acum 14 ani

Cainele, cel mai bun prieten al omului

Suntem la Azilul canin MILIOANE DE PRIETENI din Brasov

Cainele, cel mai vechi animal domesticit s-a raspandit impreuna cu omul pe tot pamantul.  S-a stabilit astazi destul de precis ca lupul este cel mai important stramos al cainelui domestic. Numeroase rase au fost favorizate probabil de participarea unor elemente ereditare provenind de la sacal, lupul sacal si alte rude, precum si de abilitatile variate ale diferitelor specii de lup. Domesticirea acestui ajutor atat de important al omului pentru folosirea si imblanzirea tuturor celorlalte animale de casa a avut loc desigur in mai multe puncte ale emisferei nordice.

De-a lungul anilor s-au format legende privind prietenia lui cu omul. Intr-adevar, pentru ca acest animal este foarte inteligent si foarte devotat in acelasi timp, fiecare caine intrat in viata de zi cu zi a stapanului a devenit astfel un prieten bun.

De curand cercetatorii au observat un al saselea simt la caini cu ajutorul caruia pot prevede crizele de epilepsie si le semnaleaza cu 2, 3, chiar 4 ore inainte de producerea acestora, purtandu-se ciudat, latrand impacientati. Tot cu ajutorul acestui simt, ei pot semnala o boala anume si o pot localiza foarte exact in corpul omenesc. Primele rase care au fost dresate special pentru aceasta misiune sunt picardul spaniol, setterul englez si pointerul englez.

In prezent exista mai mult de 300 de rase cu infatisare si folosinta diferita (de paza, ciobanesc, de vanatoare etc.). De la cainele epocii de bronz (c.f.matris optimae) au evoluat principalele noastre rase de caini-ciobanesti si de caini-lupi. Cainele-lup (ciobanescul german) merita sa fie scos in evidenta. Originari din Germania, acestia sunt caini de talie relativ mare, cu un corp zvelt, capul mare cu urechi ascutite, cu botul alungit, cu ochii mari, de obicei negri. Au blana groasa, neagra cu parti maronii pe cap, pe abdomen si pe picioare. Datorita vigilentei sale si capacitatii de paza, este folosit des de politie si de alte autoritati in misiuni de gasire a bombelor, drogurilor, precum si de prindere a infractorilor.

Dintre rasele care s-au dezvoltat din cainele de tabara (canis familiaris decumanus) citam dogii, boxerii, bernardinii, leonbergerii si altele.

O astfel de rasa este SAINT-BERNARDUL. Fiind originar din Alpii Elvetieni, este un caine relativ masiv, de o talie mare, blana groasa de culoare alba cu pete rosiatice sau maronii. Are coada stufoasa, picioarele drepte si puternice, capul mare cu ochi migdalati si de obicei negri, botul lat si retezat din fata, urechile lungi. Sunt animale proverbiale pe de o parte prin atasamentul lor, pe de alta parte prin activitatea lor constiinta independenta. Precum cainele tibetan ce pazeste singur turme mari pe podisurile inalte ale Tibetului, rasa aceasta este cunoscuta pentru eficienta, jertfirea de sine si credinta cu care conduc echipele de salvamontisti, descoperindu-i pe cei sortiti mortii prin inghet in trecatorile acoperite de zapada.

O alta rasa importanta pentru supravietuirea omului in conditiile aspre ale tinuturilor nordice sunt cainii de sanie (canis familiaris inostranzewi). Din ei se trag toti cainii folositori ai nordului, cainii polari si cainii laponi, indispensabili omului prin rezistenta lor la climatul aspru si lipsa de pretentii. Sunt folositi pentru tractiune si vanatoare. Acestor rase le apartine si cainele de Newfoundland, care poate fi foarte folositor datorita adaptarii sale la regiunile bogate in apa. Acesta este originar din nordul Canadei, din Labrador. Este un caine de talie mare, puternic, un foarte bun inotator, avand blana deasa si neagra.

Datorita sociabilitatii sale cainele este folosit nu numai in misiuni de capturare a infractorilor dar si in reabilitarea lor. Unele autoritati din Anglia folosesc cainii intr-un program de reabilitare pentru detinuti. Cainii s-au infiltrat in viata detinutilor invatandu-i cu rabdare ce inseamna iubirea. Paznicii au declarat ca detinutii s-au schimbat foarte mult in bine de la inceperea programului, avand la ispasirea pedepsei sanse mai mari de a se reintegra in societate.

Despre caini s-au scris si se vor mai scrie volume intregi de studii. Cert este ca ei sunt niste animale remarcabile si sunt catalogate pe drept cuvant ca fiind cei mai buni prieteni ai omului, si totusi in multe locuri din lume sunt tinuti si tratati in conditii mizere. Acest fapt nu mai e o surpriza pentru nimeni! Sa nu ramanem indiferenti la ce se intampla in jurul nostru! Orice fiinta trebuie tratata cu respect!

Un comentariu
mircusboy.blogspot.com 5 septembrie 2010 la 12:19 am

Golden retriever-ul este cel mai frumos si mai destept caine.toata lumea il iubeste