acum 12 ani

România s-a calificat pentru prima dată la cel mai important eveniment chinologic de salvare

România s-a calificat pentru prima dată la cel mai important eveniment chinologic de salvare

Centrului Naţional de Educare Canină (CdEC) a reuşit să califice România pentru prima dată la cel mai important eveniment chinologic de salvare, pe echipe – Campionatul Mondial al Echipelor Canine de Salvare ,,FCI WCH of Rescue Dog Teams”. Marele eveniment va avea loc în perioada 23 – 26 august, la Zatec, Cehia.

Cu acest prilej, duminică, dis-de-dimineaţă, la Hipodromul din Parcul Romanescu –actuala bază de pregătire a CdEC, s-au reunit echipele de salvare alături de voluntari şi de presă, pentru a lua parte la prezentarea oficială a lotului naţional care va merge la mondiale.

Vizibil emoţionat, cunoscutul trainer internaţional Liviu Ionescu, cel care a antrenat şi selectat echipa care urmează să ne reprezinte în lume la acest campionat, a spus câteva cuvinte în deschiderea evenimentului: ,, Eu sunt optimist că am ajuns până aici, şi chiar le mulţumesc celor din echipă care timp de doi ani s-au pregătit pentru a face această performanţă. Din punct de vedere al rezultatelor de acolo am anumite reţineri pentru că este prima dată când ne vede toată lumea şi mi-ar plăcea să cred că emoţiile nu ne copleşesc, mi-ar plăcea să cred că tot ceea ce înseamnă compatibilitate şi adaptabilitate a echipei la mediu, nu va constitui vreo problemă.”

Componenţa lotului are 90 % membri ai CdEC din Craiova:

-Neky Liguard, labrador retriever – proprietar Liviu Ionescu

-Nesie Liguard, labrador retriever – proprietar Corina Diaconu

-Next Liguard, labrador retriever – proprietar Daniel Oacă

-Skip, cocker spaniel – proprietar Romeo Mitrache

-Romano Kasim, ciobănesc german – proprietar Cristian Şerban

-Argos, ciobănesc belgian – proprietar Willi Landt ( Deva)

Rezerve:

-Yaro Pit-of Black Tiger, labrador retriever – proprietar Carmen Popescu

-Winie, ciobănesc german – proprietar Simona Iliescu

Căpitan de echipă – Răducu Marin.

,,…eu sunt convins că toate privirile vor fi asupra noastră…”

Liviu Ionescu a mai spus că la campionat ,,se va testa în primul rând unitatea echipelor, şi acolo sper să ne descurcăm. Totuşi este foarte important că am ajuns până aici. Ideea este să facem o imagine frumoasă, să arătăm că, din punct de vedere chinotehnic, nu este nicio diferenţă între România şi o altă ţară a lumii membră a organizaţiei mondiale şi a federeţiei chinologice internaţionale, cu atât mai mult că eu sunt convins că toate privirile vor fi asupra noastră, ne vor urmări cum ne comportăm, care este imaginea, atitudinea şi nivelul căţeilor.”

Şi indiferent de rezultat, ,,dacă ne calificăm cu echipa pentru următoarea ediţie de campionat mondial eu sunt foarte fericit pentru că este un pas extrem de important. El va fi conceput ca un pas mic în lumea chinologică mondială, dar pentru România este un pas foarte mare pentru că ne oferă posibilitatea de a ne pregăti pentru următoarea ediţie de campionat mondial care va avea loc în 2014”, a mai spus Liviu, după care a dat startul demostraţiilor canine.

Important de menţionat ar fi şi faptul că, în afară de câţiva sponsori particulari, costurile sunt suportate de buzunarele participanţilor. Pentru astfel de competiţii, unde până la urmă va fi reprezentată România, nu se găsesc bani în bugete.

Mai puţin impresionate de discursurile ,,celor mari”, minunatele exemplare canine nu aşteptau decât comezile stăpânilor, că doar pentru asta se aflau la ,,punctul de lucru” – să-şi facă datoria.

La exerciţiul de urmă în pădure, fiecare câine ,,şi-a luat nasul la purtare” şi a adulmecat până ce a găsit victima ascunsă. Au urmat mai apoi alte două exerciţii, circuit cu obstacole şi demonstraţia de obedienţă, unde câinii au arătat că pot trece prin toate greutăţile fără să-şi piardă încrederea în cuvântul stăpânului.

După ce i-am admirat în toată siguranţa, ascultarea şi splendoarea, putem fi siguri că nu se vor întoarce acasă de la mondiale cu coada între picioare.

Claudia Răciulă