acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri » , , , , ,

Câinii de rasă ucraineni opriţi de gripă la frontieră

Clujenii au luat câteva medalii valoroase în finalele pe rase şi pe grupe la Napoca Dog Show

Ademeniţi de cele două posibilităţi de a obţine câte două calificative recunoscute internaţional, peste 700 de proprietari de câini au venit sâmbătă dimineaţă la Expo Transilvania. Timp de două zile o echipă de arbitri internaţionali decid care sunt cei mai frumoşi câini. Competiţia a fost organizată de Asociaţia Chinologică „Napoca” a Judeţului Cluj, sub patronajul Asociaţiei Chinologice Române şi a Federaţiei Chinologice Internaţionale.

Cel mai important trofeu al concursului, „Best in show”, a fost obţinut sâmbătă seara, în jurul orei 20.00, de Alena Bystrianska din Cehia, cu căţelul Xmas Wish, de doi ani şi jumătate, din rasa Yorkshire Terrier. Micul căţel a învins 730 de semeni, iar locul doi a fost ocupat de ciobănescul german Guban, de aproape 2 ani, al agentului Georgel Jurj, de la Poliţia de Frontieră din Carei.

Clujul la înălţime

La tineret şi juniori, clujenii au obţinut şi ei rezultate bune. Cel mai bun junior a fost ciobănescul german Bravos, de numai un an, al lui Nicula Remus. Tot un clujean a obţinut titlul de Best Puppy – Diana Lazăr, cu un Bichon de numai opt luni. Au mai ajuns în finala pentru Best in Show, după ce au câştigat grupele, clujenii Dezso Tibor, cu un Terranova de un an (Grupa II) şi Daniela Andrieş cu un Akita American de 10 luni (Grupa V).

Gripa a limitat participarea internaţională

Concursul s-a desfăşurat fără incidente, în ciuda participării numeroase. Potrivit lui Andrei Balog, preşedintele Asociaţiei Chinologice „Napoca”, au ajuns la Cluj 730 de câini, reprezentând peste 100 de rase, din mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est. Numărul participanţilor ar fi depăşit probabil 800, dacă se permitea prezenţa proprietarilor ucrainieni. „A trebuit să le refuzăm participarea, din cauza epidemiei de gripă”, ne-a spus Balog.

Diversitate şi calitate

Bogdan Emeric, primul preşedinte al asociaţiei clujene, în vârstă de 81 de ani, ne-a declarat că este satisfăcut de nivelul competiţiei. Faţă de anii ’70, când a înfiinţat asociaţia de la Cluj, numărul membrilor a crescut de peste 10 ori, iar numărul raselor s-a diversificat. „Tendinţa este de creştere a calităţii rasei şi o preocupare sporită pentru ţinuta, îngrijirea părului şi prestaţia pe ringul de concurs”, ne-a spus Bogdan.