acum 14 ani

Caini utilitari

Cainii de razboi sunt folositi de fortele armate in multe dintre scopurile in care sunt folositi cei civili, insa in contexte militareOricat de putini bani si oricat de putine lucruri ai avea, daca ai un caine esti bogat. » Louis Sabin

Un caine utilitar este un caine care nu este doar un animal de companie, el invata si realizeaza sarcini prin care ii ajuta si/sau ii distreaza pe oamenii pe care ii insotesc.

Totusi, termenul de caine utilitar este o descriere generala care cuprinde mai multe situatii in care se foloseste aceasta denumire. Prima este cazul cainilor care realizeaza frecvent orice fel de activitate prin care ajuta oamenii.  In acest context un caine care ajuta un fermier sa aiba grija de vitele lui sau unul care face trucuri pentru un antrenor si primeste o recompensa este un caine utilitar pentru ca este de ajutor. Asta in comparatie cu un caine de companie, al carui rol principal este acela de animal de casa.

Termenul de caine utilitar poate de asemenea sa faca diferenta dintre cainii de spectacol, care sunt crescuti in primul rand pentru aspectul lor in incercarea de a se incadra in descrierea specifica a felului in care ar trebui sa arate o rasa anume, si caini utilitari care sunt crescuti, in principal, pentru a-si dezvolta capacitatea de a indeplini anumite sarcini. De exemplu, un Border Collie care este campion la un show de caini, nu este neaparat bun la pazit o turma de oi; iar un Border Collie care este campion la probele de caini ciobanesti  ar putea fi luat in ras si dat afara dintr-un specatol pentru aspectul sau care nu se incadreaza in standarde. Este posibil ca un exemplar sa exceleze atat in materie de aspect, cat si  ca performanta, insa este foarte putin probabil.

Desi majoritatea cainilor de astazi sunt tinuti ca animale de casa, exista inca un numar considerabil de modalitati in care cainii ii pot ajuta pe oameni, si in fiecare an li se gasesc tot mai multe intrebuintari. Urmatoarea insiruire ne va oferi o imagine despre multitudinea de activitati pe care le realizeaza cainii.

1. Sunt folositi pentru a ajuta oamenii cu diverse dizabilitati in activitatile lor zilnice. De exemplu, caini care ii ajuta pe cei cu dizabilitati motorii, caini care ii ghideaza pe nevazatori sau care ii ajuta pe cei care au probleme cu auzul.

2. Cainii mai sunt folositi in scop terapeutic in cazul celor care nu se pot misca ; acesti caini binedispun varstnicii din azilele de batrani, bolnavii si ranitii din spitale si asa mai departe. Insasi activitatea de a dresa caini poate fi folosita ca terapie, cum se intampla in proiectele de reabilitare a detinutilor.

3. Exista caini de salvare care ajuta oamenii aflati in situatii dificile, cum ar fi cei cazuti in apa in urma unui accident maritim. Cainii sunt folositi in cautari pentru a localiza oameni disparuti, cum ar fi cei care se pierd in salbaticie, oameni prinsi in avalanse, ingropati sub cladiri prabusite etc.

4. Cainii de paza sunt in continuare nepretuiti pentru ciobanii si crescatorii de vite din toata lumea pentru ca le supravegheaza turmele; diverse rase sunt folosite pentru tot felul de activitati pe care le prespune ingrijirea unei turme. Cainii care trag la sanie inca mai sunt folositi  pentru a transporta oameni si provizii pe terenuri accidentate, inzapezite, insa in zilele noastre ei sunt folositi cel mai adesea la evenimente sportive. Ei ajuta la protejarea proprietatii private si publice sau sunt folositi in cadrul armatei si al firmelor de securitate.

5. Cainii de divertisment cum sunt cei de la circ sau cainii actori sunt antrenati sa realizeze activitati care nu sunt utile in sine , dar care, in schimb, reprezinta o sursa de divertisment pentru publicul lor sau care vin in completarea performantelor artistice ale oamenilor.  Din aceeasi categorie fac parte si cainii mascote care insotesc echipe sau organizatii pentru sustinere si publicitate.

6. Cainii de vanatoare ii ajuta pe vanatori sa gaseasca, sa urmareasca si sa prinda vanatul, sau sa alunge insectele daunatoare. Se intampla mai rar ca un caine, sau mai degraba o haita de caini, sa lupte cu un pradator, cum ar fi un urs.

6. Cainii de lupta sunt folositi (sau abuzati) pentru a aduce profit in luptele cu caini.

8. Cainii de urmarire ajuta la recuperarea oamenilor si a animalelor ratacite sau la depistarea unor posibili delincventi.

9. Exista si caini pentru depistarea cadavrelor care isi folosesc capacitatile olfactive pentru a gasi corpuri sau ramasite umane la locul accidentelor, dezastrelor, infractiunilor si crimelor.

10. Cainii folositi pentru detectare sunt utili in foarte multe situatii : detectarea termitelor din case, a substantelor ilegale in bagaje, a bombelor, substantelor chimice si a multor alte substante.

11. Cainii de razboi sunt folositi de fortele armate in multe dintre scopurile in care sunt folositi cei civili, insa in contexte militare. In plus, fata de aceste functii, acestor caini li se dau sarcini militare specializate cum ar fi detectarea bombelor din terenurile minate.

12. Cainii de politie, numiti si unitati K9 in S.U.A, sunt, de obicei, antrenati sa prinda sau sa imobilizeze posibili delincventi cand ajuta agentii de politie cand fac o arestare sau cand investigheaza locul unei crime. Unii sunt chiar special antrenati pentru unitati anti-teroriste, cum se intampla, de exemplu, in Austria.

Cainii sunt folositi in mod obisnuit la gasirea si salvarea persoanelor pierdute sau in cazul dezastrelor. Saint- Bernardul a devenit cunoscut in Europa de-a lungul timpului pentru folosirea lui in cazul avalanselor si a calatorilor rataciti. In S.U.A cainii sunt folositi pentru localizarea persoanelor disparute, salvand vieti in fiecare an. Mai multe rase de caini au fost folosite in timpul primului Razboi Mondial pentru a gasi soldati raniti pe campul de lupta. Dupa atacurile de la 11 septembrie  din  New York, s-au folosit caini pentru cautarea unor eventuali supravietuitori sub gramezile de moloz si pentru a gasi ramasitele corpurilor dupa ce au fost indepartate daramaturile. Mai multe orase din Italia experimenteaza folosirea cainilor pe post de salvamari. Un caine puternic si bine antrenat este echipat cu dispozitive de plutire si lasat in apa langa inotatorul care se zbate. Omul se tine atunci de caine si acesta il duce la tarm. Rasa Newfoundland a fost folosita mult timp pentru a salva oameni de la inec, atat pe tarm cat si pe vasele de pescuit.

Cresterea cainilor utilitari are ca rezultat niste caini deosebit de inteligenti, puternici si agili care sunt de cele mai multe ori frumosi si foarte loiali. De aceea, multi dintre acesti caini sunt doriti ca animale de casa de catre familii.

Acest tip de caini pot fi niste animale de companie nemaipomenite atata timp cat eventualii lor stapani sunt constienti de faptul ca trebuie sa li se dea de lucru. Cainii care nu sunt folositi conform caracteristicilor specifice ale rasei lor trebuie sa fie antrenati de cand sunt mici si se potrivesc cel mai bine persoanelor si familiilor active. Dresajul, sporturile pentru caini cum ar fi flyball, exercitii de dans si agilitate, partciparea la reprezentatii informale sau la concursuri de originalitate si probele de tot felul sunt metode foarte bune de a canaliza constructiv energia acestor rase de caini. Este absolut necesar cel putin sa fie plimbati zilnic sau sa faca alte exercitii fizice de un nivel potrivit pentru rasa careia ii apartin, sa li se dea jucarii, sa se joace si sa aiba oameni in jur.

Daca acesti caini sunt tinuti in lant, lasati singuri sau ignorati ei devin plictisiti, galagiosi si uneori chiar nevrotici ; s-ar putea sa prezinte semne de boala, apatie, comportament distructiv sau sa incerce sa fuga. Din aceste motive, cainii utilitari alesi ca animale de companie de oameni nepotriviti sunt adesea predati adaposturilor pentru caini.

7 comentarii

desi am 11 caini as mai prefera cativa de rasa .. am adoptat in fiecare an dupa strada cate un caine .. shi tin la ei foarte mult

cine stie ceva categoric despre existenta organizatiilor pentru caini folositi pentru scopuri terapeutice, pentru ajutorarea persoanelor cu disabilitati etc.in Romania?

inca nu stiu , dar ai putea – teoretic – sa pui o intrebare la asociatia ciinilor de rasa – eventual la cei ce sunt cotati pt asa ceva – din zona in care locuiesti . poate ar putea sa te indrume ei .

georgiana – vezi ca pe net si la avizierul asoc canine din zona ta- in bucuresti stiam ca e in popa nanu , daca nu s-au mutat – la avizier cudonari de ciine .

Si pe mine ma intereseaza raspunsul la intrebarea pusa de Timea. Cunoasteti persoane sau asociatii care antreneaza caini pentru salvare sau asistenta oamenilor cu deficiente motorii, etc?

pentru dresarea cainilor utilitari…http://barry.ro/-lg=0&nav=dresaj.htm…si ma gandesc ca este si prin bucuresti o scoala de dresaj…sau ceva gen…

La Craiova este o scoala exceptionala pt caini utilitari – de salvare, condusa de Liviu Ionescu; exista un parteneriat cu Crucea Rosie, ISU, SMURD, asoc locale pt protectia animalelor.
In Bucuresti, ulterior Craiovei, multe ong-uri de profil au inceput sa lucreze cu caini pt terapie (posibil, si pt salvare).