acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri » , ,

Câinele rămâne cel mai bun prieten al ieşeanului

La fel ca şi anul trecut, problema câinilor comunitari pare să nu aibă rezolvare în Iaşi. Cel puţin nu una imediată, atât timp cât colectarea patrupedelor agresive de pe străzi depinde în mare măsură de darea în folosinţă a noului padoc, cel de la Tomeşti, mai încăpător în comparaţie cu cel de la Miroslava.

Ce-i drept, nici strategia folosită de Salubris nu este una nouă din moment ce acţiunile de ecarisaj se fac doar la solicitarea ieşenilor care doresc strângerea de pe străzi a câinilor.

„În medie, adunăm cam 30 de câini pe zi” — Ion Apostol, directorul SC Salubris

„Din cauza capacităţii reduse a padocului de la Miroslava, sterilizăm câinii pe care îi strângem de pe străzi, după care le dăm drumul”, ne-a declarat Ion Apostol, directorul SC Salubris. Aşa se explică faptul că, în vecinătatea oricărui grup de blocuri, există o haită de minim cinci – şase exemplare. Poate şi din acest motiv, părerile ieşenilor diferă de cele ale reprezentanţilor societăţii de salubritate, cetăţenii reclamând agresivitatea patrupedelor despre care se presupune că ar fi fost sterilizate. “Dacă eşti din zonă, sunt cele mai blânde fiinţe, dar dacă vine altcineva la noi, sare pe el. La fel păţim şi noi dacă ne ducem în altă parte”, susţine un ieşean de pe strada Petre Ispirescu.

Sigur că, în momentul în care va deveni funcţional, padocul de la Tomeşti ar rezolva problema câinilor comunitari. “Din păcate, au existat probleme referitoare la proprietarul terenului. După rezolvarea lor, au apărut cele legate de finanţare, motiv pentru care s-a întârziat cu darea în folosinţă a noului padoc”, a mai precizat directorul Salubris.

Practic, în acest moment, lucrările de amenajare a acestui amplasament, unul care poate adăposti 3.500 de câini, sunt sistate, reprezentanţii municipalităţii aşteptând să vadă dacă le-au fost alocate fonduri de la bugetul centralizat pentru continuarea proiectului. Menţionăm că, potrivit proiectului realizat de firma Impex Romcatel, complexul de la Tomeşti va avea cabinete veterinare, clădiri administrative, dar şi un cimitir pentru animale.

În acest timp, pe străzile Iaşului patrupedele se mişcă în voie, conştiente şi ele de faptul că autorităţile locale se mişcă precum melcul atunci când se pune problema asigurării siguranţei şi liniştii cetăţenilor. În ceea ce priveşte numărul câinilor comunitari la început de 2010, după ce ani la rând s-au făcut estimări care au ajuns până la 20.000 de patrupede, conducerea societăţii se fereşte să mai dea statistici. Ultima dintre acestea se referă însă la existenţa a 4.000 de câini fără stăpân pe străzile oraşului, în vreme ce la padocul de la Miroslava sunt cazaţi doar 350. (T.D.)

Cum fac alţii

Alte oraşe au inventat diferite soluţii pentru a prinde cât mai mulţi câini şi a limita numărul acestora la nivelul comunităţii. De exemplu, la Baia Mare, la un moment dat acţiunile de prindere a câinilor comunitari au avut loc şi noaptea, iar la Piatra Neamţ se înfiinţase aşa-zisul “hingher de ocazie”, respectiv, cetăţenii erau răsplătiţi pentru prinderea câinilor vagabonzi, acţiune care a dat rezultate.