acum 11 ani

Intrebari si raspunsuri »

Cainele meu are tendinta sa ma muste cand e furibund pe un alt caine sau alta persoana

Am observat in vreo doua randuri. Povestea noastra este lunga. E un mascul de talie medie (acum castrat) care a crescut pe strada pana la un an si jumatate, fiind agresat si speriat si mai cine stie ce, abandonat de fostii stapani inconstienti. Eu l-am luat de pe strada si i-am oferit toate conditiile, plus iubire. Ma iubeste si el si nu m-ar musca in ruptul capului. Nu stiu daca ma recunoaste ca sef al haitei, dar in general asculta ce-i spun. Situatia se schimba cand il scot la plimbare. Sunt caini pe care nu-i suporta (cu care a avut conflicte din vremea cand era pe strada sau pur si simplu alti masculi de talie mare, cu cei mici se joaca) si oameni la care latra urat de tot.

Prima data cand a dat sa ma muste (cu urme de colti ramase la mine pe picior) a fost cand ieseam pe poarta si tocmai trecea inamicul lui nr 1, un om cu o bicicleta, pe care inclusiv eu l-am prins batandu-l cu pietre cand era pe strada, al nimanui). Pe omul acela il latra furibund de fiecare data cand il vede. Am pus tentativa de muscatura pe seama dusmaniei de moarte. Dar azi, tot la plimbare fiind, s-a apropiat de noi un necunoscut. In general ii latra, dar nu foarte mult. De data asta, eu spunandu-i Taci si tragandu-l de lesa, din nou a avut tendinta sa ma muste de picior, latrand la omul acela (care se uita insistent la noi, sigur cainele s-a simtit amenintat). Nu stiu cum sa reactionez daca mai are astfel de manifestari. De dresat am incercat, n-a mers. Poate n-a fost dresorul foarte serios, nu stiu ce sa spun, cert e ca nu ma asculta in totalitate (cand latra, nu se opreste, sau foarte putin si incepe iar). Iar acum sunt ingrijorata, nu stiu de ce face asta si ce ar trebui sa fac. Mentionez ca nu l-am lovit niciodata, ca il alint cat pot, dar sunt autoritara cand e cazul. E foarte jucaus si ii place sa alerge, lucru pe care il face de cate ori are ocazia, noi stand la marginea localitatii, iar langa noi e campul. Nu stiu insa daca sunt “sefa” sau “mama”. Va multumesc pentru orice sfat.

4 raspunsuri

Incearca cu recompense.Traumele suferite nu dispar dar le poti ameliora.Persoanele si cainii care l-au agresat nu vor fi uitate.Am si eu caine adoptat din strada si are aceeasi reactie.Nu intra in panica cand se infurie,incearca sa-i distragi atentia cu ceva bun si sa-i vorbesti bland.

Hmmm… Cand se infurie, “bombonica” si vorba buna nu au niciun efect. E deja prea pornit ca sa le mai bage in seama.
Cand cainele meu se repede pe strada la un alt mascul, latrand agresiv, il tin din lesa si-mi infig mana in ceafa lui, strangand tare degetele (e echivalentul unei muscaturi de ceafa). Si il silesc sa se aseze. In timpul asta ma rastesc la el “Lasa”, “Nu”, “N-ai voie”. De regula se calmeaza in scurt timp. Dar am fost si eu muscata, ca si tine, de picior (il tineam de zgarda in timp ce el latra furibund la celalalt caine al meu, si el liber in curte). Si intr-o zi cand a reusit sa se incaiere cu celalalt caine al meu, l-am luat de ceafa ca sa-i despart si el m-a muscat de antebrat destul de rau.
P.S. Amandoi cainii mei au fost adoptati la maturitate, amandoi masculi de talie medie-mare – un metis de lup sau husky si un copoi ardelenesc. Lupul e cel care m-a “capsat”.

Regret sa te informez ca, dupa cum se prezinta situatia, nu esti nici sefa, nici mama, ci o femela lui si se comporta in consecinta. Nu trebuie sa te simti jignita ca spun asta, dar trebuie sa privesti situatia din punctul lui de vedere. Comportamentul lui agresiv poate fi cauzat si de un sentiment de posesiune asupra ta iar muscaturile pe care ti le-a administrat pana acum sunt doar niste corectii pentru ca nu l-ai lasat sa faca ce vroia. Din pacate lucrurile vor continua astfel si chiar mai rau, daca nu incerci sa castigi un ascendent asupra lui. Nicolae ti-a sugerat metoda apucatului de ceafa: aplic-o cu incredere si strange-l cati poti de tare. Nu-ti fie teama ca-l doare; cainii au o toleranta mai mare la durere. De asemenea, strange-i lesa cand vezi ca incearca sa reactioneze aiurea cand vede “inamici” si fa-l sa aiba contact vizual cu tine. Daca apuca sa se ia la bataie cu alt caine, in nici un caz nu incerca sa-i desparti cu mainile goale; pentru asta s-au inventat betele. Si nu in ultimul rand, cumpara neaparat o botnita, pentru ca asta o sa te protejeze in primul pe tine de multe batai de cap, amenzi, scandaluri si altele asemenea.

Si eu am avut un copoi ardelenesc (cu pedigree)primit de la cineva la varsta de 1 an si 6 luni care tot asa la inceput m-a muscat odata de mana (sotia mea il mangaia pe cap si eu doar am intins mana spre el ).Asta se intampla acum 5 ani de zile .
De atunci pana acum cateva zile am fost cei mai buni prieteni .intr-o dimineata era liber prin curte si cu cel mic (mai am un ciobanesc de sase luni ) s-a ridicat in doua labe si il mangaiam a venit si cel mic si m-am aplecat spre el moment in care cel mare m-a muscat de mana nu i-a dat drumul pana a rupt muschiul si m-a atacat in continuu muscandu-ma de nenumarate de ori (3 plagi mari pe antebratul stang )am scapat de el luandu-l de zgarda si l-am scos la poarta .
Deci atentie ca mai tarziu s-ar putea sa iasa mai urat (acum cred ca depinde si de caine )