acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri » ,

Cainele urineaza cand ma vede, e o afectiune, cum trebuie sa o tratez?

Am un pui de ciobanesc mioritic in varsta de 3 luni si am urmatoarele intrebari: de la ce varsta pot sa-i fac baie si ce produse tb sa folosesc? cand ma vede urineaza:este cumva o afectiune si cum o tratez? sau doar se bucura ? si ultima intrebare: cateodata are tendinta de a ma musca.Se joaca cu mine si dintrodata ma apuca de pantaloni sau chiar de pulpa piciorului. Este normal?

2 raspunsuri
Marius Munteanu 25 mai 2010 la 5:06 pm

1. Baia: se face cand il aduci acasa, apoi cam o data la doua luni sau ori de cate ori este nevoie. Se foloseste sampon special pentru caini. Sunt multe asemenea produse. Unii caini pot face alergie la anumite componente din sampon, asa ca trebuie urmarita reactia lui. Blana cainilor are un sistem de auto-curatire. Periajul este mai important decat baia insasi. Si nu in ultimul rand, nu confunda baia cu un dus fara sampon. Mai ales vara, cainele se va simti excelent dupa un dus racoritor.

2. Puii au obiceiul sa scape putin pipi cand sunt bucurosi, hiperexcitati si putin nesiguri asupra intentiilor tale. De regula se intampla cand te intorci acasa sau cand ii bruschezi ori tipi la ei (desigur, nu recomand bruscarea puilor, nici tipatul)
Nu e nimic anormal, atata vreme cat acest efect nu dispare la maturitate. In niciun caz nu trebuie sa certi cainele pentru asta. Stergi, apoi dai pe locul respectiv cu un produs care sa elimine mirosul.
E bine sa avem o atitudine usor rezervata fata de caine. Sa nu fiu inteles gresit, a avea o atitudine afectuoasa fata de caine nu este contrara cu o atitudine rezervata. Daca vrei sa ai un caine calm, trebuie sa ii transmiti starea prin calmul tau. Daca te agiti prea mult cand iti revezi cainele, ii vei transmite aceeasi stare de agitatie. Cainele trebuie invaluit cu o afectiune calma, sigura, protectoare.

3. Cateii dintr-un cuib se musca in joaca, dar aceasta joaca are un dublu rol: intareste coeziunea de grup, dar este si un mod in care isi testeaza partenerii de joaca. Astfel se stabilesc relatiile de ierarhie intr-o haita.
Trebuie sa ii interzici de mic sa te muste, altfel, un caine cu tendinte dominante cum este ciobanescul romanesc este posibil sa devina ceea ce si-a propus: un caine dominant. Iar daca mai ai si copii mici, poate deveni chiar un pericol. Sunt cazuri rare, dar din nefericire se mai intampla.
E bine ca atunci cand te joci cu el, sa nu te joci cu mainile goale, cu maneca sau cu obiectele personale ci numai cu jucariile lui. Daca apuca mana sau pantalonul sau orice altceva decat jucaria, te opresti din joaca si il ignori, sau chiar il indepartezi printr-un “branci” (care insa nu trebuie sa fie unul “nervos”, ci neutru, iar intensitatea acestuia trebuie sa fie de o asemenea maniera incat sa nu sperie cainele, doar sa ii demonstreze sau sa ii reaminteasca mereu ca tu esti partenerul dominant).
Astfel, va intelege ca oricand poti “castiga” o joaca de genul asta si ca va trebui sa se rezume la joaca, fara a testa daca poate inainta in ierarhie. Locul sau este pecetluit. Este membru al familiei, care e “haita” lui. Dar este ultimul in ierarhie, si asa va ramane toata viata, indiferent daca e pekinez, caniche, dalmatian sau Rottweiler. Tu ii esti ierarhic superior si, prin urmare, trebuie sa isi asume rolul de prieten-subaltern. Nu poate patrunde in spatiul tau oricum, ci doar respectand anumite reguli, reguli pe care tu le stabilesti. La inceput va fi contrariat, nu va intelege de ce te-ai oprit din joaca, dar cu timpul se va “prinde” ca doar jucariile pot fi apucate. Pe de alta parte, unii caini apuca mana stapanului fara sa o stranga, un gest amical care nu trebuie confundat cu agresivitatea. Dar pana sa ajunga la acest “rafinament”, trebuie sa invete. Puii nu sunt constienti de “taria” prizei, si invata cat pot strange dupa reactia partenerului. E suficient ca atunci cand strange prea tare mana, sa scoti un sunet strident si sa te opresti din joaca.
Daca a inteles cum stau lucrurile, iti vei da seama imediat, cand din greseala va apuca mana in loc sa apuce jucaria. Vei constata ca slabeste imediat priza sau chiar elibereaza brusc mana. si va apuca jucaria.

Te sfatuiesc sa speli catelul cu sapun pt.copii(eu folosesc nivea pt.copii,dar sapun,solid),iar dupa ce il clatesti bine,bine, penultima limpezire sa fie cu apa calduta in care pui putin otet,respectiv 2 linguri otet la 1 l apa!Lasi asa catelul 3 min,iar apoi clatesti bine.
Va avea o blanita de in vidiat!
Cand te vede urin eaza pt.ca se bucura!Poate ii va trece cu timp,la maturitate.
Iar faptul ca te musca mai tare uneori:nu isi da seama ca te doare!Cand va mai creste,va incepe sa inteleaga,si cred ca nu va mai musca atat de tare!Se mai intampla uneori!