acum 14 ani

Câini ucişi de teama rabiei?

ORAVIŢA – Oamenii şi reprezentanţii asociaţiilor pentru protecţia animalelor vorbesc despre câini ucişi la Oraviţa din cauza vulpilor turbate.

În urmă cu un an, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin (DSVSA) semnalau două cazuri de rabie la vulpe la Reşiţa şi la Oraviţa.
Acum, DSVSA a confirmat două noi cazuri de rabie la vulpi. Amândouă au fost înregistrate pe raza oraşului Oraviţa.

Zona şi oraşul au fost declarate de conducerea Direcţiei ca fiind zonă de supraveghere şi protecţie, după ce o vulpe turbată a intrat în gospodăria unui cetăţean. În oraş a fost instituită carantina la toate animalele.

După declararea bolii au fost luate primele măsuri de supraveghere şi protecţie a zonei. În acest sens, reprezentanţii DSVSA au sesizat autorităţile locale şi judeţene, monitorizând de asemenea toate animalele posibile purtătoare a acestei boli. Persoanele care au intrat în contact cu vulpile bolnave au fost sfătuite să se adreseze Autorităţii de Sănătate Publică Caraş-Severin pentru a face vaccinul antirabic.

Câinii şi pisicile din zona afectată sunt monitorizaţi, însă nu s-a dispus vaccinarea cu antirabic, căci această măsură fusese luată în luna noiembrie a anului trecut, în cadrul strategiei naţionale de vaccinare a câinilor şi pisicilor cu stăpâni la curte. În schimb, edilii au pornit un adevărat război de stârpire a câinilor vagabonzi, care la Oraviţa sunt în număr foarte mare. Toate animalele fără stăpân sunt prinse de hingheri.

Oamenii şi reprezentanţi ai organizațiilor de protecţie a animalelor spun că toate animalele adunate au fost duse la groapa de gunoi a oraşului, unde au fost împuşcate. Apoi, cadavrele au fost îngropate. Autorităţile spun că nu fac altceva decât să aplice un plan de măsuri impus de inspectorul zonal pe probleme sanitar-veterinare şi că ei au toate actele în regulă. Organizaţiile pentru protecţia animalelor au depus mai multe plângeri penale împotriva autorităţilor locale orăviţene.

O femeie spune că animalele sunt prinse şi ucise din ordinul autorităţilor locale. Pe unul l-a ascuns în cameră şi mai are trei adoptaţi acasă. La haldina de gunoi tocmai se săpa o groapă cu excavatorul. Nu departe de utilaj, cei care caută în gunoaie au fost întrebaţi despre soarta câinilor, o femeie spunând că un animal capturat de hingheri nu mai poate fi salvat fiindcă este ucis, precizând că animalele sunt împuşcate, doar că ea nu a văzut aşa ceva.