acum 14 ani

Caini si copiii – Cum facilitam prima intalnire intre copiii nostri si micul patruped

Interactiunea dintre copii si caini trebuie mereu supravegheata

În acest articol vom analiza cea mai sigură şi mai responsabilă metodă pentru a le face cunoştinţă copiilor noştri cu noul membru al familiei, căţelul.

Din păcate, de-a lungul timpului, asocierea copii – câine a generat o reclamă nefavorabilă pentru cel din urmă, din cauza unor incidente rare, dar mediatizate excesiv. Nu există un motiv pentru care copiii să nu se bucure de compania unui astfel de patruped atâta timp cât stăpânul  se foloseşte de tehnici adecvate de antrenare a câinelui în vederea ascultării comenzilor. Acestea fiind spuse, este de datoria dumneavoastră, în calitate de proprietar, antrenor sau mamă / tată al unor copii mici de a-i educa pe aceştia din urmă cum să se comporte în preajma unui căţel.

Este important să vă acomodaţi câinele cu diverse experienţe de la o vârstă fragedă – inclusiv comportamentul în preajma copiilor dumneavoastră. În calitate de mamă sau tată, nu trebuie sub nici o formă să aveţi încredere deplină în atitudinea câinelui dumneavoastră în preajma copiilor şi viceversa. Este obligatoriu să rămâneţi întotdeauna în preajmă pentru a supraveghea interacţiunea dintre aceştia.

Am asistat la numeroase situaţii în care câinele era împins, bruscat, tras de urechi etc. de către un copil foarte mic, iar proprietarul asista la întreaga scena ca şi cum totul ar fi fost o joacă. Acceptând ca toate acestea să aibă loc, proprietarul nu face decât să permită producerea unui accident. Cred că suntem cu toţii de părere că nu ne-ar face plăcere să fim bruscaţi, ridiculizaţi etc. Din fericire, ca oameni ce suntem, avem posibilitatea să punem capăt unui incident printr-un simplu îndemn verbal, şi anume „Pleacă!”, dar pentru căţel singurul răspuns valabil ar fi să mârâie, să muşte pe neaşteptate sau să fugă.

Puneţi-vă şi dumneavoastră în situaţia lui: încercând să înţelegeţi cum se simte acesta, veţi fi capabil să anticipaţi anumite tipuri de comportament necorespunzător. Dacă asistaţi la un comportament obraznic din partea copilului dumneavoastră vis-a-vis de căţel, trebuie să faceţi mult mai mult decât să-i spuneţi să înceteze, şi anume aveţi obligaţia morală de a-l educa spre a fi empatic faţă de căţel, astfel încât să poată înţelege cum se simte patrupedul atunci când este ridiculizat.

Puteţi face acest lucru apelând la o serie de cărţi de specialitate referitoare la atitudinea corespunzătoare faţă de câini sau pur şi simplu arătându-i copilului dumneavoastră cum trebuie să abordeze noul membru al familiei.

Facilitarea relaţiei copil – câine

Aspecte demne de urmat:

– înainte de orice întâlnire cu copiii, asiguraţi-vă că nu lipseşte lesa de la gâtul câinelui. Totodată, solicitaţi copiilor să îl abordeze pe rând.

– solicitaţi oricărui copil să evite contactul vizual cu patrupedul şi, sistematic, să vă privească pe dumneavoastră în ochi, în calitate de stăpân. Motivul acestui comportament îl constituie simplul fapt că un copil manifestă mult mai puţină autoritate în faţa câinelui, ceea ce l-ar putea impulsiona pe acesta din urmă să-şi impună supremaţia.

– explicaţi oricărui copil că animăluţul trebuie mângâiat uşor din lateral şi asiguraţi-vă că aţi fost explicit în interzicerea mângâierii acestuia pe cap.

– dacă aveţi orice dubii în ceea ce îl priveşte pe câinele dumneavoastră, cum ar fi existenţa unor probleme de supunere – acesta poate fi un motiv destul de bun pentru a ataşa o botniţă în cazul primei întâlniri cu copiii. Dar acest aspect diferă de la un câine la altul, şi de cât de mult accent s-a pus pe ideea de socializare cu cei din jur pe parcursul antrenării lui.

– permiteţi câinelui să adulmece persoanele cu care intră în contact, dar numai în prezenţa dumneavoastră.

– este important ca numai adulţii să hrănească animăluţul – nu permiteţi copiilor să îl hrănească sau să treacă prin prejma lui cu alimente.

– nu permiteţi unui copil să plimbe căţelul decât dacă acţiunea este supravegheată de un adult.

– este imperativ să fi utilizat tehnicile de dresare a câinelui dumneavoastră pentru a răspunde pozitiv la comanda „Şezi!”. Acest aspect este important întrucât, în cazul în care copiii dumneavoastră se joacă în preajma lui îi pot induce acestuia o stare de agitaţie. Prin urmare, trebuie să aveţi posibilitatea de a vă folosi de această comandă şi să aveţi şi certitudinea că va răspunde corespunzător. Acest lucru poate preveni o serie de accidente grave.

– dacă aveţi un copil mic, întotdeauna să aplicaţi botniţa câinelui când cei doi se cunosc pentru prima dată. Această măsură este importantă deoarece, în general, copiii mici pot face mişcări bruşte care să declanşeze stări de nervozitate câinelui.

– urmaţi paşii de mai sus pentru a vă bucura de o primă întâlnire reuşită între copilul/copiii dumneavoastră şi câinele – viitor membru al familiei.