acum 11 ani

“Cainele din Altai” are 33.000 de ani

 Cuvinte cheie: caine fosilizat dinte 'Cainele din Altai' are 33.000 de ani


Cuvinte cheie: caine fosilizat dinte
‘Cainele din Altai’ are 33.000 de ani

Oameni de stiinta rusi au descoperit in Siberia dintele fosilizat al unui caine domestic care a trait acum 33.000 de ani, unul din cei mai vechi gasiti pana in prezent. Informatia a fost anuntata de cercetatori miercuri, in revista americana PLoS ONE (Public Library of Science) din Statele Unite, relateaza AFP, citata de Agerpes (7 martie).

Analiza ADN-ului extras din dinte a dus la concluzia ca este vorba despre un stramos al cainelui de astazi, arata Anna Druzhkova, cercetator la Institutul de biologie moleculara si celulara din Rusia, unul din principalii autori ai studiului.

Domesticirea cainelui a precedat inceputurile agriculturii de acum circa 10.000 de ani. Oamenii de stiinta nu stiu in schimb cand s-au despartit cainii de lupi, devenind doua specii diferite. Se pare ca despartirea a avut loc acum peste 100.000 de ani, potrivit estimarilor.

Cele mai vechi fosile de caini moderni descoperite pana acum dateaza de acum 36.000 de ani. Cercetatorii care au gasit dintele fosilizat au botezat animalul caruia i-a apartinut ‘cainele din Altai’, dupa numele muntelui pe care a fost descoperit, precizand ca animalul este mult mai apropiat de cainii moderni si cei preistorici gasiti pe continentul american decat de lupi.

‘Dintele fosil dezvaluie si o istorie mai veche a cainilor in afara Orientului Apropiat sau a Asiei de Est, despre care se credea pana acum ca ar fi leaganul cainelui modern’, spun autorii descoperirii.