acum 14 ani

Bobtail

Standardele de crestere ale rasei Bobtail descriu un temperament social, adaptativ si inteligent al acestor caini.

Standardele de crestere ale rasei Bobtail descriu un temperament social, adaptativ si inteligent al acestor caini.

Bobtail-ul este o rasa de caini denumita si Old English Sheepdog (caine ciobanesc englezesc) care este usor de recunoscut dupa blana sa lunga si bogata, de diferite culori de la cenusiu/gri  pana la nuante de albastru, care ii acopera tot corpul si fata ramanand vizibil doar varful nasului si rareori ochii. English Sheepdog se remarca ca fiind probabil, cea mai mare rasa din lumea canina.

Denumirea de Bobtail „coada taiata” provine de la practica de a li se taia coada acestor caini, asa cum se obisnuia si la ancestorii lor care pazeau turmele de oi. In prezent, pentru exemplarele care participa la diferite concursuri/expozitii canine, se recomanda scurtarea cozii; cei cu coada scurta natural sau cei cu coada taiata pana aproape de corp fiind preferati.

Bobtail-ul adult poate atinge o inaltime de circa 51-54 cm la femela si de pana la 61 cm la mascul si o greutate corporala de peste 27 kg, unele exemplare putand atinge si 45-47 kg.

Comportament

Standardele de crestere ale rasei Bobtail descriu un temperament social, adaptativ si inteligent al acestor caini. Bobtail este o rasa de caini potrivita pentru companie, manifestand un puternic instinct protectiv . Iubeste copii si adesea reprezinta un prieten excelent de joaca al acestora. Tinde sa se ataseze mult de casa si familie si nu prea ii place sa hoinareasca, putand sa leneveasca ore in sir, fara a avea nevoie de ceva.

Bobtail-ul este o rasa echilibrata si adesea manifesta instinctul primar gregar, care il face sa accepte orice fel de rase de caini prin preajma.

Bobtail-ul se poate adapta usor traiului intr-un apartament cu conditia ca acesta sa fie scos zilnic la plimbare sau sa fie lasat sa alerge fara lesa intr-un spatiu mai larg, cum ar fi o curte.

Unele exemplare pot fi incapatanate si independente, neascultand de stapanii lor, fapt pentru care se recomanda dresarea acestora inca de la varste fragede de 3-4 luni. Dresarea acestora poate fi mai dificila, dar nu imposibila.

Latratul sau puternic tine la distanta orice intrus.

Ingrijire

Chiar daca va place mult aspectul de ursulet al acestei rase, trebui sa aveti in vedere ca ingrjirea acestuia implica destul de multa munca si atentie si de asemena cheltuieli pentru mentinerea cum se cuvine a blanii pretentioase a acestuia.

Bobtail-ul are o blana deasa, care necesita o pieptanare de trei ori pe saptamana pentru a preveni incurcarea acesteia. Parul incalcit trebuie indepartat imediat prin tundere cu atentie, astfel incat sa nu fie lezata pielea. Daca exemplarul dumneavoastra nu participa la expozitiile canine, se recomanda sa-l tundeti scurt la circa 3-4 luni. Parul din jurul ochilor si de la nivelul extremitatilor membrelor va fi scurtat cu o foarfeca neascutita. In general, primavara (aprilie-mai), Bobtail-ul naparleste masiv.

Sanatate

Un Bobtail traieste in medie 10 – 12 ani si este in general un caine sanatos. El este insa  predispus la diferite boli precum:

– displazia de sold insotita de durere si schiopatat

– cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea poate conduce treptat la orbire.

– torsiunea gastrica (umplerii stomacului cu aer si torsionarea acestuia)ce poate pune in pericol viata animalului

– atrofia retiniana progresiva (degenerarea celulelor nervoase ale retinei). Afectiunea se manifesta adesea la cainii in varsta si poate conduce la orbire

– entropionul (afectiune a pleoapelor ce determina rasucirea spre interior a acestora). Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave.

– demodecia (afectiune parazitara a pielii)

– anemia hemolitica imun-mediata (tulburare sangvina grava, care are ca rezultat aparitia anemiei profunde)

– suntul portosistemic ( malformatie a circulatiei sangvine asociata ficatului). Sangele este suntat departe de ficat, avand ca rezultat acumularea toxinelor sangvine si consecutiv inrautatirea starii generale, profunde.

– intoxicatia cu ivermectina –medicament antiparazitar uzual, poate aparea datorita unei anomalii genetice. Acest medicament trebuie utilizat cu precautie la aceasta rasa.

– instabilitatea vertebrala cervicala sau sindromul Wobbler (malformatie a coloanei vertebrale din regiunea gatului care induce infirmitate, nesiguranta in mers si eventual paralizie)

Bobtail-ul este de asemenea predispus criptorhidiei, surditatii si diabetului.

Poze cu caini rasa Bobtail