21 Noi 2009

Cainele si frica de tunete

Frica de tunete si de alte zgomote puternice este o problema comuna intalnita la caini. Nimeni nu stie cu exactitate de ce unor animale de companie li se face frica de zgomote, iar altora nu. Cainii pot dezvolta cu usurinta sensibilitati la aceste sunete terifiante,iar problemele au tendinta de a se agrava pe masura ce cainele avanseaza  in varsta. Lasata netratata, teama de zgomote puternice se poate transforma cu usurinta in fobie ( frica de a raspunde la diversi stimuli manifestata in exces, persistent si irational).

Vestea buna in cazul acestor probleme legate de frica este aceea ca poate fi rezolvata cu un dresaj corespunzator si cu foarte multa rabdare.

Un mic studiu realizat recent a demonstrat ca anumite rase de caini sunt mult mai predispuse la a dezvolta fobii fonice, decat alte rase. Astfel de rase de caini expuse la risc sunt: Ciobanescul German,  Collie, Beagle si Basset Hound. Aveti in vedere totusi ca este necesar sa fie efectuate mai multe studii in cazul fricii de tunete, tinand cont ca acest studiu singular  a fost destul de redus. Acest studiu a avut o alta descoperire interesanta: cainii care sufera de anxietatea de separare au fost de asemenea predispusi la fobii legate de zgomotele puternice si de furtunile asociate cu tunete.

Care sunt semnalmentele unei fobii fonice, precum frica de tunete?

Unele animale de companie pot manifesta semne particulare de fobii fonice, prin diverse modalitati precum: vibratii ale corpului, modificari in ritmul de mers, salivatie in exces, tendinta de a roade diverse lucruri, tremurat, vidarea involuntara a glandelor perianale, latraturi, urinare/defecare, tendinta de a fugi sau de a se ascunde. In ceea ce priveste tunetele si  furtunile asociate cu tunete, cainii pot fi de asemenea speriati de alte manifestari asociate furtunilor precum: fulgerele, averse de ploaie, unde statice prezente in atmosfera, schimbarea presiunii atmosferice, mirosuri asociate furtunilor cu fenomene de trasnete si tunete, schimbari ionice si multe alte lucruri de care noi oamenii nici macar  nu suntem constienti.

Alte aspecte de care trebuie sa tinem cont sunt comportamentul si atitudinea stapanilor pe timpul furtunii.  Acestia ar trebui sa se poarte ca si cum absolut nimic neobisnuit nu  se intampla. Daca actualul stapan are de asemenea o stare de nervozitate pe durata furtunii, animalele de companie ale acestuia pot prelua starea respectiva si aceasta stare poate duce la o reactie mai puternica de frica, decat daca stapanul ar fi fost calm. Acest simplu fapt poate influenta foarte usor gravitatea fricii cainilor in timpul unei furtuni.

Cum sunt tratate fobiile de tunete?

Mai intai de orice, trebuie tinut minte a se evita orice fel de acordare a unor recompense sau pedepse.  Acesta este probabil cel mai importat lucru ce trebuie respectat in cazul in care cainelui dumneavoastra ii este frica de tunete.  Alintarea si incurajarea unui animal de companie cu fobie de tunete, pe durata unei furtuni, reprezinta o intarire pozitiva pentru un comportament nedorit. Daca se incearca sa se consoloze animalutul, i se poate transmite  acestuia  un semn ca furtuna inseamna cu adevarat ceva si ca ar trebui sa ii fie cu adevarat frica  – exact opusul a ceea ce dorim  sa simta de fapt! De asemenea, nu ignorati cainele fricos – doar comportamentul fricos. In cazul in care catelul vine la dumneavoastra, lasati-l sa stea in compania dumneavoastra, dar nu-l dadaciti cat timp este alaturi. Nu pedepsiti cainele pentru ca isi exprima sentimentul de teama, dar nici nu-l recompensati. Facandu-le pe amandoua, cel mai probabil va creste nivelul acestuia de anxietate.

Ce altceva poate fi facut pentru un caine caruia ii este frica de tunete?

Trei dintre cele mai des folosite optiuni se refera la diferite tipuri de medicamente, schimbarea mediului actual de viata al cainilor si terapii pentru modificarea comportamentului.

Tratamentul medicamentos: Acesta poate fi acordat in mod individual sau prin diverse combinatii. Daca animalul dumneavoastra de companie are o problema cu furtunile asociate fenomenelelor de tunete, se recomanda consultarea cu veterinarul  pentru stabilirea tratamentului medicamentos si a recomandarilor privind dozarea acestuia. Veterinarul va va sugera cel mai probabil sa tratati cainele cu diverse tranchilizante. Tineti cont ca aceste medicamente trebuie administrate cu cateva ore inainte ca furtuna sa inceapa. Terapii alternative, mixturi din ierburi naturale sunt des recomandate, precum Rescue Remedy. Un alt tratament de care am auzit este acela folosit de un judecator al AKC (American Kennel Club), si anume ulei de menta, care poate fi gasit in orice magazin naturist. Puneti o picatura sau doua pe pernutele fiecarei labe a cainelui, cu cateva ore inainte de inceperea furtunii. Ca orice alt tratament, uneori poate sa dea rezultate, alteori nu, depinzand de fiecare animal in parte. Personal, folosesc Canine Lesstress pentru Anxietatea Cainelui. (Canine Lesstress for Dog Anxiety)

Schimbarea mediului de viata al cainilor: Schimbarea mediului de viata al cainilor poate reduce promitator intensitatea nivelului sunetului in cadrul furtunilor si poate ajuta animalul de companie sa fie mai putin constient de ceea ce se intampla. Cateva lucruri pe care le puteti face sunt:

• puneti niste muzica linistitoare sau dati drumul la televizor pentru a acoperi zgomotele furtunii, pana cand aceasta trece;

• mangaiati blana cainilor cu un material moale si mai uscat, pentru a scadea gradul de electrizare din blana acestuia;

• acoperiti ferestrele, astfel incat cainele sa nu poate observa fulgerele sau alte fenomene asociate furtunii;

• tineti cainele departe de usile din sticla sau din dreptul ferestrelor;

• tineti portile inchise;

• nu ingraditi cainele in spatii mici, precum custi sau tarcuri (cainele fricos s-ar putea rani destul de grav  incercand sa fuga).

Terapii pentru modificarea comportamentului: Exista o multitudine de tehnici speciale folosite pentru a ajuta la schimbarea  in ansamblu a manifestarilor cainelui la sunet (in cazul acesta tunete). Contorizarea exercitiilor reprezinta un prim pas. In cazul acesta, actualul stimul negativ este asociat cu un eveniment pozitiv care este facut cu entuziasm de catre animalutul dumneavoastra. De exemplu, singurul moment in care cainele primeste recompensa lui favorita este acela dinaintea si din timpul furtunii. Desensibilizarea este o alta metoda de modificare comportamentala des intalnita. In cazul fobiilor fonice precum si la cele referitoare la tunete, cainele este invatat sa fie calm atunci cand  nivelul zgomotului este scazut, crescandu-se mai apoi, gradual, nivelul acestuia.

Un astfel de exemplu ar putea fi achizitionarea unui CD cu sunete ce se produc in timpul furtunii si ascultarea acestuia in interiorul caminului dumneavoastra,  pentru a obisnui cainele cu sunetele respective pe o perioada lunga de timp, crescand treptat volumul, in timp ce mentineti calmul cainelui pe toata durata sedintei. Pentru a fi eficient, acest tratament este foarte lent, drept urmare trebuie sa fiti rabdatori – cel mai probabil nu veti fi constienti de eficacitatea tratamentului pana in ziua in care veti realiza ca animalul dumneavoastra nu mai este speriat.

In ansamblu, este foarte important de constientizat faptul ca frica de tunete si de furtuni, la fel ca alte fobii fonice, este o problema foarte des intalnita la caini (si la unele pisici). Medicamentatia, schimbarea mediului de viata al animalelor de companie si utilizarea diverselor terapii de modificare a comportamentului, toate acestea ajuta la reducerea, in mare parte, a fricii cainilor. Discutati cu veterinarul dumneavoastra, cu reprezentatul local in comportamentul animalelor sau cu dresorii din zona, in cazul in care cainele  prezinta orice semnalmente de fobie fonica.  Acesti profesionisti in materie de animale de companie va pot ajuta sa concepeti un tratament pentru fiecare animalut in parte, pentru a-l ajuta sa isi depaseasca frica de tunete sau macar sa o accepte intr-un mod mult mai confortabil, atat pentru caine cat si pentru stapan.

„Un profesor trebuie sa aiba o teorie la fel cum un caine trebuie sa aiba purici” – H.L. Mencken, citat dupa Geoffrey H. HartmanPublicat de: Diana Beches
 
One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent

One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent
O casa nu este doar un spatiu de locuit, ci locul unde vrei sa te simti ACASÄ‚. Intr-o lume in care uneori conteaza mai mult aspectul decat calitatea, One United Properties, principalul dezvoltator imobiliar specializat pe proprietati rezidentiale exclusiviste din Bucuresti, le imbina pe amandoua. Asa se face ca One Herastrau Park este in acest […]

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro
Rom Waste Solutions a investit peste 3 milioane de Euro in retehnologizarea si cresterea capacitatii de procesare a statiei de sortare a deseurilor de la Dragomiresti Vale   Rom Waste Solutions proceseaza zilnic circa 500 de tone de deseuri, peste o treime din deseurile municipale generate in Bucuresti. “Statia dispune acum de echipamente specializate de […]

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul
GreenTech Film Festival, primul festival de filme documentare dedicat tehnologiei verzi, se desfasoara in aceasta toamna in Bucuresti, la Cinema Elvira Popescu, in perioada 9-12 octombrie. Primul festival Zero Carbon – Organizatorii isi propun sa elimine complet amprenta de carbon rezultata din activitatile organizatorice pe care le implica in general un festival de film. Programul […]

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”
Asociatia Parcul Natural Vacaresti (APNV) a deschis prima poteca de vizitare in Parcul Natural Vacaresti. Aceasta cuprinde zone de informare, spatii tematice dedicate speciilor si habitatelor si un pavilion pentru observatii ornitologice. Accesul este liber si se poate face atat individual cat si in cadrul grupurilor organizate de membrii asociatiei. Proiectul este realizat cu sprijinul […]

A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania

A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania
Acvila tipatoare mica Arlie a plecat in cea de-a cincea migratie monitorizata satelitar pe data de 12 septembrie 2017. Arlie este una din cele 19 acvile care au fost monitorizate prin satelit de ornitologii romani in cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romaniaâ€�, proiect implementat de Societatea Ornitologica Romana, Grupul Milvus si Agentia […]

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite
Societatea Ornitologica Romana anunta inceperea proiectului „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Falticeni, ROSCI0389 Saraturile de la Gura Ialomitei – Mihai Bravu, ROSP0051 Iezerul Calarasi, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPA0101 Stepa Saraiu Horea, ROSPA0111 Bertestii de Sus – Gura Ialomiteiâ€�, finantat prin PROGRAMUL OPERATIONAL Infrastructura Mare si cofinantat de Fondul European de Dezvoltare […]

Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!

Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!
Scrisoare deschisa catre Prim-ministrul Romaniei, Mihai Tudose Domnule Mihai Tudose, In ultimele zile ati facut mai multe declaratii in presa centrala privind tehnologia de prelucrare a minereurilor pe baza de cianuri. Cea mai recenta dintre acestea – „si nu vom mai folosi nici cianuri, nici halde imense de steril” [1] va pozitioneaza, cel putin la […]

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA
Belgia si-a respectat promisiunea de a solicita Curtii Europene de Justitie (CEJ) verificarea compatibilitatii  Sistemului de Justitie pentru Investitori (Investment Court System, ICS), introdus  prin acordul comercial CETA [1], cu legislatia europeana. O opinie a Curtii, prin care s-ar identifica o eventuala incompatibilitate, ar pune sub semnul intrebarii viitorul ratificarii CETA de catre parlamentele nationale. […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.