acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri » , , , ,

Câinii comunitari din Braşov riscă să moară de foame

Serviciul Public de Gestionare a Animalelor din (SPGA) Braşov a lansat un apel pentru adopţia sau asigurarea hranei câinilor vagabonzi găzduiţi în adăpostul din Stupini.

Animalele, care nu mai pot fi eutanasiate, riscă să moară de foame, iar şeful SPGA nu poate nici să le hrănească, nici să le eutanasieze, nici să le castreze şi să le readucă în locul de unde au fost capturate. Braşovenii pot ajuta SPGA fie adoptând câinii, fie asumându-şi responsabilitatea pentru ocrotirea lor pe lângă bloc, fie aducând hrană. Adăpostul, aflat pe strada Merilor, este deschis de luni până vineri, între orele 8.00 şi 16.00, iar sâmbăta, de la 8.00 la 12.00.

Legi contradictorii

Potrivit legii 227/2002, câinii şi pisicile capturaţi de pe domeniul public trebuie „cazaţi“ timp de 7 zile în adăposturi, timp în care trebuie să li se asigure hrana, tratamentul şi ângrijirea. Dacă în acest timp nu sunt adoptate, animalele ar trebui eutanasiate.

În anul 2008, a fost actualizată legea 205/2004, care interzice eutanasierea animalelor, cu excepţia celor bolnave de boli incurabile, declarate astfel de către medicul veterinar. Legea nu spune însă ce se întâmplă cu animalele care au stat în adăposturi şapte zile şi nu sunt nici bolnave.

„Din banii publici nu-i putem hrăni, pentru că legea spune că numai şapte zile avem voie. De eutanasiat, nu-i putem eutanasia, că încălcăm legea şi e de domeniul penalului. Nici fără hrană nu pot să-i las, pentru că pot fi acuzat de rele tratamente asupra animalelor şi iar pot fi cercetat penal. Nu-i putem nici duce de unde i-am luat, pentru că legea permite acest lucru numai dacă îşi asumă cineva, be bază de semnătură, ocrotirea lor“, a declarat Flavius Bărbulescu, directorul SPGA Braşov.

Fără hrană

În adăpostul SPGA Braşov se află 80 de câini, din care 60 au aproape trei luni de când sunt cazaţi acolo. Până acum, ei au fost hrăniţi în special mulţumită asociaţiei braşovene de protecţie a animalelor „Milioane de prieteni“, care are o lungă colaborare cu SPGA Braşov, şi care la rândul ei are un adăpost de câini şi primeşte ajutor din Germania.

„De această dată, asociaţia a primit doar câţiva saci de hrană, iar noi vom rămâne doar cu donaţiile din partea supermarketurilor din oraş, care pot să aibă sau să nu aibă ce să ne dea. Situaţia este practic fără ieşire“, a explicat Bărbulescu. „Criza a avut efecte şi asupra noastră. Deocamdată, încă îi mai putem hrăni, dar pe termen mediu şi lung vom ajunge să nu mai putem avea grijă de ei“, a declarat Cristina Lapis, preşedintele Asociaţiei „Milioane de prieteni“.

Pe parcursul anului 2009, 849 de câini au fost adoptaţi din adăpostul SPGA, din care doar 27 de către cetăţeni, restul fiind luaţi de Asociaţia „Milioane de prieteni“, deparazitaţi, trataţi şi microcipaţi, şi transferaţi Asociaţiei Împotriva Cruzimii faţă de Animale (BMT) din Germania.