acum 14 ani

Bolile de piele ale cainilor si pisicilor

Câinii şi pisicile suferă de multe boli ale pielii. Este important să înţelegem că pielea este un organ, la fel ca ficatul şi rinichii. Rolul pielii este acela de a proteja corpul de infecţii, substanţe chimice, razele ultraviolete şi de deshidratare. Traiul sănătos al animalului şi buna funcţionare a  acestui ţesut epitelial depinde şi de funcţionarea sănătoasă a celorlalte organe ale animalului.

Bolile care afectează pielea animalelor se pot împărţi în 2 categorii: boli patogene şi boli patologice. Prima grupa afectează pielea în mod direct, ca de pildă, râia. Ce-a de a doua categorie de boli o reprezinta bolile care afectează  în primă fază alte organe , urmând  să afecteze mai apoi şi pielea (spre exemplu, hipotiroidia).

Diagnosticarea şi tratarea acestor boli dermatologice necesită un timp destul de îndelungat, nefiind un proces tocmai uşor. Ceea ce urmează este o listă cu bolile dermatologice cel mai frecvent întâlnite şi de asemenea, sunt înşiruite condiţiile în care acestea afectează pielea. Vă este furnizată şi o scurtă descriere a diagnosticării şi a tratamentelor fiecarei boli.

1. ALERGIILE: De obicei, oamenii predispuşi la astfel de boli alergice strănută, însă animalul dumneavoastră se va scărpina. Atât dumneavoastră cât şi animalul reacţionaţi la un alergen; acesta este o substanţă ce provoacă o anume sensibilitate. Majoritatea dintre acestea sunt inhalate, totusi  câteva sunt vehiculate de diverşi factori din mediul extern ( de exemplu: alergia la lână.). Majoritatea alergenelor se găsesc în mâncare (porumb, soia, carne de vită şi produse lactate). Primele semne ale alergiilor sunt scărpinatul, iar unii câini îşi muşcă, zgârie porţiunea de piele afectată; toate acestea pot cauza infecţii de forma unor umflături roşii. Din cauza disconfortului, este important ca într-un timp cât mai ascurt animalul dumneavoastră să beneficieze de ajutorul unui specialist.

2. INFECŢIILE BACTERIENE: O infecţie bacteriană este des întâlnită la animale şi, de regulă, provoacă o altă boală: spre exemplu, alergiile. Tratarea acestor infecţii se poate face prin administrarea de antibiotice fie pe cale orală, fie extern. Este important să consultaţi veterinarul pentru a trata această infecţie, întrucât provoacă alte boli.

3. DERMATITA ACUTĂ: Această boală apare în urma scărpinatului intens al animalului şi totodată în urma eliminării materiilor fecale, acuzând senzaţii de mâncărime şi dureri. Tratamentul include administratarea unor antibiotice sistemice, precum şi a unor medicamente anti-inflamatoare.

4. PIRODERMA: Pirodemiile includ o varietate de infecţii care derivă din formarea puroiului. Acestea sunt extrem de grave. Tratamentul este acelaşi ca şi în cazul dermatitiei acute, cu menţiunea că acesta se desfăşoară pe o perioada de timp mai îndelungată. Şampoanele şi loţiunile capilare sunt de un mare folos.

5. DERMATITA ALERGICĂ/ATOPIA: Aceasta este o boală de piele care provoacă leziuni pruriginoase (cu mâncărime),  fiind rezultatul alergiilor la particulele microscopice din aer. Diagnosticul se pune în urma unui control medical constatându-se absenţa ectoparaziţilor. Tratamentul constă în administrarea suplimentelor alimentare, a produselor antihistaminice, fiind în acelaşi timp şi un proces de durată. În cazul în care boala persistă, încercaţi şi alte metode terapeutice precum cea a desensibilizării şi a testelor alergice. Şampoanele şi lotiunile capilare sunt de asemenea, de un mare folos.

6. ECTOPARAZIŢII (PARAZIŢII EXTERNI): Paraziţii externi cel mai adesea întâlniţi la animale sunt căpuşele şi puricii. Aceştia distrug stratul protector al pielii, permiţând formarea infecţiilor bacteriene. În acelaşi timp, ectoparaziţii pot provoca şi o stare alergică a animalului. Abia în urma unui control medical amănunţit şi a unei examinări microscopice a testului de piele se poate afla diagnosticul. Tratamentul depinde de tipul de paraziţi existenţi în corpul animalului şi include medicamente antiparazitare; de asemenea, sunt indicate şampoanele şi lotiunile capilare.

7. INFETIILE CU CIUPERCI: A ceste boli se răspândesc datorită apariţiei pe pielea animalelor a unor tipuri de ciuperci, cum ar fi malassezioza (în toate formele ei), dermatofiţia, şi coccidia. Diagnosticarea se face pe baza examinării microscopice a testului de piele şi a testelor de sânge care vor depista anticorpii. Tratamentul constă în administrarea unor medicamente şi utilizarea şampoanelor şi loţiunilor capilare specifice pentru combaterea acestor boli.

8. ALERGIILE LA MÂNCARE: Destul de des răspândite, alergiile la mâncare provoacă boli de piele. De obicei, aceste alergii apar în urma folosirii produselor expirate. Pentru tratarea acestor alergii se recomandă un regim alimentar hipoalergic timp de 6 săptămâni.

9. DERMATITA ALERGICĂ DE CONTACT: Aceste alergii sunt diagnosticate în urma unui control medical şi evolueaza din răspândirea anterioară a bolii. Tratamentul constă în spălarea zonei afectate pentru a îndepărta substanţa iritantă. Pacienţilor care manifestă senzaţii de mâncărime, li se administrează medicamente steroide pentru o scurtă perioadă de timp. Este important să preveniţi reexpunerea.

10. BOLILE AUTOIMUNE DE PIELE: Există mai multe tipuri de boli autoimune de piele şi diagnosticarea lor se face pe baza unei biopsii chirurgicale. Tratamentul se face pe baza unor combinaţii de suplimente alimentare şi medicamente steroide.

11. BOLILE PATOLOGICE DE PIELE: Aceste boli –precum hipotiroidia- sunt depistate prin intermediul unui control medical pentru a se afla boala iniţială. Diagnosticarea lor preuspune teste de sânge, biopsii, şi radiaţii electromagnetice ionizate. Tratarea bolii iniţiale ajută la ameliorarea bolilor dermatologice.

DIAGNOSTICUL ŞI TRATAMENTUL: Problemele de piele ale animalului dumneavoastră se răpândesc în urma apariţiei a 2 sau mai multe boli menţionate anterior. Spre exemplu, infestarea cu purici poate provoca apariţia piodermiilor. Diagnosticarea şi tratarea bolilor de piele pot fi dificile şi durează mult timp tocmai datorita interacţiunii complicate a pielii cu celelalte organe ale corpului şi a perioadei necesare de timp pentru sesizarea afecţiunii.

Pentru o diagnosticare corectă, este necesar să razi piele afectată. Astfel, porţiuni mici din piele animalului sunt rase pentru a îndepărta părul. Pentru acesta se foloseşte un instrument special, iar materialul procurat este cercetat la un microscop. Pe lângă aceste teste de piele, se recomandă şi examenele de sânge, biopsiile chirurgicale pentru a depista bolile de piele.

Tratamentul acestor boli de piele constă în administrarea de antibiotice, antihistaminice, steroide, medicamente anti-ciuperci, urmarea unei diete alimentare şi în folosirea şampoanelor şi a loţiunilor capilare. În unele cazuri, terapiile trebuie continuate pe parcursul lunilor sau chiar pe parcursul vieţii.

7 comentarii

cainele meu are o mancarime de piele.se scarpina mereu si pe piele parca ar avea matreata ce ma sfatuiti sa fac ???? VA MULTIMESC !!!!!

am o catelusa si are pe piele un fel de matreata care favorizeaza caderea parului . Dupa baie si dupa ce se curata matreata cu sampon antiparazitar ii ramane pielea cu un aspect de urzicatura, fara par .Am spalat-o cu ciper-vet crezand ca este raie sau scabie dar nu are nici un efect. Nu am posibilitatea sa merg cu ea la un veterinar pt ca e scump Ce sfaturi imi dati ca sa o vindec sa nu o abandonez.

pentru matreata la ciini si pentru boli parazitare de piele folositi la spalarea lor sapun cu sulf(GUDRON).Este bun si pentru ciini suferinzi de riie.

am un catel care a fost abandonat si cred ca are raie la ochiul sting.ce ma sfatuiti cu ce pot sa il vindec nu imi pot permite sal duc la medic.multumiri

am pisica de 12 ani, birmaneza-persana. o mananca rau de tot pe spate, pana face bube, rana, ii cade parul in acel loc. i-am facut analiza de sange, a iesit perfecta, biopsie din buba pentru ciuperca si streptococi, nu are nici una nici alta. a facut tratament cu antibiotic, creme, solutii insa in continuare se scarpina. nu stiu ce sa ma mai fac. e nervoasa din cauza asta si o mananca rau. cum pot sa o tratez si ce are?

am un rottweiler de 4 ani si 3 luni pe care l-am primit la varsta de 2 luni si jum cu coada taiata …in acesti 4 ani s-a intamplat de 2-3 ori sa il manance in locul unde a fost taiata coada si de cele mai multe ori se scarpina sau chiar se musca pana face niste iritatii de culoare rosie ..chiar pana la rana …am fost pana acum de fiecare data la veterinar cu el si in urma analizelor nu au gasit absolut nimik….asa ca nu am urmat nici un tratament …si cu toate astea dupa 10-14 zile urticaria sau alergia i-a disparut (de fiecare data)…acum insa de mai bine de 10 zile are aceeasi problema si se musca in zona unde il deranjeaza …si desi am incercat sa il fac cu betaisodona local urticaria tot nu i-a disparut (de aceasta data inca nu am fost la veterinar si am incercat sa il tratez acasa, deoarece m-am cam saturat ca de fiecare data sa platesc analizele aiurea si sa nu i se gaseasca motivul pt care ajunge in starea asta…sau tratamentul necesar)…deci ca sa revin, l-am tratat cu betaisodona solutie local si urticaria tot nu a disparut, iar azi l-am uns cu o crema speciala pt ciuperca de picior la om si s-a calmat ( cel putin de azi toata ziua nu s-a mai scapinat si nici nu si-a mai muscat coada)…eventual puteti sa ma ajutati cu un raspuns la ce ar putea avea…mai exact daca este cumva vorba despre vreo ciuperca care revine dupa o perioada de timp sau daca e vorba de o altfel de bacterie? si daca exista vreun tratament pt a elimina problema definitiv? ….am uitat sa amintesc ca animalutul meu e “dependent” de aprox 3 ani de niste pastile ( aplazyl si canosan) pe care le primeste zilnic pt displazia de sold pe ambele parti si din cand in cand ii mai dau si vit b forte si vit c plus zinc pt intarirea sistemului imunitar si respectiv a rezistentei pielii la microbi si bacterii…in rest doar mancare…dar nu mancare uscata de caini ci mancare gatita in casa si carne

buna ziu am pisica de rasa Britanschii veslauhii ia aparut niste rani pe spinare mam adresat la medic cu ea insa medicu mia dat un crem si ia pus vaccina insa dupa asta tot corpul sa acoperit cu rani nu mai stiu ce sa fac