acum 10 ani

Intrebari si raspunsuri »

Caine care nu merge in lesa si maraie

Buna ziua,
Am adoptat de curand o catelusa fara stapan, de 2 ani, care a crescut in fata unui bloc. Era batuta de ceilalti caini atunci cand li se dadea mancare si a avut si un accident in urma caruia a rams cu o problema la picior. In prezent, este afectuoasa cu mine, dar nu reusesc sa o invat sa mearga cu lesa (pur si simplu nu vrea sa inainteze), ii este frica de masini, ii este frica de oamenii care se apropie de ea, maraie la cainii pe care ii vede, inclusiv la cei care dau din coada si vor sa se joace cu ea si, cel mai grav pentru mine, este ca astazi s-a repezit la una dintre pisicile mele, atunci cand aceasta s-a apropiat de mancarea ei.
Intrebarea mea: acest comportament se poate corecta si daca da, doar prin dresaj? Dat fiind ca nu am bani pentru dresaj in momentul asta, ma gandeam ca poate ma descurc singura. Dar cum?

5 raspunsuri

Aceasta catelusa traind doi ani pe strada are unele traume, ceea ce e perfect normal. Ca sa o inveti sa mearga in lesa, ii pui lesa dar nu o trage, las-o pe ea sa se miste si la inceput nu incerca sa o bruschezi, in timp vei vedea ca nu va mai avea o problema cu lesa.
Plimbarile la fel, dupa ce se obisnuieste cu lesa dute cu ea la locuri de plimbat cainii, nu are nimic daca maraie la inceput, atata timp cat nu musca nici un catel nu are nimic, trebuie in primul rand sa vada ca nu i se intampla nimic daca se apropie un om sau un catel de ea. La mancare sa stii ca sunt multi care devin agresivi, indiferent ca e o pisica sau alt caine, gandeste-te ca ea primea bataie de la altii daca vroia sa manance si acuma ea nu face altceva decat sa isi apere mancarea. Atata timp cat nu e agresiva cu pisicile fara nici un motiv nu ai de ce sa iti faci probleme. Tot timpul trebuie recompensata cand face un lucru bun, iar cand nu, trebuie certata( mai bine spus pe un ton nu foarte ridicat dar ferm) dar in nici un caz lovita. Vei avea nevoie de multa rabdare pentru ca comportamentul ei nu se va schimba foarte repede. Am vazut catei care abia dupa un an au inceput sa se integreze mai bine in familie si in mediu inconjurator. Succes iti doresc si multa rabdare.

In orice caz acest catel isi da seama ca tu il salvezi. In nici un caz sa nu ii dai de mancare in prezenta pisicilor. Scoate pisicile din camera unde il haranesti. Poate cu timpul, dupa 1-2 ani vei incerca daca merge, sa ii hranesti in acelasi timp. In schimb trebuie sa mangai pisicile in prezenta lui si sa il faci sa inteleaga ca ele fac parte din familie. Cu dresajul trebuie sa ai multa rabdare caci un caine speriat este greu de recuperat, dar nu imposibil. Cum spune Andreea este foarte important sa fii ferma cu el, sa vada ca tu esti seful, dar ca nu trebuie sa ii fie frica. Va incerca sa ia el locul principal dar nu trebuie sa il lasi. Merita sa iti dai osteneala sa ii dai o sansa sa isi gaseasca locul lui in noua lui familie. Cu mersul in lesa incearca cu un ham este mult mai usor. Ia cu tine bucatele foarte mici de recompensa si incearca sa o faci sa mearga dupa mina cu bunatati, sa ii atragi atentia cu o recompensa spre altceva, de fiecare data cind face ceva care nu iti convine. Recompensa (parizer, crenvusti taiati marunt sau bucatele mici de recompense cumparate din magazinele de animale) face in totdeauna minuni. Ca sa uite traumatismele pe care le-a avut trebuie sa puna altceva in loc. (fapte placute) Un dresaj nu este greu sa il faci tu dar trebuie sa te interesezi cum se face si sa il adaptezi cainelui tau.

Sunt pe internet articole care te pot ajuta sa il dresezi tu. Pune pe Google “cum sa dresez caine” si vei avea raspunsurile. Eu am gasit un exemplu:
Cum sa-ti dresezi cainele, in zece pasi simpli
Trebuie sa aloci in fiecare zi in jur de 10-20 minute pentru antrenamentul cu catelusul tau. La sfarsit, te vei alege nu numai cu un catel dresat, ci si cu un prieten devotat si de nadejde!
1. Daca are un comportament nedorit si vrei sa se opreasca, porunceste-i sa stea sau spune-i “Stop”. In niciun caz, nu trebuie sa-l lovesti.
2. De antrenamentul cainelui nu trebuie sa se ocupe toti membrii familiei, chiar daca folosesc aceleasi comenzi verbale, pentru ca tonul si ritmul lor diferit pot induce in eroare animalul. Cu cainele trebuie sa lucreze cineva care are multa rabdare si destul timp la dispozitie. Mai tarziu, dupa ce cainele o sa invete primele comenzi, il pot testa si ceilalti din casa, cu exact aceleasi comenzi.
3. Foloseste stimulente pozitive. De fiecare data cand te asculta, lauda-l si recompenseaza-l cu ceva bun si nu-l pedepsi niciodata daca greseste sau nu se prinde ce vrei tu. Daca animalul asociaza obedienta cu ceva placut, o sa fie mai dispus sa te asculte, decat daca i-ar fi teama de pedepse. Nu abuza, insa, de bunatati de fiecare data cand catelul executa corect o comanda, pentru ca altfel nu te va asculta decat daca primeste ce vrea!
4. O comanda pe rand. Nu il invata mai multe lucruri deodata. Asteapta pana prinde prima comanda, apoi incearca sa ii arati si alta.
5. Nu tipa la el. Incearca sa iti mentii tonul vocii placut. S-a demonstrate ca unii caini raspund mai bine la comenzile facute pe un ton jucaus, bland, in timp ce altii prefera un ton mai ferm, insa tot prietenos.
6. Dreseaza-l in locuri diferite. Daca incerci sa il inveti diverse comenzi in casa, in gradina, in parc, cainele o sa se obisnuiasca sa te asculte indiferent de mediul inconjurator.
7. Dreseaza-l in timp ce va jucati. De exemplu, daca ii arunci o minge, spune-i “Stai!” inainte sa se arunce dupa minge, ca sa ti-o aduca, si spune “Vino” in timp ce se intoarce spre tine.
8. Integreaza dresajul in viata de zi cu zi. Imediat ce cainele tau invata o noua comanda, incepe sa o folosesti si in restul timpului, nu numai la sedintele de training. Spune-i “Culcat!” in timp ce treci prin sufragerie spre bucatarie si apoi da-i ceva bun. Asa te asiguri ca te va asculta in toate tipurile de situatii.
9. Nu te astepta sa iti asculte fiecare comanda, de fiecare data. Cainii sunt creaturi vii, nu roboti. Ai si ei zile mai bune si zile in care nu prea au chef si nu se concentreaza, ca si noi, oamenii, de altfel. De aceea, nu trebuie sa te superi pe animalut, dar nici nu trebuie sa te induiosezi si sa il lasi sa “chiuleasca” de la antrenament.
10. Nu lua cainele cu tine in masina, inainte de a-l fi invatat temeinic comenzile “Sezi” sau “Stai”. Pentru siguranta ta si a celorlalti participanti la trafic, e bine sa fii sigur(a) ca animalutul o sa stea cuminte in timpul calatoriei.
Sunt convinsa cu rabdare si cu timp vei reusi sa ai un caine minunat care va sti sa iti multumeasca ca l-ai salvat. Din pacare acum este dezorientat si panicat. Ajuta-l

Deschide si situl: http://www.zooland.ro/index.php?module=search&w=2&s=dresaj+caine sau http://www.primiipasi.com/articole/animale-de-companie/pentru-dresajul-unui-caine/

Raspunsuri pertinente s-au dat inaintea mea. Vreau totusi sa te felicit pentru decizia luata si sa iti urez rabdare si succes. Usor, usor, se pot corecta toate problemele si fara ajutor specializat. Eu am reusit singura si, tot asa, luasem cainele de 1 an si ceva, trecut prin multi stapani. Poti sa cauti si in engleza, daca cunosti cat de cat limba, sunt multe articole si pareri pe care le poti lua in calcul cand vrei sa o inveti pe catelusa ta una sau alta.