acum 14 ani

Brăila a ajuns la cheremul câinilor

Hingherii n-au putut, ieri, să strângă maidanezii care mişună printre rafturile cu carne din Hala Mare, pentru că s-a opus o iubitoare de animale * “ca să nu iasă scandal”, angajaţii lui Horez s-au urcat în maşină şi au plecat în altă parte * de la începutul anului, 200 de brăileni au fost muşcaţi de câini * sătulă de scandalul făcut de aceştia, Primăria aşteaptă soluţii pentru rezolvarea problemei de la iubitorii de animale * deocamdată, iubitorii de animale încă fac demersuri pentru organizarea într-o asociaţie

O situaţie incredibilă s-a petrecut, ieri dimineaţă, în zona Pieţei Halelor. În contextul în care câinii au ajuns să mişune în voie prin sectoarele de carne şi brânzeturi din Hala Mare, hingherii chemaţi să-i strângă nu au acţionat de frica unei iubitoare de animale cunoscută pentru poziţiile sale vehemente în favoarea maidanezilor. “Când am ajuns la faţa locului, o persoană se ascundea după nişte maşini, cu o cameră foto în mână. Am abandonat acţiunea, ca să nu mai iasă scandal, cum s-a întâmplat în alte rânduri. Doamna respectivă, Dragomir parcă o cheamă, reprezintă nu ştiu ce asociaţie pentru protecţia animalelor şi ne obstrucţionează frecvent activitatea. Ne reclamă în justiţie, iar când ne găsim cu ea pe teren face gălăgie şi nu ne lasă să prindem câinii”, ni s-a plâns Vasile Horez, concesionarul serviciului de ecarisaj din municipiul Brăila. Acesta a ţinut să precizeze că aproape de fiecare dată când angajaţii săi încearcă să captureze maidanezi, au probleme cu iubitorii de animale. “Ca să evităm discuţiile, am primit dispoziţie de la Primărie să acţionăm doar când avem sesizări scrise din partea populaţiei sau instituţiilor. Ieri, de exemplu, aveam o cerere scrisă de la DAPT (Direcţia Administraţiei Pieţelor şi Târgurilor n.n.) pentru strângerea câinilor din Piaţa Halelor. Dacă n-am putut să intervenim acolo, am mers la altă sesizare, pe Şoseaua Buzălui, în zona «Billa», unde am reuşit să prindem vreo 12 câini”, ne-a mai spus Horez.

Simona Drăghincescu, directorul DAPT, şi-a exprimat dezamăgirea că n-a reuşit să scape de niciun câine din Piaţa Halelor. “S-a ajuns la o situaţie intolerabilă. Există cel puţin 20 de câini pripăşiţi în hală, printre rafturile unde se vinde carne sau brânză. Am primit numeroase reclamaţii de la cumpărători dar şi de la agenţii economici care au închiriat standuri. De asemenea, Direcţia Veterinară ne-a cerut în repetate rânduri să rezolvăm această problemă. Noi am trimis adrese către Primărie, Direcţia de Administrare şi Gospodărire Locală şi Adăpostul de Câini al lui Horez şi speram să se rezolve problema. Aud că nu s-a făcut nimic pentru că a apărut acolo o doamnă de la Protecţia Animalelor. Nu ştiu cât de normală poate fi o asemenea situaţie!”, ne-a declarat Simona Drăghincescu.

Fiind o acţiune legală, desfăşurată cu girul Primăriei Brăila, Poliţia Comunitară ar fi putut aplica sancţiuni contravenţionale pentru obstrucţionarea hingherilor. Traian Jipa, directorul Poliţiei Comunitare Brăila ne-a declarat, însă, că agenţii au plecat din zonă, fiindcă angajaţii lui Horez nu au sosit la ora pe care o anunţaseră şi s-a crezut că acţiunea s-a contramandat. “Cei de la Horez au întârziat, iar colegii mei au plecat din dispozitiv. S-a convenit ca, de acum înainte, poliţiştii comunitari să fie de faţă la toate acţiunile de capturare a câinilor. Persoanele care se opun fără temei pot fi sancţionate contravenţional”, ne-a declarat Jipa.

24caini1
O nouă generaţie de pui se alătură haitelor de maidanezi
Miliarde de lei pentru tratarea antirabică a brăilenilor muşcaţi de câini

Aşa cum poate constata oricine merge prin oraş, domeniul public brăilean este din ce în ce mai dominat de câini. Haite întregi se plimbă nestingherite printre blocuri sau pe străzile centrale, iar o nouă generaţie de pui şi-a făcut apariţia. Lătrăturile din timpul nopţii sau mizeria lăsată pe trotuare sunt aspectele cel mai puţin grave generate de această situaţie. Foarte grav este faptul că de la începutul anului în curs, 200 de brăileni au solicitat tratament antirabic, după ce au fost muşcaţi de câini. Dintre aceştia, după cum ne-a informat dr. Ileana Grecu, şeful Secţiei Boli Infecţioase, 75% au fost atacaţi pe domeniul public, restul alegându-se cu muşcături după ce au intrat pe proprietăţi private păzite de patrupede agresive. Un tratament antirabic costă, în medie, 200 de lei, bani plătiţi din bugetul Spitalului Judeţean. În primele două luni ale anului în curs s-au cheltuit, deci, circa 40.000 lei (400 milioane de lei vechi) pentru tratarea persoanelor muşcate de câini. Anul trecut, 1.550 brăileni au fost atacaţi de câini, iar pentru tratarea lor a fost nevoie de circa 310.000 lei (3,1 miliarde de lei vechi).

24caini2
Atacarea bicicliştilor – sportul preferat al maidanezilor
Horez versus iubitorii de animale

Serviciul de ecarisaj al municipiului Brăila a fost concesionat, în 2006, Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor şi Mediului “Horez”, care deţine un adăpost pentru câini lângă satul Lacu Sărat. Anul trecut, acesta a încasat de la bugetul local circa 800.000 lei noi, pentru găzduirea în adăpost a maidanezilor adunaţi de pe domeniul public. În momentul de faţă, în adăpostul lui Horez se mai află circa 300 de exemplare. Pentru fiecare, Primăria plăteşte, ca tarif de găzduire, 3,8 lei pe zi.

În momentul de faţă, autorităţile locale caută alternative la adăpostul lui Horez. La insistenţele iubitorilor de animale, Primăria le-a dat asigurări acestora că le acordă sprijin pentru sterilizarea maidanezilor şi lăsarea lor pe domeniul public. Trebuie, însă, ca iubitorii de animale să se organizeze într-o asociaţie, pentru ca acest lucru să se poată întâmpla. Lucru pe care încă nu l-au făcut, după cum ne-a informat, ieri, viceprimarul Doiniţa Ciocan. “Am înţeles că s-au început procedurile şi că se aşteaptă nişte aprobări de la Bucureşti. Când asociaţia va fi constituită, vom acorda sprijin pentru sterilizarea şi adopţia câinilor fără stăpân. Nu ştim, însă, foarte exact când se va întâmpla acest lucru”, ne-a declarat viceprimarul.