumita consecventa in viata de zi cu zi. A avea grija de un animal ne poate schimba rutina zilnica si ne ofera ceva de facut si de continuat in fiecare zi. Oamenii vin si pleaca din viata noastra, dar animalul de companie e cu noi zi dupa zi.

10. Ne ajuta sa avem relatii sociale mai multe si mai bune

Familiile monitorizate inainte si dupa ce au achizionat un animal de companie se simt mult mai fericite dupa ce au un animal in familie.

Un studiu realizat la un spital veterinar a aratat ca rezidentii au avut interactiuni mai multe unii cu altii in momentul in care in incapere era un caine, decat in incaperi in care nu era niciun caine. In aceeasi masura, rezidentii pe termen lung dintr-un centru de ingrijire, sunt mai dornici de activitati atunci cand un animal este in preajma. Cainii sunt, de asemenea, cunoscuti ca dezvoltatori de socializare intre persoanele cu Alzheimer dintr-o unitate speciala de ingrijire.

Animalele de companie ne pot influenta viziunea despre noi si despre viata noastra. Ei sunt invatatori si vindecatori cu un talent extraordinar.

Referinte: Departamentul Servicii Veterinare DRS. Foster & Smith, Inc;   i57.photobucket.com