acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri » , , , , , , , , , , , , ,

Câinii atacă fricoşii!

În Bucureşti sunt 30.000 de maidanezi pe străzi. Vă dăm câteva sfaturi pentru a vă feri de ei

Ziarul Libertatea a publicat ieri cazul unei pensionare din localitatea ieşeană Târgu Frumos care a dat în judecată primăria, din cauză că a fost muşcată de un maidanez. Această întâmplare a readus în atenţie problema câinilor comunitari, care s-au înmulţit îngrijorător în ultimii ani şi au devenit foarte agresivi. Am cerut sfatul unui dresor de câini, pentru a şti ce este de făcut când ne întâlnim cu haite nervoase.

Constantin Bogdan se ocupă de dresarea câinilor de aproape 20 de ani. Bărbatul, în vârstă de 37 de ani, cunoaşte cel mai bine psihicul animalului. Agresivitatea maidanezilor din oraş se explică şi prin faptul că sunt stresaţi din cauza zgomotului, a lipsei de hrană, a accidentelor pe care le suferă, a hăituirii la care sunt supuşi etc.

Ce trebuie să facem când intrăm, involuntar, pe teritoriul unei haite? “În primul rând trebuie să fim calmi, fermi. Câinele simte imediat hormonul fricii, şi atunci reacţionează. În fapt, atacă orice miros străin, care îl irită. Nu o face din răutate, ci pentru că el consideră că un element din afara teritoriului său îl pune în pericol şi trebuie să se apere. Aşa se explică faptul că nu atacă niciodată locatarii blocului unde s-a aciuat”, spune Constantin Bogdan. “Pentru a vă asigura că nu veţi avea de suferit din cauza patrupedelor, e bine să mergeţi întotdeauna pe trotuar, acolo unde câinele ştie, din obişnuinţă, că e locul oamenilor. Aceste animale au o memorie excelentă”, a explicat Constantin Bogdan.

Dacă sunteţi atacat, este bine să le vorbiţi cu fermitate, dar fără să ridicaţi tonul. ţipetele îi irită, îi întărâtă şi mai mult. “Dacă v-au înconjurat câinii, este bine să vă opriţi şi să-i lăsaţi să latre, pentru că în câteva minute, după ce vor vedea că nu se întâmplă nimic, se vor linişti şi se vor retrage. Cel mai bine e să vă îndepărtaţi de locul de unde a început să vă latre un câine, eventual, dacă e cazul, să căutaţi altă rută spre zona unde vreţi să ajungeţi. Aceasta este cea mai bună soluţie”, a mai subliniat dresorul Constantin Bogdan.

Boschito, judecat la tribunal

În ianuarie 2006, pe bulevardul Titulescu, lângă Guvernul României, un cetăţean japonez a fost omorât de un maidanez bucureştean, poreclit Boschito. Animalul l-a muşcat pe bărbat de picior, i-a secţionat artera femurală şi japonezul a murit în câteva minute, din cauza hemoragiei. Boschito a fost arestat, acuzat de omor şi judecat la tribunal. Avocatul câinelui a fost Paula Iacob. Până la urmă, animalul a obţinut achitarea şi a fost adoptat de o familie din Germania.

Un raspuns

“Aşa se explică faptul că nu atacă niciodată locatarii blocului unde s-a aciuat”, spune Constantin Bogdan.

Mda,profund individul asta nu gluma.Daca asta este specialist in “psihicul animalului” atunci …O sa-i fac cunostinta cu Brutus care musca,fara preferinte ,PE TOTI LOCATARII blocului langa care traieste.Trebuie sa recunosc ca nu are preferinte ,nu tine seama de cei care il hranesc sau nu ,nici de varsta lor,nici de starea materiala.:) Asa in general musca pe toata lumea.Inteleg ca poate este stresat,poate are probleme datorate crizei care evident afecteaza si canii,poate dispretuiteste specia umana ,nu stiu exact despre ce este vorba si nu sunt specialist in “psihicul animalului”.Problema insa este ca daca esti un om norml ,daca il cunosti pe Brutus si stii ce face ,ESTE IMPOSIBIL SA NU ITI FIE FRICA DE EL.